Η.Π.Α., 1952, 85΄, Σκηνοθεσία: Fred Zinnemann
Ηθοποιοί: Gary Cooper, Grace Kelly, Thomas Mitchell, Lloyd Bridges, Katy Jurado
Κριτική ταινίας: 90/100
Υπόθεση: Ο σερίφης Γουίλ Κέην αναστατώνεται την ημέρα του γάμου του, επειδή δεν μπορεί να συγκεντρώσει ένα απόσπασμα για να αντιμετωπίσει τους φονιάδες που θα έρθουν να τον σκοτώσουν με το μεσημεριανό τραίνο. Ο σερίφης, αρνείται να εγκαταλείψει την αχάριστη πόλη και καταφέρνει να επιβιώσει μόνος του από την αναπόφευκτη σύγκρουση.
Το φιλμ έδωσε στην Γκρέης Κέλλυ τον πρώτο της μεγάλο ρόλο στην οθόνη (είχε πρωτοεμφανιστεί μ’ ένα μικρό ρόλο στο φιλμ «Δεκατέσσερις ώρες» -1951- του Χένρυ Χάθαγουαίη), την ωραία όμως ερμηνεία της επισκίασε η παρουσία του Γκάρυ Κούπερ, που κέρδισε για δεύτερη φορά το Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου (11 χρόνια μετά τον «Λοχία Γιορκ» -1941).
Η αγωνία του Κούπερ στην ταινία ήταν πραγματική, αφού υπέφερε από έλκος και τραυματισμένο γοφό. Όταν τελείωσαν τα γυρίσματα, ο πρωταγωνιστής δήλωσε: «Ξόφλησα!». Ευτυχώς που πήρε το Όσκαρ!
Ο Τζων Γουαίην νευρίασε τόσο όταν είδε την ταινία που δήλωσε ότι θα «απαντήσει»… Απάντησε με 7 χρόνια καθυστέρηση («Ρίο Μπράβο» - 1959).
Ο ρόλος, αρχικά, προτάθηκε στους Μάρλον Μπράντο, Κερκ Ντάγκλας και Τσάρλτον Ήστον, που όμως όταν διάβασαν το σενάριο, το απέρριψαν. Τελικά, δόθηκε στον Κούπερ, που τότε η καριέρα του παρέπαιε, με μειωμένη αμοιβή.
Ο σεναριογράφος Καρλ Φόρεμαν, γράφτηκε στη μαύρη λίστα Μακάρθι, επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί με την επιτροπή αντιαμερικανικών δραστηριοτήτων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Το “High Noon” γράφτηκε για να εκφράσει την οργή εναντίον της δειλίας του Χόλλυγουντ, που δεν υποστήριζε καλλιτέχνες όπως εκείνος.
Η ταινία έδειχνε την κατεύθυνση προς τα ψυχολογικά γουέστερν που θα ακολουθούσαν οι επόμενες ταινίες της δεκαετίας του ’50. Η δράση είναι ελάχιστη αλλά η αγωνία διαρκής. Το “High Noon” έμεινε κλασσικό και περιλαμβάνει την καλύτερη στιγμή του Γκάρυ Κούπερ στον κινηματογράφο.
Η ταινία απέσπασε συνολικά 4 Όσκαρ: Α’ Ανδρικού ρόλου (Γκάρυ Κούπερ), Μοντάζ (Έλμο Γουίλιαμς, Χάρυ Γκέρσταντ), Τραγουδιού (“High Noon”, σε μουσική Ντιμίτρι Τιόμκιν και στίχους Νεντ Ουάσινγκτον), Μουσικής (Ντιμίτρι Τιόμκιν, για την αξέχαστη μπαλάντα “Do not forsake me”).
Προβλήθηκε στην Ελλάδα στις 15 Νοεμβρίου 1954.
Δείτε εδώ το trailer της ταινίας, στο κανάλι μας στο YouTube. Κάντε εγγραφή και επιλέξτε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις, ώστε να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα video που ανεβαίνουν!
Κείμενο: Σπύρος Πιτικάρης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου