Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Νέες εκδόσεις 823 / Βιβλιοκριτική: Η Επίσημη Συλλογή Graphic Novels της Marvel #10


The Amazing Spider-Man
Η γέννηση του Βένομ

Ο Σπάιντερ-Μαν απορρίπτει την εξωγήινη μορφή ζωής που είχε γίνει η διάσημη μαύρη στολή του και ο μοχθηρός οργανισμός αναγκάζεται να βρει ένα νέο θύμα. Με το μίσος του για τον Άνθρωπο-Αράχνη να καίει άσβεστο -ένα μίσος που μοιράζεται με το νέο ξενιστή του, τον Έντι Μπροκ- ο πιο θανάσιμος εχθρός του Σπάιντερ-Μαν γεννιέται...

Η επική σειρά, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και που θα μας κρατήσει συντροφιά για τα επόμενα χρόνια, συνεχίζεται. Πρόκειται για την "The Official Marvel Graphic Novel Collection", που αρχικά έχει αποφασιστεί να κυκλοφορήσουν 60 τόμοι στη χώρα μας.
Η σειρά κυκλοφορεί, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο (όπου έχει ξεπεράσει τους 200 τόμους), στη Ρωσία, την Ιρλανδία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Αφρική, στην Πολωνία, στην Τσεχία και τη Σλοβακία, στην Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Κολομβία, στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τώρα στην Ελλάδα.
Οι τόμοι είναι σκληρόδετοι και η ράχη τους θα σχηματίζει μια ενιαία εικόνα με χαρακτήρες της Marvel, ζωγραφισμένη από τον Gabriele Dell'Otto. Κυκλοφορεί ένας νέος τόμος κάθε 15πενθήμερο.
Κάθε τόμος κοστίζει 9,99€. Οι τόμοι αυτοί αποτελούν μεγάλη ευκαιρία για τους φίλους της Marvel, καθώς η έκδοση κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα ποιότητας. Η μετάφραση, η σελιδοποίηση και η επιμέλεια έκδοσης γίνονται από την Anubis, ενώ κάθε τόμος περιέχει επιπλέον υλικό (πληροφορίες, συνεντεύξεις, σχέδια κτλ).


Σελίδες Νοσταλγίας: Μπορεί να ακούγεται περίεργο για ένα έργο που το ζήσαμε στην περίοδο της δημιουργίας του να θεωρείται ήδη κλασσικό (κι όχι μόνο από τους νεότερους αναγνώστες), όμως αυτό ακριβώς συμβαίνει με την σειρά των τευχών στα οποία έκανε την εμφάνισή του ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του αγαπημένου μας Ανθρώπου-Αράχνη, ο Βένομ. Διαβάζοντας εδώ συγκεντρωμένα κάποια από αυτά τα τεύχη, τα οποία η αρχική τους ανάγνωση έγινε σε μια πιο τρυφερή ηλικία, τότε που έκανα τα πρώτα μου βήματα στον κόσμο των υπερηρώων, ίσως και να μην είμαι ο πιο κατάλληλος για να εκφέρω άποψη ή να κρίνω την συγκεκριμένη έκδοση. Κι αυτό γιατί η ιστορία μου ξύπνησε αναμνήσεις, θυμήθηκα ξεχασμένες λεπτομέρειες, διόρθωσα στη μνήμη μου κάποιες στρεβλώσεις οι οποίες είχαν δημιουργηθεί με το πέρασμα του χρόνου -ίσως, εν μέρει, εξαιτίας και της εκπληκτικής τριλογίας των ταινιών του Sam Raimi- κυρίως, όμως, γιατί πάντοτε θεωρούσα την εμφάνιση της μαύρης στολής του Σπάιντι μία από τις σημαντικότερες εμπνεύσεις του Σύμπαντος της Marvel.


Στην Ελλάδα τα επεισόδια αυτά τα γνωρίσαμε μέσα από τα περιοδικά των εκδόσεων Καμπανά, το "Σπάιντερ-Μαν" και το "Σούπερ Σπάιντερ-Μαν". Βέβαια, από θέμα ποιότητας εκτύπωσης ας μην το συζητήσουμε -οι περισσότεροι το θυμούνται. Όπως είναι φυσικό, σε μια τέτοια έκδοση όπως αυτή της Hachette, δεν θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν όλα τα επεισόδια συγκεντρωτικά. Από την πρώτη εμφάνιση της μαύρης στολής, στο τεύχος #252 του "Amazing Spider-Man", μέχρι και την αποκάλυψη του Venom στο τεύχος #300, η όλη υπόθεση κράτησε περίπου 50 τεύχη. Πρόκειται για μια επική ιστορία, με την οποία καταπιάστηκαν μια πλειάδα συγγραφέων και σχεδιαστών, με τον καθένα να βάζει το δικό του λιθαράκι προκειμένου να καταλήξουμε σε αυτόν τον τερατώδη αντίπαλο, τον τόσο διαφορετικό απ' όλους όσους είχε αντιμετωπίσει μέχρι τότε ο Σπάιντερ-Μαν. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι εδώ έχουμε μια υπερβολικά περιληπτική παρουσίαση της ιστορίας. Θα συμφωνήσω, αν και θα πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα στους υπεύθυνους της έκδοσης, γιατί καταφέρνουν να συμπεριλάβουν όλα τα κύρια σημεία από την ιστορία της προέλευσης του χαρακτήρα, χωρίς να υπάρχουν χαοτικά κενά και χωρίς να δημιουργούνται ιδιαίτερες απορίες στον αναγνώστη. Σε αυτό βοηθά το ότι συμπεριέλαβαν εδώ κάποιες αποσπασματικές σελίδες από τεύχη που δεν δημοσιεύονται ολόκληρα (δεν αναφέρονται καν στην ταυτότητα του τόμου), όπως και το ότι υπάρχουν δύο διευκρινιστικά σημειώματα στο ενδιάμεσο των επεισοδίων.


Θα πρέπει, επίσης, να επισημάνουμε πως στον τόμο συμπεριλαμβάνεται το τεύχος #259, με ένα επεισόδιο-σταθμό στη σχέση του Πήτερ Πάρκερ με τη Μέρι Τζέιν, όπου εκείνη του αποκαλύπτει το παρελθόν της και έρχονται και πάλι κοντά ο ένας στον άλλο. Κάτι που θα οδηγήσει τελικά στον γάμο τους.
Το σχέδιο εκπληκτικό, αν και χωρίς την επίδραση ακόμα των υπολογιστών. Η ποιότητα της έκδοσης κινείται σε πολύ υψηλά στάνταρτ και συνοδεύεται και από αρκετές σελίδες με έξτρα πληροφοριακό υλικό. Εδώ, μαθαίνουμε για την αρχική ιδέα που οδήγησε στη δημιουργία της μαύρης στολής, καθώς και λεπτομέρειες γύρω από την πορεία δημιουργίας του Βένομ.
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✰✰✮ 9/10


Πρωτότυπος τίτλος σειράς: The Official Marvel Graphic Novel Collection
Πρωτότυπος τίτλος βιβλίου: The Amazing Spider-Man - Birth of Venom
Πρωτότυπα τεύχη: The Amazing Spider-Man #252, 256–259, 300, Web Of Spider-Man #1 και αποσπασματικές σελίδες από τα Fantastic Four #274, The Amazing Spider-Man #298–299
Ημερομηνία κυκλοφορίας πρωτότυπων τευχών: 1984-1988
Σενάριο: Tom DeFalco, Louise Simonson, David Michelinie
Εικονογράφηση: Ron Frenz, Greg LaRocque, Todd McFarlane
Ημερομηνία έκδοσης: 17/01/2020
Περιοδικότητα: Δεκαπενθήμερο
Μέγεθος: 17,6 x 26,5
Σελίδες: 208
Εκτύπωση: Έγχρωμο
Εκδότης: Hachette Fascicoli srl
Αρχική τιμή: 9,99€


Επιμέλεια παρουσίασης: Παναγιώτης Πλαφουτζής

🔎3791

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...