Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Αξέχαστες Ιστορίες 73: Πόλεμος στο Κόντσο


Ο ψύχραιμος άνθρωπος
καταφέρνει πάντοτε να βγαίνει νικητής...

Σχολιασμός 1: Κατερίνα

Συνεχή δράση και έντονες στιγμές αγωνίας περνά η Θρυλική Τετράδα στο τεύχος 626 του Μικρού Σερίφη με τίτλο «Πόλεμος στο Κόντσο». Συγγραφέας ο Κώστας Φωτεινός (Πότης Στρατίκης), το έτος 1975.
Στην πρωτότυπη αυτή περιπέτεια οι τέσσερεις αγαπημένοι φίλοι δεν ασχολούνται με το κυνήγι τρομερών και διαβόητων παρανόμων, ούτε ανιχνεύουν σκοτεινές μυστηριώδεις δυνάμεις του Κακού. Προσπαθούν κάτι εξίσου δύσκολο, κάτι που μοιάζει ακατόρθωτο, να σταματήσουν έναν πόλεμο!
Υπόθεση: Λίγο πριν την έρημο Εστακάντο, υπάρχουν δυο χωριά, το Κόντσο και το Βόλτο. Ανάμεσά τους ένα ποτάμι που τα τροφοδοτεί με νερό. Αυτή την αιώνια πηγή ζωής, ευτυχίας και προόδου οι κάτοικοι του Βόλτο επιχειρούν επανειλημμένα να τη στερήσουν από τους κατοίκους του Κόντσο, εκτρέποντας το ποτάμι και καταδικάζοντάς τους να σβήσουν από το χάρτη. Αιτία της ενέργειάς τους είναι η κακία τους, όπως απλώς αναφέρεται στο κείμενο. Για να προβούν σ’ αυτή την εχθρική ενέργεια τους βοηθά και η ισχυρή γεωπολιτική τους θέση σε ορεινό σημείο. Κι ενώ οι κάτοικοι του Κόντσο σκέφτονται πώς να αμυνθούν, μερικοί «κομάντο» από το Βόλτο επιτίθενται στο Κόντσο για να σκοτώσουν κι άλλους αθώους και να τιμωρήσουν το Κόντσο που τόλμησε να σκεφτεί να αμυνθεί. Από κακή τους τύχη, όμως, εγκλωβίζονται στο Κόντσο.
Σ΄ αυτό το κρίσιμο σημείο της εξέλιξης της ιστορίας οι τέσσερεις ήρωές μας φτάνουν στο Κόντσο και αναλαμβάνουν δράση προσπαθώντας να σταματήσουν τον πόλεμο. Όμως οι κάτοικοι του Βόλτο, μεθυσμένοι από το πολεμικό μένος, έχουν χάσει κάθε λογική και είναι έτοιμοι να σκοτώσουν όποιον θα προσπαθήσει να τους βάλει στο δρόμο της ειρήνης και της νομιμότητας. Ο Νόμος στο Βόλτο, που εκπροσωπείται από τον τοπικό σερίφη, φαίνεται πως δεν υπηρετεί τη δικαιοσύνη, όπως θα είχε καθήκον, αλλά τον πόλεμο. Ο σερίφης του Κόντσο είναι εξαφανισμένος. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τα παιδιά, που προσπαθούν χωρίς βοήθεια να διασώσουν την ειρήνη στην περιοχή.
Κριτική: 4/5


Η βινιέτα της αρχικής δημοσίευσης

Σχολιασμός 2: adamsjim

Η αξέχαστη ιστορία που θυμόμαστε σήμερα δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο τεύχος 159 του περιοδικού Μικρός Σερίφης με τίτλο «Μην μπαίνετε στο Κόντσο!», το πολύ μακρινό 1965. Όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, οι ιστορίες εκείνης της πρώτης περιόδου του περιοδικού ήταν αρκετά απλοϊκές και απευθύνονταν σε αναγνώστες μικρής ηλικίας. Οπότε, μπορεί τότε να τις διαβάζαμε και να μας ενθουσιάζανε, σήμερα, όμως, οι ίδιες ιστορίες δεν μας προξενούν την ίδια εντύπωση. Ωστόσο, δεν δυσκολευόμαστε να εντοπίσουμε εκείνα τα "μαγικά" (για τα παιδικά μας μάτια) στοιχεία του κειμένου που βοήθησαν ώστε να χαραχτούν αυτές οι ιστορίες στη μνήμη μας και να τις θυμόμαστε έως σήμερα.
Η υπόθεση της συγκεκριμένης ιστορίας έχει να κάνει με το αναίτιο μίσος, που στις απομονωμένες περιοχές της Άγριας Δύσης μπορούσε να γεννηθεί από μια ασήμαντη αφορμή. Η διαμάχη μεταξύ δύο χωριών για την εκτροπή των νερών ενός ποταμού, γίνεται αιτία πολέμου! Το Κόντσο και το Βόλτο συγκρούονται ήδη ανελέητα, όταν τα τέσσερα θρυλικά παιδιά φτάνουν στην περιοχή. Εκείνα θα προσπαθήσουν να βάλουν ένα τέλος στη διαμάχη, όμως αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο…
Οι στιγμές δράσης και αγωνίας είναι πολλές, με αποκορύφωμα την προσπάθεια των τεσσάρων ηρώων να πλησιάσουν τα οικήματα στα οποία οι άντρες του Βόλτο έχουν αιχμαλωτίσει κάποιους από τους κατοίκους του Κόντσο.
Κριτική: 1/5 (με σημερινά κριτήρια· με κριτήρια της εποχής που το πρωτοδιάβασα, στο τεύχος 1069, ίσως να φτάνει το 4/5 ή και το 5/5!).
Συγγραφέας της ιστορίας ο Πότης Στρατίκης -που εδώ υπέγραφε σαν Κώστας Φωτεινός, ενώ η εικονογράφηση είναι του Θέμου Ανδρεόπουλου. Η ιστορία αναδημοσιεύθηκε στο τεύχος 626, το 1975 και στο τεύχος 1069, το 1984. Μάλιστα, σε αυτά τα τεύχη δημοσιεύθηκε με νέο εξώφυλλο, από άλλον σχεδιαστή. Πρόκειται για ένα από τα πιο "προκλητικά" και "τολμηρά" εξώφυλλα του περιοδικού, καθώς το ντεκολτέ της κοπέλας που είναι σχεδιασμένη εδώ, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στη φαντασία...


Επόμενη "Αξέχαστη Ιστορία":
"Ο εφιάλτης ξαναχτυπά!"
Αναζητήστε την στα τεύχη 550-551-552 και 942-943-944 του περιοδικού "Μικρός Κάου-μπόυ". Διαβάστε την και στείλτε μας τα κείμενά σας στο e-mail του blog (selidesnostalgias@gmail.com), το συντομότερο δυνατόν. Μην ξεχάσετε να αναφέρετε την κριτική σας για την περιπέτεια και σε ποιο τεύχος την διαβάσατε!

Σημείωση: Τα εξώφυλλα και οι εσωτερικές εικόνες των περιοδικών που παρουσιάζονται καλύπτονται από τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. Παρακαλούμε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιπτώσεις αντιγραφής.
Επιμέλεια κειμένων και παρουσίασης: Πλαφουτζής Παναγιώτης
Για το http://selidesnostalgias.blogspot.gr/ - 2020

🔎3786

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...