Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Σινεμά και DVD 60: Αστερίξ και Οβελίξ στη Βρετανία / Asterix and Obelix: God Save Britania (2012)


Ο μύθος του Αστερίξ και Οβελίξ επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη σε μια νέα ανανεωμένη έκδοση με τίτλο «Αστερίξ και Οβελίξ στη Βρετανία».

Πρόκειται για μια διασκευή που εμπνέεται από δύο διαφορετικά άλμπουμ συνδυάζοντάς τα: «Ο Αστερίξ στη Βρετανία» και «Ο Αστερίξ και οι Νορμανδοί». Το καθένα από αυτά έχει προβληθεί στο παρελθόν και με τη μορφή κινουμένων σχεδίων. Ο σκηνοθέτης αυτή τη φορά είναι ο Λοράν Τιράρ που με το προσωπικό του βλέμμα δίνει έναν αέρα «οδύσσειας» στην περιπέτεια, καθιστώντας ένα θέαμα πολύ ανώτερο ποιοτικά από το προηγούμενο «Ο Αστερίξ στους Ολυμπιακούς Αγώνες».


Ο Λοράν Τιράρ αρέσκεται στην κινηματογραφική απόδοση θεμάτων και μύθων που προέρχονται από τη γαλλική λογοτεχνική παράδοση. Αφού προσέγγισε το έργο του Μολιέρου με την ταινία του «Μολιέρος» (2007), διασκεύασε για το σινεμά τις παιδικές περιπέτειες του Μικρού Νικόλα, «Ο Μικρός Νικόλας» (2009). Τώρα ασχολείται με τις περιπλανήσεις των διάσημων προσωπικοτήτων του γαλλικού κόμικ, του Αστερίξ και Οβελίξ. Σε συνεργασία με την Ανν Γκοσινί, κόρη του Ρενέ Γκοσινί και τους παραγωγούς του φιλμ «Ο Μικρός Νικόλας», Ολιβιέ Ντελμπός και Μαρκ Μισονιέ, αποφάσισε να φτιάξει μια ταινία που δεν θα αποτελεί μια άγονη και απλή συνέχεια των τριών προηγούμενων επεισοδίων αλλά ένα νέο ξεκίνημα, μια επανεκκίνηση με κριτήρια εξίσου εμπορικά αλλά και καλλιτεχνικά.


Βρισκόμαστε στο 50 π.Χ. Ο Καίσαρας (Φαμπρίς Λουκινί) διψάει για κατακτήσεις και «έχει βάλει στο μάτι» τώρα και τη Βρετανία. Ένα μικρό χωριό Βρετανών, ωστόσο, του αντιστέκεται αλλά με ελάχιστες δυνάμεις. Η βασίλισσά τους (Κατρίν Ντενέβ) αποφασίζει να ζητήσει βοήθεια από τους Γαλάτες, στέλνοντας έναν έμπιστο ακόλουθό της (Γκιγιόμ Γκαλιέν) σε ένα γαλατικό χωριό που φημιζόταν για την επίμονη αντίσταση του στους Ρωμαίους. Εκεί, ο Βρετανός απεσταλμένος συναντά τον Αστερίξ (Εντουάρ Μπαέρ) και τον Οβελίξ (Ζεράρ Ντεπαρτιέ) που είναι απασχολημένοι με τη διαπαιδαγώγηση ενός ανιψιού (Βενσάν Λακόστ, «Τα Ομορφόπαιδα») του αρχηγού τους. Για να βοηθήσουν τους Βρετανούς, προτείνουν να μεταφέρουν στη Βρετανία ένα βαρέλι με μαγικό φίλτρο που θα κατατροπώσει όλους τους εχθρούς. Εξάλλου, αυτό το ταξίδι θα είναι και ένα καλό μάθημα για το νεαρό ανιψιό που προσπαθούν «να τον κάνουν άνδρα».


Μια σειρά από τρελές περιπέτειες ακολουθούν, που βασίζονται σε ένα διασκεδαστικό σενάριο με συνοχή και σφιχτοδεμένη πλοκή, διανθισμένο με ποικίλα κωμικά ευρήματα και προσεγμένους διαλόγους. Το κάστινγκ, ακόμη και στους δευτερεύοντες ρόλους είναι εξαιρετικό. Με λεπτότητα και χάρη, ο Τιρέρ διευθύνει την παραγωγή σαν ένας στυλίστας, δίνοντας ελευθερία στους ηθοποιούς του και καταφέρνοντας ένα αξιόλογο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που δεν υποτιμά τη νοημοσύνη ή την αισθητική του θεατή του. Το ρόλο του Αστερίξ επέλεξε να τον εμπιστευτεί στον Εντουάρ Μπαέρ με τον οποίο έχει ξανασυνεργαστεί. Ο Εντουάρ Μπαέρ διακρίνεται για τη γαλλική του φυσιογνωμία, είναι σοφιστικέ και μοντέρνος και ενσαρκώνει το πρόσωπο του Αστερίξ με ευστοχία. Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, επίσης, έξοχος στον ρόλο του Οβελίξ.



Στην ιστορία εμπλέκονται οι Ρωμαίοι, οι Βρετανοί, οι Γαλάτες και οι Νορμανδοί. Κατά την επαφή ή και σύγκρουσή τους, διάφορα πολιτισμικά στοιχεία του κάθε λαού βγαίνουν στην επιφάνεια με γκροτέσκο τρόπο αναδεικνύοντας το χαρακτήρα και την ιστορία του. Η αγγλική προφορά, το τσάι, οι πανοπλίες των Ρωμαίων, το ταπεραμέντο ξενοιασιάς των Γαλατών... Χαρακτηριστικό είναι ότι ο σκηνοθέτης δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει εμβλήματα-σύμβολα υποδηλωτικά κάποιων λαών. Για παράδειγμα, η πολυτελής καρέκλα -στην οποία κάθεται ο Καίσαρας κάποια στιγμή- έχει στο πάνω μέρος της την κεφαλή ενός άγριου πουλιού, μάλλον αετού. Η εξουσία ή το κυνήγι για την επιβολή της εξουσίας αποδίδεται και με αυτόν τον τρόπο, εκτός από την εξαιρετική ερμηνεία του Λουκινί. Οι Νορμανδοί επίσης, έχουν στη ζώνη τους μια αγκράφα(;) νεκροκεφαλή, υποδηλώνοντας την τρομερή και άγρια φυσιογνωμία τους. Ο σκηνοθέτης είπε μάλιστα σε μια συνέντευξη ότι προσπάθησε να δημιουργήσει έναν παραλληλισμό μεταξύ των αδηφάγων για κατακτήσεις Ρωμαίων και των σύγχρονων Αμερικανών. Πιο συγκεκριμένα, «Οι Ρωμαίοι μας έφεραν στο μυαλό τους Αμερικανούς του σήμερα, οι οποίοι έχουν την τάση να εισβάλουν σε μερικά κράτη "για το καλό τους". Για αυτούς, όλοι οι άλλοι είναι βάρβαροι».


Με φαντασία και ευρηματικότητα ο Λοράν Τιράρ δημιουργεί ένα θέαμα διασκεδαστικό και ψυχαγωγικό για την οικογένεια που δεν πρέπει να χάσουν οι θεατές.

Παίζουν: Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Εντουάρ Μπαέρ, Φαμπρίς Λουκινί, Γκιγιόμ Γκαλιέν, Κατρίν Ντενέβ, Βενσάν Λακόστ. Η ταινία προβάλλεται από την Odeon.

Πηγή: clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...