Ο Shang-Chi μεγαλώνει εσώκλειστος στο πύργο του πατέρα του, αποκτώντας τη τελειότερη εκπαίδευση στις ανατολίτικες πολεμικές τέχνες, αγνοώντας όμως πως ο προγονός του είναι ο μεγαλύτερος εν ζωή εγκληματίας του κόσμου! Όταν ο νεαρός μαθαίνει τη φρικτή αλήθεια, αποφασίζει να εναντιωθεί στα σχέδια του πατέρα του για παγκόσμια κυριαρχία, ανοίγοντας έτσι πόλεμο με τη μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση του πλανήτη! Οι επικές αυτές αναμετρήσεις αποτελούν τη σεναριακή βάση για ένα από τα καλλιτεχνικά κομψοτεχνήματα της Marvel και των κόμικς γενικότερα...
Έτος 1975. H κραταιά πλέον Marvel Comics, διανύει τη κορυφαία –από αισθητική και όχι μόνο άποψη– δεκαετία της, κυκλοφορώντας δεκάδες συναρπαστικούς τίτλους αρκετοί εκ των οποίων έμελλε να μείνουν κλασικοί στο πέρασμα του χρόνου.
Το "Master of Kung Fu", των Doug Moench (σενάριο) και Paul Gulacy (σχέδιο), είναι –κατά τη προσωπική μου άποψη- ίσως το κορυφαίο δημιούργημα της ιστορικής αμερικάνικης εταιρίας. Ένα εξαίσιο, άκρατα γοητευτικό κολάζ από James Bond (δεκαετίας του '60 φυσικά!), Bruce Lee, κλασικά adventure serials της –χρυσής για το είδος– δεκαετίας του '30, Sherlock Holmes (όσον αφορά τους πνευματώδεις διαλόγους) και φυσικά Sax Rohmer (μεγάλος Pulp συγγραφέας!), χαρακτήρες του οποίου (Fu Manchu, Sir Denis Nayland Smith, Dr Petrie) παρουσιάζονται αυτούσιοι στο εξαίσιο αυτό comic. Tα λεπτοδουλεμένα σενάρια του Moench μοιάζουν να ξεπηδούν μέσα από τα κορυφαία pulp περιοδικά της χρυσής εποχής αυτών, κρατώντας προσηλωμένο ακόμη και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Οι χαρακτήρες φαντάζουν ολοζώντανοι, απόλυτα ταυτισμένοι στο πνεύμα της εποχής τους, βαθιά δουλεμένοι και με δυνατές συναισθηματικές εκφάνσεις. Το ερωτικό στοιχείο είναι έντονο, ίσως περισσότερο από κάθε άλλο τίτλο της Marvel την περίοδο εκείνη.
Ακόμα όμως κι αν έλειπαν όλα τα παραπάνω, η σειρά θα καταδικαζόταν στη κλασσικότητά της λόγω του ανυπέρβλητου (ακόμη και σήμερα κατ' εμέ) Paul Gulacy!
Αρκεί η ματιά μας να διατρέξει οποιαδήποτε σελίδα του έργου του για να μας καθηλώσει με τη πλαστικότητα και το παλμό των σωμάτων, τις έξοχα χορογραφημένες σκηνές δράσης, την εμμονή του στη παραμικρή σχεδιαστική λεπτομέρεια και τη μοναδική στιλιστική του προσήλωση. Η –πολλές φορές ανήλεη- αναμέτρηση του υιού Shang-Chi με το σατανικό πατέρα του, Fu Manchu, γοήτευσε και γοητεύει ακόμη ολόκληρες γενιές αναγνωστών.
Δυστυχώς στην Ελλάδα τα τεύχη της "Καμπανάς Ελλάς" που εκδόθηκαν τη δεκαετία του '70 (όπως και στο Σπάιντερ Μαν τη δεκαετία του '80) έπασχαν σοβαρά στο θέμα εκτύπωσης, μετάφρασης και χρωματικής απόδοσης, αφαιρώντας έτσι μέρος της μαγείας από τον Έλληνα αναγνώστη! Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη εμφάνιση του συγκεκριμένου κόμικς στη χώρα μας, έγινε μέσα από τις σελίδες του περιοδικού "Μικρός Αρχηγός", στα μέσα της δεκαετίας του '70! Μόνο που, για τις ανάγκες της έκδοσης, ο πρωταγωνιστής πήρε το όνομα του Μπρους Λη (ποιος ήξερε άλλωστε εκείνη την εποχή στην Ελλάδα τον... Shang-Chi;)!
Η συνεργασία των Moenh/Gulacy διήρκεσε (με ελάχιστα ενδιάμεσα κενά) 7 συναπτά έτη (τεύχη 25-108, Φεβρουάριος 1975–Ιανουάριος 1982), γνώρισε τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία και δημιούργησε ένα αξεπέραστο, όσο και ανεξίτηλο πρότυπο στο χώρο της 9ης τέχνης. Υποκλίνομαι...
Επιμέλεια κειμένου: Χρήστος Νάστος
Επιμέλεια παρουσίασης: adamsjim
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου