Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Λογοτεχνικές Προτάσεις 144 / Βιβλιοκριτική: Υπάρχει ένας τρελός βασιλιάς στη Δανιμαρκία (Ιστορικό μυθιστόρημα)


Μια ιστορία έρωτα και τρέλας
Ένα επαναστατικό όνειρο που έγινε πραγματικότητα

Του Παναγιώτη Πλαφουτζή

Το νέο ιστορικό μυθιστόρημα του Ντάριο Φο τοποθετείται στη Δανία του 18ου αιώνα, με πρωταγωνιστές τον βασιλιά Χριστιανό Ζ΄, τη σύζυγό του Καρολίνα Ματθίλδη της Μεγάλης Βρετανίας, τον εραστή της, γιατρό Γιόχαν Φρίντριχ Στρούνζε και τον γιο του βασιλιά, Φρειδερίκο.
Ο βασιλιάς, ο γιατρός και η νεαρή πριγκίπισσα, μπλεγμένοι σ’ ένα τρίγωνο απελπισμένου έρωτα, θα ξεκινήσουν επαναστατικές μεταρρυθμίσεις που την εποχή εκείνη ήταν αδιανόητες, όπως την κατάργηση των βασανιστηρίων και τη μείωση των προνομίων των ευγενών.
Ο Ντάριο Φο ανακάλυψε αδημοσίευτα ντοκουμέντα και μυστικά ημερολόγια και κατάφερε να ανασυνθέσει –με τη μορφή μυθιστορήματος– το παζλ μιας δραματικής ιστορίας που συνδυάζει με θαυμαστό τρόπο πολιτικά ιδεώδη, ερωτικό πάθος και αγώνα για την εξουσία.

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΕΝΑ ΑΛΗΘΙΝΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Ο ΝΤΑΡΙΟ ΦΟ γεννήθηκε το 1926. Ως θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης, είναι από τους κυριότερους ανανεωτές της ιταλικής σκηνής και τους εισηγητές ενός λαϊκού θεάτρου βασισμένου στην παράδοση των παλιάτσων του Μεσαίωνα και της Comedia dell’ arte. Έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτιστική και πολιτική ζωή της Ιταλίας στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Οι προοδευτικές πολιτικές απόψεις του τον έφεραν αντιμέτωπο με την ιταλική ακροδεξιά. Πολλά έργα του «κόπηκαν» από τη RAI ή καταδικάστηκαν ως βλάσφημα από την Καθολική Εκκλησία, ενώ για πολλά χρόνια τού είχε απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 30 γλώσσες και έχουν παρουσιαστεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 1997, ο Ντάριο Φο τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Σελίδες Νοσταλγίας: Μια ιστορία που βασίζεται στην Ιστορία και μοιάζει με παραμύθι…
Ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας, Ντάριο Φο, μας δίνει εδώ ένα πρωτότυπο ιστορικό μυθιστόρημα, βασισμένος σε άγνωστα και αδημοσίευτα έως σήμερα κείμενα. Από τον 15ο αιώνα και μετά, σε ολόκληρη την Ευρώπη, πολλοί άνθρωποι που γνώριζαν γραφή συνήθιζαν να κρατούν ημερολόγιο. Λόγω αυτού του γεγονότος, έχουν διασωθεί και φτάσει ως τις μέρες μας πρωτότυπες μαρτυρίες απλών ανθρώπων, καθώς και κάποιων διάσημων προσωπικοτήτων, ανδρών και γυναικών που άφησαν το στίγμα τους στην Ιστορία. Ένας προσεκτικός ερευνητής, που διαθέτει επιμονή και υπομονή, είναι δυνατόν να ανασυνθέσει άγνωστες λεπτομέρειες για γεγονότα που μόνο επιγραμματικά γνωρίζουμε.
Η ιδέα για το συγκεκριμένο μυθιστόρημα γεννήθηκε έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησε ο γιος του Ντάριο Φο για τους βασιλιάδες της Δανιμαρκίας κατά τον 18ο αιώνα.
Η ιστορία των σαράντα τεσσάρων κεφαλαίων μας παρουσιάζεται με παράλληλα σχόλια του συγγραφέα, μέσω των οποίων μας εξηγεί τις πηγές του, καθώς και τις λεπτομέρειες πίσω από τα πρωτότυπα κείμενα. Έτσι, γίνεται πιο εύκολο στον αναγνώστη να κατανοήσει τα γεγονότα αλλά και τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων εκείνης της εποχής.
Οι διάλογοι είναι «θεατρικοί», η υπόθεση ενδιαφέρουσα –όπως άλλωστε κάθε κείμενο που αφορά πραγματικά ιστορικά γεγονότα– οι χαρακτήρες «ολοζώντανοι». Αν σας αρέσουν οι ιστορικές αναζητήσεις, το βιβλίο αυτό θα σας κερδίσει.
Συνοδευτικά του κειμένου υπάρχουν και πολλά έγχρωμα πορτραίτα των πρωταγωνιστών, ζωγραφισμένα από τον ίδιο τον συγγραφέα. Η πολυτελής έκδοση, με το ανάγλυφο εξώφυλλο και την πολύ καλή ποιότητα χαρτιού, μετατρέπει το βιβλίο σε ένα μικρό κόσμημα για την βιβλιοθήκη σας.
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✮✮✮

Τίτλος πρωτοτύπου: Dario Fo – C’ e un re pazzo in Danimarca
Συγγραφέας: Dario Fo
Μετάφραση: Φωτεινή Ζερβού
Επιμέλεια: Άννα Παπασταύρου
Διόρθωση: Σπύρος Καράμπαλης
Ημερομηνία έκδοσης: 2016
Σελίδες: 248
Διαστάσεις: 14x20,5 εκ.
Χρώμα: Μονόχρωμο
Εξώφυλλο: Μαλακό
ISBN: 978-960-461-697-8
Τιμή: 13,50€
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...