Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Λογοτεχνικές Προτάσεις 148 / Βιβλιοκριτική: Κάρυ (Μυθιστόρημα)


Η Κάρυ, ήταν ένα καλό και ήσυχο κορίτσι. Μια έφηβη που ήθελε να κάνει φίλους, γιατί ποτέ δεν είχε. Ένα ασχημόπαπο που ήθελε να γίνει κύκνος, ν' αγαπήσει και ν' αγαπηθεί. Να ενσωματωθεί στην ίδια παρέα με τα παιδιά του σχολείου της για να μη νιώθει μόνη και στο περιθώριο. Είχε προβλήματα στο σπίτι της με την αυταρχική και ψυχοπαθή μητέρα της, δεν ήθελε να έχει προβλήματα και στο σχολείο. Εκείνοι, όμως την έφτυσαν, την κορόιδεψαν, την έλουσαν με αίμα. Είπαμε, καλό κορίτσι η Κάρυ και με τεράστια υπομονή αλλά δεν έπρεπε να της πατήσουν τον κάλο... Έκαναν λάθος, μεγάλο λάθος...

Το γεγονός ότι κανείς δεν είχε προσέξει τις τηλεκινητικές ικανότητες της Κάρυ Γουάιτ στη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας, χωρίς αμφιβολία οφείλεται στο ότι η ικανότητα να μετακινεί κανείς αντικείμενα μονάχα με τη δύναμη της θέλησης εμφανίζεται μόνο σε στιγμές μεγάλης υπερέντασης. Πρόκειται για ένα ταλέντο που μπορεί να παραμείνει πολύ καλά κρυμμένο· πώς αλλιώς θα μπορούσε να έχει παραμείνει επί τόσους αιώνες στην αφάνεια, έτσι ώστε να μην έχουμε δει παρά την κορυφή του παγόβουνου να ξεπροβάλλει μέσα από μια θάλασσα κομπογιαννιτισμού;

«...Στοιχεία που θα μας επέτρεπαν να θεμελιώσουμε κάποια άποψη για την υπόθεση αυτή, πέρα από σκόρπιες φήμες και διηγήσεις, δεν υπάρχουν -όμως ακόμη και αυτά που διαθέτουμε επαρκούν ώστε να επιβεβαιωθεί ότι η Κάρυ Γουάιτ διέθετε, σε κατάσταση λανθάνουσα, πολύ μεγάλες τηλεκινητικές ικανότητες. Το τραγικό είναι ότι η διαπίστωση αυτή γίνεται κατόπιν εορτής...»


Εξώφυλλο προηγούμενης έκδοσης

Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα του Στήβεν Κινγκ που κατέρριψε όλα τα ρεκόρ κυκλοφορίας.
Μολονότι ο Κινγκ χειρίζεται το υπερφυσικό στοιχείο με τη συνηθισμένη του άνεση και αυτοπεποίθηση, η δύναμη του “Κάρυ” έγκειται στην προσεκτική αφήγηση των μικρών τρόμων της επαρχίας: του bullying στο σχολείο, της θρησκοληψίας, της υποκρισίας των ενηλίκων, της εφηβικής σεξουαλικότητας...

Σελίδες Νοσταλγίας/Παναγιώτης Πλαφουτζής: Καθηλωτική πλοκή που σε κάνει να μην μπορείς να αφήσεις το βιβλίο από το χέρι. Ένα διαχρονικό ψυχολογικό και κοινωνικό δράμα που σε συγκλονίζει.
Η Κάρυ Γουάιτ είναι ένα ντροπαλό και ιδιαίτερο κορίτσι που περνάει μια δύσκολη και μπερδεμένη εφηβεία. Στο σχολείο αντιμετωπίζει προβλήματα καθώς δέχεται καθημερινά bullying από τους συμμαθητές της, για τον τρόπο ζωής, την συμπεριφορά, ακόμα και το ντύσιμό της. Οι περισσότεροι από τους καθηγητές την αντιμετωπίζουν με αδιαφορία, με μοναδική εξαίρεση μια νεαρή καθηγήτρια που δείχνει να την συμπαθεί και να προσπαθεί να την βοηθήσει.
Τα πράγματα χειροτερεύουν μια φρικτή μέρα που η Κάρυ βρίσκεται με τ' άλλα κορίτσια στα ντους του σχολείου και της έρχεται η πρώτη της εμμηνόρροια. Καθώς η ψυχωτική μητέρα της δεν την είχε προετοιμάσει ποτέ για κάτι τέτοιο, η Κάρυ παθαίνει ένα σοκ και ταυτόχρονα δέχεται τον χλευασμό των υπολοίπων κοριτσιών.
Αν κι έχει αντιληφθεί πως διαφέρει από τα άλλα παιδιά της ηλικίας της, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπορεί να εξηγήσει με τη λογική. Η Κάρυ διαθέτει τηλεκινητικές δυνάμεις, τις οποίες δεν μπορεί να ελέγξει όταν θυμώνει. Ευτυχώς για εκείνη -και για τους άλλους- δεν θυμώνει καθόλου εύκολα.
Δεν έχει γνωρίσει ποτέ τον πατέρα της και ζει με τη θρησκόληπτη μητέρα της. Εκείνη ξέρει για τις κρυφές ικανότητες της κόρης της, θεωρεί όμως πως πρόκειται για τιμωρία του Θεού απέναντι στις δικές της αμαρτίες. Γι' αυτό και, προσπαθώντας να εξιλεωθεί, ακολουθεί μια φανταστική θρησκευτική εντολή με την οποία αυτοτιμωρείται και τιμωρεί και την Κάρυ.
Το κορίτσι νιώθει αφόρητη πίεση κάτω από αυτές τις συνθήκες, προσπαθεί όμως να κάνει υπομονή. Όταν ο Τόμι, το αγόρι από το σχολείο που αρέσει στην Κάρυ, της ζητήσει να την συνοδεύσει στον χορό της αποφοίτησης, εκείνη δεν μπορεί να φανταστεί τι πρόκειται να συμβεί. Θα έρθει σε σύγκρουση με την μητέρα της, που δεν θέλει να την αφήσει να πάει στον χορό, διεκδικώντας για πρώτη φορά ένα μερίδιο ευτυχίας στη δύστυχη ζωή της.
Στην εκδήλωση θα περάσει υπέροχα, όλα δείχνουν να κυλούν ονειρικά για την αθώα Κάρυ, μέχρι και τη στιγμή που την ανεβάζουν στη σκηνή για να στεφθεί βασίλισσα του χορού. Τότε αποκαλύπτεται πως όλα είναι μια κακόγουστη φάρσα με σκοπό να την γελοιοποιήσουν! Όταν όλοι αρχίζουν να γελούν μαζί της, η καταπιεσμένη οργή του κοριτσιού θα βγει στην επιφάνεια και θα την μετατρέψει σε ένα ενεργό ηφαίστειο που στο διάβα του θα κάψει τα πάντα...
Με το μυθιστόρημα αυτό, ο Stephen King ξεκίνησε την επιτυχημένη του καριέρα. Εδώ, εκτός από το υπερφυσικό στοιχείο, που είναι διάχυτο σε όλη την ιστορία -και το οποίο ο συγγραφέας το χειρίζεται με την χαρακτηριστική του άνεση, έχουμε μια σκιαγράφηση της εφηβείας και των προβλημάτων της. Ουσιαστικά, το "Κάρυ" είναι ένα αρκετά σκληρό βιβλίο, με βαθιές κοινωνικές προεκτάσεις, που θίγει επιδέξια διάφορα θέματα, όπως τα ηθικά διλήμματα, τoν σχολικό εκφοβισμό, την εφηβική σεξουαλικότητα, την θρησκοληψία και πολλά άλλα.
Η κεντρική ηρωίδα γίνεται γρήγορα συμπαθητική στον αναγνώστη, ο οποίος την βλέπει με συμπόνια και οίκτο. Πρόκειται για ένα παιδί που αισθάνεται μεγάλη μοναξιά, χωρίς να βρίσκει ασφαλές καταφύγιο ούτε στο ίδιο του το σπίτι...
Η απρόσμενα μεγάλη εκδοτική επιτυχία του βιβλίου οδήγησε στη μεταφορά του στον κινηματογράφο. Η ταινία βγήκε στις αίθουσες το 1976 σε σκηνοθεσία Brian De Palma και μπορείτε να διαβάσετε γι' αυτήν πατώντας εδώ. Το 1988 το Carrie ανέβηκε σαν μιούζικαλ στο Broadway, ενώ τo 1999 βγήκε η συνέχεια της ταινίας (sequel) με τίτλο "The Rage: Carrie 2". Το 2002 το μυθιστόρημα έγινε τηλεοπτική ταινία από το NBC ενώ το 2013 κυκλοφόρησε ξανά στους κινηματογράφους (αυτή τη φορά σε σκηνοθεσία Kimberly Peirce).
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✰✮✮ 8/10

Κάρυ (Carrie)
Συγγραφέας: Stephen King
Μεταφραστής: Γιάννης Αβραμίδης
Αριθμός σελίδων: 232
Ημερομηνία έκδοσης: Νοέμβριος 2013
Εκδόσεις: Επιλογή/Θύραθεν
Τιμή: 12,78 ευρώ

Η παρουσίαση προέρχεται από το blog "STEPHEN KING IN GREECE"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...