Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Τα χάρτινα κορίτσια των παιδικών μας χρόνων…


Ήταν όμορφες, δυναμικές και ανεξάρτητες (οι περισσότερες). Τις γνωρίσαμε διαβάζοντας τα αγαπημένα μας περιοδικά και έγιναν τα πρώτα κορίτσια που θαυμάσαμε! Οι συμμαθήτριές μας στο σχολείο μπορεί να ήταν «σπαστικές», «αδιάφορες» ή ακόμα και «απλησίαστες». Τα κορίτσια των περιοδικών, όμως, ήταν πάντα εκεί, να μας κρατήσουν συντροφιά, να μας κάνουν να περάσουμε όμορφα. Ίσως, μέσα μας, να κρύβαμε έναν ανομολόγητο έρωτα… τότε όμως φοβόμασταν να το παραδεχτούμε. Κάποιοι αρνούνται να το παραδεχτούν ακόμα και σήμερα… Οι περισσότεροι, όμως, τώρα πια ξέρουμε: τα πρώτα μας κορίτσια ήταν χάρτινα!
Το "Σελίδες Νοσταλγίας", με υπερηφάνεια σας παρουσιάζει ένα εξαιρετικό αφιέρωμα, το οποίο σίγουρα θα σας ξυπνήσει αναμνήσεις και... ανομολόγητα πάθη. Το αφιέρωμα αυτό είχε αρχικά δημοσιευθεί στο άλλο μας blog, αυτό του Club Φίλων "Μικρός Σερίφης", όμως εδώ αναδημοσιεύεται με κάποιες μικροαλλαγές αλλά και κάποιες προσθήκες.
Επειδή δεν θέλαμε να κάνουμε μια γενικόλογη αναφορά ή μια γενική παράθεση χαρακτήρων, προσπαθήσαμε να δώσουμε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για κάθε μία από τις κοπέλες που παρουσιάζουμε, έτσι ώστε να θυμηθούμε όλοι μαζί τα στοιχεία εκείνα που τις έκαναν τόσο αγαπητές. Για τον ίδιο λόγο, κρίναμε απαραίτητο ότι έπρεπε να διαχωρίσουμε όλους αυτούς τους ιδιαίτερους χαρακτήρες, με κάποιον τρόπο. Έτσι, καταλήξαμε να μοιράσουμε τα κορίτσια μας σε τέσσερις κατηγορίες: α) κορίτσια που πρωταγωνιστούσαν σε περιοδικά-αναγνώσματα, που περιείχαν κείμενο με την συνοδεία εικόνων (π.χ. Μικρός Σερίφης, Μικρός Ήρως κτλ.), β) κορίτσια πρωταγωνίστριες σε περιπετειώδη κόμικς (π.χ. Περιπέτεια, Σπάιντερ-Μαν κτλ.), γ) κορίτσια ηρωίδες σε παιδικά αναγνώσματα και κόμικς (π.χ. Εικονογραφημένα Παραμύθια, Μίκυ Μάους κτλ) και δ) κορίτσια με έκδηλη ερωτική διάθεση, που πρωταγωνιστούσαν σε έντυπα "πονηρά" και "απαγορευμένα" (π.χ. Ζάκουλα, Ταρατατά κτλ).
Φυσικά, αν και θελήσαμε να συμπεριλάβουμε στο αφιέρωμα όσο περισσότερα κορίτσια μπορούσαμε (γυρίζοντας αρκετά πίσω στο παρελθόν), δεν ήταν δυνατό να μην παραλείψουμε κάποια. Βασικά κριτήρια για την τελική επιλογή τους ήταν το να έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά περιοδικά και να είχαν μια αρκετά μεγάλη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό της εποχής που κυκλοφόρησαν. Δηλαδή, στους πιτσιρικάδες... Δηλαδή, σ' εμάς!...

***

ΜΕΡΟΣ Α
ΤΑ ΧΑΡΤΙΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ

Πριν από την μεγάλη εξάπλωση των κόμικς στην χώρα μας, τα περιοδικά που διάβαζαν οι πιτσιρικάδες ήταν κυρίως κάποια που δημοσίευαν περιπετειώδη αναγνώσματα, συνήθως σε εβδομαδιαία βάση. Δύο έντυπα από αυτά είναι τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα του είδους: ο Μικρός Ήρως και ο Μικρός Σερίφης. Χιλιάδες οι περιπέτειες των ηρώων τους που δημοσιεύθηκαν και που διαβάσαμε. Ένα από τα κοινά στοιχεία των δύο περιοδικών ήταν ότι τον κεντρικό πρωταγωνιστή πλαισίωναν και άλλοι χαρακτήρες, τους οποίους όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούσες να χαρακτηρίσεις "δευτερεύοντες". Στην πραγματικότητα οι χαρακτήρες αυτοί συμπλήρωναν τον βασικό ήρωα, γίνονταν κομμάτι του εαυτού του, σε τέτοιο σημείο που οι αναγνώστες όταν αναφέρονταν στον τίτλο του περιοδικού, υποσυνείδητα εννοούσαν ολόκληρη την παρέα που πρωταγωνιστούσε (ποιος μπορεί να σκεφτεί έναν Μικρό Ήρωα Γιώργο Θαλάσση χωρίς την Κατερίνα και τον Σπίθα ή ποιος μπορεί να σκεφτεί έναν Μικρό Σερίφη Τζιμ Άνταμς χωρίς την Ντιάνα, τον Πεπίτο και τον Τσιπιρίπο;)... Εμείς, εδώ, θα θυμηθούμε τώρα τα δύο κορίτσια που προαναφέραμε, την Κατερίνα και την Ντιάνα. Μαζί και κάποια άλλα, που όμως δεν ευτύχησαν να μακροημερεύσουν τόσο όσο οι δύο αυτές... συναδέλφισσές τους!...

***


1. Ντιάνα Μόρισον
(Μικρός Σερίφης, Μικρός Κάου-μπόυ, Μικρός Αρχηγός κ.α.)
Η Ντιάνα είναι ένα δεκαεπτάχρονο κορίτσι, διαφορετικό από τα άλλα. Οι δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισε από παιδί, την έκαναν να ωριμάσει πολύ γρήγορα και να συμπεριφέρεται από νωρίς σαν μία ώριμη γυναίκα.
Η γνωριμία της με τον «Μικρό Σερίφη» Τζιμ Άνταμς, στάθηκε καταλυτική για την πορεία της ζωής της. Αγωνιζόμενη πάντα για τη δικαιοσύνη, καλή χριστιανή και αμέμπτου ηθικής, το κορίτσι αυτό θα «σκλάβωνε» πολλές καρδιές αναγνωστών…
Η Ντιάνα δεν ήταν απλά μία θηλυκή παρουσία στο πλάι του ήρωα-πρωταγωνιστή. Αντίθετα, κατείχε την θέση συμπρωταγωνίστριας, ήταν θα λέγαμε ένας θηλυκός Τζιμ Άνταμς με ανάλογες ικανότητες και χαρίσματα. Εξόχως γοητευτική και όμορφη!


Το κορίτσι της Θρυλικής Τετράδας έγινε με τον καιρό πρότυπο για όλες τις μικρές αναγνώστριες των περιοδικών, αλλά και διακαής πόθος(!) για όλα τα αγόρια. Πολλοί από τους μικρούς –τότε– αναγνώστες, σημαντικοί επιχειρηματίες, συγγραφείς ή καλλιτέχνες σήμερα, δεν διστάζουν να παραδεχτούν πως αγόραζαν τα συγκεκριμένα περιοδικά μόνο και μόνο για να διαβάζουν τα κατορθώματα της καταπληκτικής αμαζόνας και να την θαυμάζουν στις εικονογραφήσεις των τευχών!
Μπορεί η Άγρια Δύση να ήταν μακριά, η Ντιάνα, όμως, έμοιαζε να είναι τόσο κοντά μας...



Η μοναδική Ντιάνα πρωτοεμφανίστηκε στον Μικρό Σερίφη ως θαρραλέα μεν, αλλά και λίγο ντροπαλή κοπέλα. Στις εικόνες του περιοδικού εμφανιζόταν με μακρυά, καλοχτενισμένα μαλλιά και φορώντας πάντα φούστα ή φόρεμα. Με τον καιρό αυτό άλλαξε και πλέον φορούσε στενό τζιν παντελόνι και πουκάμισο. Πολύ αργότερα, στον Μικρό Κάου-μπόυ των Θ. Ανδρεόπουλου και Κ. Ραμπατζή, την βλέπαμε με προκλητικά εφαρμοστό παντελόνι και στενό πουκάμισο, ρούχα που τόνιζαν το καλλίγραμμο κορμί της και εξάπτανε την φαντασία (μέρος της εικονογράφησης τότε, βασιζόταν στην κόμικ μορφή της Vampirella)!


Το θρυλικό κορίτσι εκτελούσε και χρέη νοσοκόμας, όταν υπήρχε η ανάγκη και έτσι είχε βοηθήσει πάρα πολλές φορές να σωθεί η ζωή κάποιου ανθρώπου.
Πρέπει να σταθούμε, βέβαια, και στο ιδιαίτερο αίσθημα που υπέβοσκε ανάμεσα στην Ντιάνα και τον Τζιμ. Μια φυσική έλξη που ποτέ δεν εξελίχθηκε σε κάτι περισσότερο, όχι τουλάχιστον απ’ όσο γνωρίζαμε, όσο εκδίδονταν τα περιοδικά. Όλοι οι αναγνώστες αγωνιούσαν να μάθουν την εξέλιξη αυτού του φλερτ, όμως ποτέ δεν έγινε γνωστό εάν η ιστορία είχε ευτυχή κατάληξη…

***


2. Κατερίνα
(Μικρός Ήρως, Εικονογραφημένος Μικρός Ήρως κ.α.)
Η Κατερίνα ήταν η αγαπημένη σύντροφος των περιπετειών του Μικρού Ήρωα, Γιώργου Θαλάσση. Το λεγόμενο και «Παιδί-Φάντασμα» δεν θα μπορούσε να έχει στο πλάι του μια ηρωίδα διαφορετική από την Κατερίνα. Κόρη του πράκτορα «Κεραυνού», αρχικά παρουσιάστηκε στο περιοδικό ως πιτσιρίκα με κοτσίδες! Στην πορεία, όμως, «μεταμορφώθηκε» σε μια όμορφη, ψηλή και καλλίγραμμη κοπέλα, η οποία ήταν μαχητική και δυναμική σαν αμαζόνα!



Η «μεταμόρφωση» επήλθε ξαφνικά, όταν σε μια από τις πρώτες περιπέτειες του περιοδικού, η Κατερίνα ζήλεψε μιαν άλλη γυναίκα και θύμωσε μαζί της επειδή εκείνη την ειρωνεύτηκε! Επρόκειτο για την Γερμανίδα πράκτορα και σαμποτέρ, «Φροϊλάιν Χ», η οποία είχε αιχμαλωτίσει την Κατερίνα και την χαρακτήρισε «ασήμαντο κοριτσάκι», με το οποίο δεν ταιριάζει να είναι ερωτευμένος ένας δυναμικός και ατρόμητος ήρωας σαν τον Γιώργο Θαλάσση! Έτσι, η Κατερίνα πήρε την απόφαση να γίνει αντάξια του αγαπημένου της… και τα κατάφερε!



Η… νέα Κατερίνα, έκανε την δυναμική της εμφάνιση στο προσκήνιο της Αντίστασης ως «Νίκη, το Κορίτσι-Φάντασμα» και μετά ως «Ελλάς, η Γαλάζια Θύελλα». Την πραγματική της ταυτότητα την έκρυβε για κάποιο διάστημα πίσω από τις μάσκες, γιατί –πριν σταθεί στο πλευρό του αγαπημένου της Μικρού Ήρωα ως Κατερίνα– ήθελε να του αποδείξει ως άγνωστη, ότι ήταν ισάξιά του και όχι προστατευόμενή του!
Η αλήθεια είναι ότι εκτός από τις δυναμικές της ιδιότητες, που την έκαναν επικίνδυνη για τον εχθρό, μέσα από τα κείμενα του περιοδικού δηλωνόταν ξεκάθαρα ότι η Κατερίνα ήταν μια κοπέλα ερωτευμένη με τον Γιώργο Θαλάσση…

***


3. Μαλόα
(Τάργκα)

Ο Τάργκα ήταν ένα Ελληνόπουλο που είχε ναυαγήσει στην Αφρική και εκεί –εκτός από τις ορδές των κανιβάλων– γνώρισε και την Μαλόα, μια πανέμορφη κοπέλα η οποία περιφερόταν και ζούσε στη ζούγκλα. Η Μαλόα, αν και είχε ένα όνομα που θυμίζει λίγο… Αφρική, δεν ήταν παρά μια λευκή καλλονή με μακριά, ξανθά μαλλιά! Και μάλιστα, το πιο ωραίο είναι ότι η ενδυμασία της ήταν πολύ ελαφριά, σαν… μαγιό! Χάρμα οφθαλμών για τους αναγνώστες!



Ο Τάργκα είχε γλιτώσει την Μαλόα από τα χέρια μια φυλής αγρίων, ο μάγος της οποίας ήθελε να την θυσιάσει για την ευημερία της φυλής του! Στην συνέχεια, οι δύο νέοι έζησαν μαζί φοβερές περιπέτειες, αντιμετωπίζοντας κανίβαλους, άγρια θηρία και παράξενα τέρατα…

***


4. Αστραπή
(Υπεράνθρωπος)

Η Αστραπή ήταν κόρη του Υπεράνθρωπου, από το ομώνυμο περιοδικό της δεκαετίας του ’50. Ο Υπεράνθρωπος ήταν ένας ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος, που το πραγματικό του όνομα ήταν Τζιμ Μπάρτον. Η γυναίκα του και συνάδελφός του, λεγόταν Έλσα. Έκαναν μαζί δύο παιδιά, τον Κεραυνό και την Αστραπή. Κι αυτά ήταν Υπεράνθρωποι. Μεγάλωσαν, παντρεύτηκαν και έκαναν κι αυτά παιδιά, μια γνήσια ελληνική οικογένεια! Ο άντρας της Αστραπής ήταν ένας Έλληνας εφευρέτης, ο Ελ Γκρέκο, ο οποίος είχε καταφέρει να αποκτήσει μεγάλη δύναμη χάρις σε μια του εφεύρεση, που την είχε προσαρμοσμένη στην πλάτη και τον βοηθούσε να πετάει.




Ο γιος της Αστραπής και του Ελ Γκρέκο ήταν ένα Υπεράνθρωπο Ελληνόπουλο, ο Υπερέλληνας, ενώ αφού παντρεύτηκε και ο Κεραυνός έκανε κι αυτός ένα παιδί, τον Σιμούν. Όλοι μαζί ζούσανε απίστευτες περιπέτειες, τόσο επί της Γης όσο και επί άλλων ουρανίων σωμάτων.
Η Αστραπή, ήταν η πιο όμορφη γυναικεία φιγούρα στον "Υπεράνθρωπο" και -παρ' όλη την συντηρητική στολή της- κατόρθωνε να αιχμαλωτίζει τα αγορίστικα βλέμματα.

***


5. Ταταμπού
(Γκαούρ-Ταρζάν)
Ήταν η συντρόφισσα του Γκαούρ και στέκονταν πάντα δίπλα στον συγκεκριμένο ήρωα, στις ατελείωτες περιπέτειές του στη ζούγκλα. Αν και η Ταταμπού γεννήθηκε στη ζούγκλα, παρόλα αυτά στις φλέβες της κυλάει περήφανο ελληνικό αίμα! Η ομορφότερη γυναίκα στο "Γκαούρ-Ταρζάν" ήταν μελαχρινή με κατάμαυρα μακριά σπαστά μαλλιά και χρυσούς κρίκους στα αυτιά. Φορούσε ένα «μπικίνι» από δέρμα τίγρης, που άφηνε να φαίνονται τα πλούσια κάλλη της…




Ζούσε με τον Γκαούρ -σαν συντρόφισσα του- σε μια σπηλιά, στην κορυφή ενός πανύψηλου βουνού…
Οι νεαροί αναγνώστες είχαν έναν λόγο παραπάνω για να αγοράζουν το περιοδικό! Βέβαια, η Ταταμπού, όσο περνούσαν τα τεύχη αποδείχθηκε ότι δεν ήταν και τόσο «καλή» κοπέλα…

***


ΜΕΡΟΣ Β
ΤΑ ΧΑΡΤΙΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΩΔΗ ΚΟΜΙΚΣ

Κι αν στα περιοδικά που δημοσίευαν περιπετειώδη αναγνώσματα, αρκούμασταν στην λιγοστή συνοδευτική εικονογράφηση και στα εξώφυλλα για να θαυμάσουμε τα κάλλη των πρωταγωνιστριών, στα κόμικς είχαμε την ευκαιρία να τις "δούμε" περισσότερο και καλύτερα... Ανάλογα με την ηλικία μας, περνούσαμε από διαφορετικές φάσεις και θαυμάζαμε κορίτσια διαφόρων ειδών... Μάλλον κάτι πρέπει να σας θυμίζουν τα ονόματα Μαίρη Τζέιν, Ρεντ Σόνια, Λόις Λέην και Μπάρμπαρα...

***


6. Μπέτυ
(Περιπέτεια, Μαρκ, Όμπραξ κ.α.)
Ο Λοχαγός Μαρκ ήταν ένας ήρωας της χρυσής εποχής των ιταλικών κόμικς. Ανάμεσα στους άλλους ήρωες της… γενιάς του (Μπλεκ, Όμπραξ, Ζαγκόρ), ήταν εκείνος που διέφερε σε κάτι πολύ σημαντικό. Όχι, δεν ήταν περισσότερο γενναίος ή θρυλικός από τους άλλους. Η διαφορά ήταν ότι αυτός είχε πάντα μία σύντροφο να τον περιμένει, όταν γύριζε στην έδρα του μετά τις περιπλανήσεις του!



Ο Μαρκ, γενικότερα, πάντα συναντούσε όμορφες γυναίκες στις περιπέτειές του. Κάποιες ήταν δόλιες και παμπόνηρες, άλλες ήταν απλές χωριατοπούλες, όλες όμως έκρυβαν έναν θαυμασμό γι’ αυτόν και ζήλευαν την γυναίκα που τον είχε. Αυτή, δεν ήταν άλλη από την Μπέτυ.
Η Μπέτυ ήταν μια απλή και μάλλον συνηθισμένη κοπέλα. Δεν ήταν ιδιαιτέρως όμορφη, είχε όμως μια γλύκα που έκανε τον Μαρκ (κι εμάς μαζί) να την αγαπάμε. Είχε μακριά, ξανθά μαλλιά, φορούσε πάντα φόρεμα με κορσέ και γιρλάντα στο μπούστο.


Σπάνια την βλέπαμε μακριά από το φρούριο Οντάριο. Ήταν αυτό που λέμε «μια ζεστή αγκαλιά στον γυρισμό», για τον ήρωά μας.
Τον Μαρκ τον αγαπούσε υπερβολικά. Και η υπερβολή σε αυτόν τον τομέα φέρνει και την ζήλεια! Ουκ ολίγες φορές, ο γενναίος λοχαγός των επαναστατών, είχε φάει κατακέφαλα μια βούρτσα μαλλιών ή ένα παπούτσι, επειδή η Μπέτυ υποψιάστηκε πως γύρισε και κοίταξε μιαν άλλη γυναίκα! Τέτοια λάθη από μια… τίγρη σαν την Μπετυ, δεν συγχωρούνταν!

***


7. Μπέλιτ / Ζηνόβια / Ρεντ Σόνια / Βαλέρια
(Κόναν ο Βάρβαρος, Σούπερ Conan, Extra Conan)
Τον βάρβαρο Κιμέριο με το όνομα Κόναν τον γνωρίσαμε οι περισσότεροι σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία. Τότε που μέναμε άναυδοι με την απίστευτα κτηνώδη δύναμη και συμπεριφορά του. Αμέτρητα κορμιά έπεφταν στα πόδια του… με μία διευκρίνιση: όσα κορμιά ήταν αντρικά, συνήθως έπεφταν σφαγμένα, μέσα σε ποταμούς αίματος, ενώ όσα ήταν γυναικεία είχαν σαφώς καλύτερη τύχη!
Δύο περιπτώσεις υπήρχαν για να δεις τον Κόναν ήρεμο… Η πρώτη ήταν αν τον πετύχαινες σε καμιά υπόγεια ταβέρνα να τρώει και να πίνει κόκκινο κρασί μέχρι σκασμού! Η άλλη, να τον έβρισκες αγκαλιά με κάποια πληθωρική, τρυφερή ύπαρξη…
Όπως όλοι οι ήρωες, έτσι κι αυτός είχε τις αδυναμίες του! Τέσσερις ήταν οι γυναίκες που σημάδεψαν τη ζωή του…


Η Μπέλιτ, βασίλισσα πειρατών, η οποία έχει μια ρομαντική σχέση με τον ήρωα. Παράλληλα, αυτή ήταν η πρώτη σοβαρή ερωμένη του Conan. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1934 στη νουβέλα του Χάουαρντ "Βασίλισσα της Μαύρης Ακτής". Εκτός από κοσμήματα, η Μπέλιτ φοράει μόνο σανδάλια και ένα κόκκινο ζωνάρι από μετάξι. Παρά τις αντιξοότητες και την έλλειψή της ένδυσης κάτω από τον τροπικό ήλιο, το δέρμα της είναι σαν «λευκό ελεφαντόδοντο»…


Η Ζηνόβια, ήταν παλλακίδα του βασιλιά Nemedian, αν και ορκίστηκε στον Κόναν ότι ποτέ δεν την είχε αγγίξει εκείνος. Είχε μακρυά, πολυτελή μαύρα μαλλιά (ενίοτε εικονιζόταν και ως κοκκινομάλλα) και έναν ιδιαίτερα χλωμό τόνο στο δέρμα της. Τα μάτια της ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακά. Ο Κόναν την έκανε βασίλισσα της Aquilonia.


Η Ρεντ Σόνια, ζούσε με την οικογένειά της σε ένα ταπεινό σπίτι, στις στέπες της Hyrkanian. Όταν ήταν μόλις 17 ετών, μια ομάδα μισθοφόρων σκότωσε την οικογένειά της και έκαψε το σπίτι τους. Η Σόνια επέζησε αλλά βιάστηκε από τον αρχηγό της ομάδας, που την άφησε με την ντροπή. Σε απάντηση στις κραυγές της για εκδίκηση, η κόκκινη θεά Scáthach εμφανίστηκε σε αυτήν και της ενστάλαξε την απίστευτη δεξιοτεχνία της στο χειρισμό των σπαθιών και άλλων όπλων με την προϋπόθεση ότι ποτέ δεν θα υποκύψει σε άνθρωπο, εκτός εάν αυτός την νικήσει σε δίκαιη μάχη. Η Red Sonja είναι το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του άγριου θηλυκού πολεμιστή. Μια μορφή που εξάπτει τη φαντασία του αναγνώστη καθώς ένα άγριο και πανέμορφο βάρβαρο θηλυκό σαν αυτό, γίνεται ακόμα πιο ποθητό με αυτά που φοράει (συνήθως πανοπλία που μοιάζει με μπικίνι ή εσώρουχα)!


Η Βαλέρια, ήταν κι αυτή πειρατής. Βρέθηκε κυνηγημένη, όμως, από μισθοφόρους όταν αθέτησε την συμφωνία που είχε κάνει μαζί τους. Περιφερόταν στην ζούγκλα της Αφρικής μέχρι που γλίτωσε με την βοήθεια του Κόναν. Εμφανισιακά ήταν ξανθιά, σχετικά αδύνατη και φορούσε ένα λεπτό καφέ δερμάτινο ύφασμα που της κάλυπτε το στήθος και τη μέση…
Γενικότερα… τα κορίτσια του Κόναν ήταν ότι καλύτερο (από θέμα εμφάνισης) συναντήσαμε στα κόμικς περιοδικά της παιδικής μας ηλικίας. Εξαίρεση αποτελεί η εικονογράφηση της Ντιάνας στον Μικρό Κάου-μπόυ, την περίοδο που βασίστηκε σε σχέδια της Vampirella…

***


8. Γκουέιν Στέισυ / Μαίρη Τζέιν Γουάτσον
(Σπάιντερ-Μαν, Σούπερ Σπάιντερ Μαν, Ο Άνθρωπος Αράχνη κ.α.)
Στο σύμπαν της Marvel, δύο ήταν τα κορίτσια που παρουσίαζαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον –τουλάχιστον για τους Έλληνες αναγνώστες που διάβαζαν τις περιπέτειες του Σπάιντερ-Μαν… Η Γκουέιν Στέισυ και η Μαίρη Τζέιν Γουάτσον, κορίτσια και τα δύο του Πήτερ Πάρκερ!
Αρχικά, γνωρίσαμε την Γκουέιν, η οποία ήταν συμφοιτήτρια του Πήτερ και εκδήλωνε φανερά το ενδιαφέρον της γι’ αυτόν. Εκείνος, πνιγμένος από τις υποχρεώσεις της διπλής ζωής του φοιτητή και του υπερ-ήρωα, δεν το καταλάβαινε... Αν και αναζητούσε την παρέα της, πάντα κάτι συνέβαινε και τους κρατούσε χωριστά...



Στο μεταξύ, ο Πήτερ, προσπαθούσε από καιρό να αποφύγει μια βαρετή (όπως νόμιζε) συνάντηση που του ετοίμαζε η θεία του, η Μαίη. Τελικά, κάποια στιγμή η συνάντηση-προξενιό πραγματοποιήθηκε κι έτσι για πρώτη φορά γνωρίσαμε τη Μαίρη Τζέιν, τη μέλλουσα σύζυγο του Σπάιντερ-Μαν...


Όταν μπήκε η καινούρια κοπέλα στη ζωή του Πήτερ, η Γκουέιν αναγκάστηκε να περάσει στην αντεπίθεση! Για ένα διάστημα, εκτός από τις περιπέτειες του Ανθρώπου-Αράχνη, παρακολουθούσαμε και την αντιζηλία μεταξύ των Μαίρη Τζέιν και Γκουέιν… Σε κάποιο τεύχος, μάλιστα, η Μαίρη Τζέιν γνώρισε τον… Spider-Man, όταν ο Πήτερ αναγκάστηκε να επέμβει για να τη σώσει από μια συμμορία.


Κι ενώ όλα πήγαιναν καλά για τα αισθηματικά του αγαπημένου μας ήρωα, ήρθε η συγκλονιστική περιπέτεια στην οποία ο Σπάιντερ-Μαν στάθηκε αντιμέτωπος με τον Πράσινο Καλικάντζαρο κι εμείς περιμέναμε με αγωνία να τελειώσει η ιστορία, της οποίας ο τίτλος μας αποκαλύφθηκε στο τέλος: «Η νύχτα που πέθανε η Γκουέιν Στέισυ»!...

***


9. Λόις Λέιν
(Τα Καλύτερα Κόμικς, Superman)
Η Lois Lane ήταν το κορίτσι του Σούπερμαν. Αυτό ήταν αρκετό ώστε να μην παίρνουμε πολλά θάρρετα μαζί της, μιας και δεν είχαμε καμία ελπίδα σε κάθε περίπτωση σύγκρισής μας με τον Κλαρκ Κεντ... Την Λόις την γνωρίσαμε, αρχικά, μέσα από τις εκδόσεις των αδελφών Πεχλιβανίδη, ως ένα κορίτσι δυναμικό, να εργάζεται στην εφημερίδα Daily Planet. Εκεί γνωρίστηκε με τον Κλαρκ και αναπτύχθηκε μεταξύ τους ένα σοβαρό αίσθημα. Βέβαια, αρχικά η κοπέλα ήταν μπερδεμένη και δεν ήξερε ποιον να διαλέξει: τον Κλαρκ Κεντ ή τον Σούπερμαν; Από το δίλημμα βγήκε -ευτυχώς- όταν ανακάλυψε ότι οι δύο άντρες της ζωής της ήταν το ένα και το αυτό πρόσωπο!




Η μεγαλύτερη χαρά που ένιωσε η Λόις Λέιν ήταν όταν οδηγήθηκε από τον αγαπημένο της στα σκαλιά της εκκλησίας, για έναν γάμο που άφησε εποχή!... Την μεγαλύτερη λύπη της, όταν είδε να ξεψυχά στα χέρια της ο Superman, έπειτα από την μάχη με τον Doomsday...

***


10. Spider Woman
(Σπάιντερ-Γούμαν, Έξτρα Σούπερ Ήρωες, Σπάιντερ-Μαν)

Όταν την γνωρίσεις, την τρέμεις! Με αυτό το σλόγκαν κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος της... Θηλυκής Αράχνης στην χώρα μας. Κι εμείς, μαγευτήκαμε! Ώστε υπήρχε και γυναίκα που έκανε ότι και ο Σπάιντερ-Μαν; Απίστευτο!
Πρωταγωνίστρια ήταν η Jessica Drew, ένας κόμικς χαρακτήρας στα χνάρια του Πήτερ Πάρκερ. Όμορφη, με χαρισματικές δυνάμεις, φανταχτερό κουστούμι και προβληματική προσωπική ζωή.


Κάποιοι έγιναν φανατικοί αναγνώστες του περιοδικού της, όμως μάλλον αυτοί δεν ήταν πολλοί, μιας και η έκδοση διακόπηκε στο δωδέκατο τεύχος...

***


11. Μις Μάρβελ
(X-Men)
Μια πανέμορφη ξανθιά ηρωίδα που αγαπήθηκε ιδιαίτερα και στη χώρα μας. Ο χαρακτήρας αρχικά είχε σχεδιαστεί ως ένα θηλυκό αντίστοιχο του Captain Marvel. Ήταν μια έξυπνη, δυναμική γυναίκα με... "εκρηκτικές" υπερδυνάμεις!


Δυστυχώς δεν την είδαμε ποτέ σε δικό της περιοδικό στην Ελλάδα, όμως την απολαμβάναμε με ευχαρίστηση στις δεύτερες ιστορίες άλλων περιοδικών κόμικς...

***


12. Μπάρμπαρα
(Σκαθάρι, Σκορπιός)

Η ιστορία της Μπάρμπαρα εξελίσσεται στη Γη, μετά από την εισβολή μιας εξωγήινης φυλής ανθρωποειδών που ονομάζεται Adri. Μετά από μια επίθεση που επαναφέρει τη Γη σε μια πρωτόγονη κατάσταση, οι εξωγήινοι στέλνουν ένα είδος ρομπότ-δολοφόνων στην επιφάνεια του πλανήτη, «τα θηρία», με σκοπό να υποδουλώσουν του ανθρώπους που έχουν επιζήσει.
Η Bárbara είναι μέλος μιας φυλής που ζει στην περιοχή που κάποτε ήταν το Μπουένος Άιρες, και η οποία λατρεύει ένα από θεό-κτήνος μέσω ανθρωποθυσιών. Όταν η Bárbara αρνείται να υποβληθεί στο τελετουργικό του βιασμού από έναν από τους ιερείς της λατρείας, αναγκάζεται να φύγει από το χωριό της για να γλιτώσει το θάνατο. Καταφέρνει να επιβιώσει από τους κινδύνους της ελώδους περιοχής της πρώην μητρόπολης και εισέρχεται σε μία από τις βάσεις των Adri. Εκεί ανακαλύπτει κάποια μυστικά και αποφασίζει να ξεκινήσει μια επανάσταση.



Ανακαλύπτει, επίσης, ότι κατέχει τηλεπαθητικές δυνάμεις, οι οποίες της επιτρέπουν να επικοινωνεί με τα φυτά και τα ζώα και αυτό είναι κάτι που θα παίξει καθοριστική σημασία για την τελική καταστροφή των ξένων εισβολέων.


Εμείς, ως αναγνώστες, απολαμβάναμε και θαυμάζαμε τα κάλλη της Μπάρμπαρα, τα οποία είναι η αλήθεια δεν φρόντιζε να τα καλύπτει και πολύ (τροπικό κλίμα, βλέπεις)...

***

ΜΕΡΟΣ Γ
ΤΑ ΧΑΡΤΙΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΜΙΚΣ

Παραμύθια και παραμυθάκια. Παιδικά κόμικς, τα οποία ήταν πράγματι παιδικά, χωρίς σκοτωμούς και βαρβαρότητες... Και με κορίτσια λίγο διαφορετικά... Μα, τι μας ένοιαζε; Στην ηλικία που τα πρωτοδιαβάσαμε, όχι μόνο τα αγαπήσαμε αλλά τα λατρέψαμε!...

***


13. Πριγκίπισσες, Βασιλοπούλες κ.α.
(Εικονογραφημένα Παραμύθια, Τα Μικρά Κλασσικά Εικονογραφημένα κ.α.)
Ποιος από εμάς δεν διάβαζε παραμύθια όταν ήταν μικρός; Στοίβες από όλων των λογιών τις εκδόσεις παραμυθιών υπήρχαν στα περισσότερα παιδικά δωμάτια. Μεμονωμένα τεύχη, τεύχη σε σειρές, βιβλιαράκια με παραμύθια, κόμικς με παραμύθια, ακόμα και τόμοι από εγκυκλοπαίδειες με παραμύθια! Μέσα από όλες αυτές τις ψεύτικες, μα και τόσο αληθινές στα δικά μας μάτια, ιστορίες, γνωρίσαμε και αμέτρητες κοπέλες που συμπαθήσαμε για διάφορους λόγους.


Ανάμεσά τους υπήρχαν απλές κοπέλες, βοσκοπούλες, νεράιδες, πριγκίπισσες και βασιλοπούλες... Ξεχώρισαν η Χιονάτη, η Σταχτοπούτα, η Τοσοδούλα, η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, η Χρυσομαλλούσα, η Κοιμωμένη Βασιλοπούλα, η Κρουσταλένια, η Χηναρού, η Βασίλισσα του Χιονιού, η Χιονούλα και η Ροδούλα, η Πεντάμορφη, η Κρινούλα και η Ασημούλα...



Η γυναίκα στα παραμύθια -στις περισσότερες των περιπτώσεων- γίνεται αντικείμενο θαυμασμού κυρίως λόγω της εξαιρετικής της ομορφιάς και της νοικοκυροσύνης της. Συνήθως, μάλιστα, είναι και αφελής. Τα τυπικά ηθικά στοιχεία των γυναικείων χαρακτήρων είναι η αρετή, η τιμιότητα, η σεμνότητα, η υπομονή, η σύνεση, η λογική κ.α. Στα ιδεώδη αυτά γνωρίσματα του φύλου τους, τα κορίτσια των παραμυθιών χρωστούν τον όποιο σεβασμό και την όποια εκτίμηση δείχνει προς αυτά το ανδρικό φύλο και η κοινωνία γενικότερα...

***


14. Μίννι Μάους, Νταίζη Ντακ
(Μίκυ Μάους, Κλασικά, Ντόναλντ, Κόμιξ κ.α.)
Η Μίννι είναι το κορίτσι του Μίκυ Μάους. Την γνωρίσαμε στο πλάι του, να τον συντροφεύει -κυρίως- στις λιγότερο επικίνδυνες περιπέτειές του. Πάντα χαριτωμένη, γλυκειά αλλά και δυναμική, η αγαπημένη μας ποντικίνα μας χάριζε πάντα πολλές ξένοιαστες στιγμές μέσα από τα περιοδικά με τους ήρωες της Disney.



Η δεύτερη κοκέτα των περιοδικών αυτών, άκουγε στο όνομα Νταίζη. Αυτή ήταν το κορίτσι του Ντόναλντ. Πιο νευρική και πιο οξύθυμη από την φιλενάδα της την Μίννι, ταλαιπωρούσε τον Ντόναλντ με τις ιδιορρυθμίες της. Όχι ότι εκείνος ήταν και ο πιο υποδειγματικός στις συντροφικές του υποχρεώσεις.


Πάρα πολλές φορές την εξέθετε με τις γκάφες του, με αποτέλεσμα να βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να την πλησιάσει ο εκνευριστικός του ξάδελφος, ο Γκαστόνε. Η Νταίζη, παρότι υπέκυπτε συχνά στις γλυκανάλατες ατάκες του, δεν ξέχναγε ποτέ ότι η μεγάλη της αγάπη ήταν ο Ντόναλντ!...

***


15. Όλιβ Όιλ
(Ποπάυ, Μεγάλος Ποπάυ κ.α.)
Η Όλιβ Όιλ δεν ήταν και καμιά όμορφη κοπέλα. Έμοιαζε σαν ένα σκουπόξυλο με κότσο. Ήταν γκρινιάρα, μερικές φορές και φωνακλού, ενώ δεν δίσταζε να ρίχνει και καμιά φάπα στον αγαπημένο της Ποπάυ! Εκτός αυτού, ανά τακτά χρονικά διαστήματα "ξέχναγε" τον έρωτά της για το ναυτάκι και παρασύρονταν από τον Βρούτο, τον γιο της κακιάς μάγισσας!


Έπρεπε ο Ποπάυ να φάει κανένα κουτί σπανάκι, να κάνει γυαλιά-καρφιά την μισή πόλη -μαζί και τον Βρούτο με την μάνα του- για ν' αποφασίσει η μορφονιά Όλιβ να γυρίσει στην αγκαλιά του! Τώρα που το ξανασκέφτομαι, μάλλον δεν ήταν και πολύ σόι κορίτσι η Όλιβ, όμως εμείς την αγαπούσαμε, παρά τα ελαττώματά της!

***


16. Οι Γαλάτισες και οι... άλλες
(Asterix)
Στις ιστορίες του Αστερίξ, οι γυναίκες δεν έλειπαν. Αντιθέτως, υπήρχαν εν αφθονία. Το κακό μ' αυτές ήταν ότι δεν ήταν ο τύπος της γυναίκας που θα "ερωτευόσουν" ως πιτσιρικάς. Οι περισσότερες ήταν κοντές, χοντρές, άγριες και επιθετικές. Ακόμα και ο ίδιος ο Αστερίξ, αν και έτρεφε αισθήματα για την Πανάκεια, μια από τις πιο όμορφες κοπέλες του χωριού, δεν τολμούσε και ιδιαίτερα να την πλησιάσει.
Ας μην μιλήσουμε για τον Μαζέστιξ, τον αρχηγό του χωριού, που στο σπίτι έτρωγε… παντόφλα από την γυναίκα του, την Μιμίνα.
Υπήρχαν, βέβαια και οι εξαιρέσεις. Πρώτη και καλύτερη η κα Μαθουσαλίξ, σύζυγος του υπερήλικα του χωριού, η οποία ήταν σκέτο... μοντέλο! Μετά, ήρθε στο χωριό και η Φραμπαλά, μια νεαρά ξανθιά ύπαρξη, την οποία ερωτεύτηκε τρελά ο Οβελίξ! Ο... εύσωμος, πάντως, φίλος μας ερωτεύονταν σχετικά εύκολα και με διάφορες κοπέλες που συναντούσαν στις περιπέτειές τους, από Ινδιάνες μέχρι Αιγύπτιες. Μάλιστα, μια γυναίκα μπήκε ανάμεσά σε αυτόν και τον Αστερίξ: η Κορίζα. Τότε, ο Οβελίξ προσπάθησε να πνίξει τον πόνο του με κατσικίσιο γάλα! Όμως, η κορυφαία γυναίκα (και λόγω ιεραρχίας) στις περιπέτειες του Αστερίξ, δεν ήταν άλλη από τη βασίλισσα Κλεοπάτρα! Τα είχε όλα: ομορφιά, τύπο, στυλ και μερικές χιλιάδες Αιγυπτίων υπό τις διαταγές της! Δεν τολμήσαμε ποτέ να αμφισβητήσουμε την κυριαρχία της!...



Άλλου επιπέδου κόμικς το "Asterix", άλλου επιπέδου και τα κορίτσια του... Και όλων των κοινωνικών στρωμάτων: από βασίλισσες έως παρακατιανές και επαναστάτριες με φλογερό ταπεραμέντο...

***


17. Στρουμφίτα
(Στρουμφοπαρέα, Στρουμφάκια, Super Μπόυ κ.α.)
Η Στρουμφίτα είναι το μόνο ενήλικο θηλυκό στρουμφάκι. Αρχικά, δημιουργήθηκε από τον μάγο Δρακουμέλ, με σκοπό να διεισδύσει στο στρουμφοχωριό και να οδηγήσει τον Δρακουμέλ εκεί. Όταν ήταν υποχείριο του κακού μάγου ήταν μελαχρινή, άσχημη και ύπουλη, αλλά ο Μπαμπαστρούμφ έλυσε τα μάγια και η Στρουμφίτα μετατράπηκε σε μια όμορφη γοητευτική ξανθιά. Από τότε μπήκε στις καρδιές όλων των συγχωριανών της αλλά και στην δική μας, ως η πιο γλυκιά -ίσως- θηλυκή παρουσία των παιδικών μας χρόνων.



Φυσικό ήταν, πάντως, να μην θέλουμε να ξέρει κανείς ότι αγαπούσαμε ένα κορίτσι χρώματος μπλε...

***


18. Μικρή Λουλού
(Γέλιο και Χαρά, Η Μικρή Λουλού)
Η Μικρή Λουλού (Little Lulu), η ηρωίδα με το χαριτωμένο παρουσιαστικό και την ασυναγώνιστη εξυπνάδα, υποσχόταν να συναρπάσει μικρούς και μεγάλους με τις υπέροχες περιπέτειές της. Οι ιστορίες της ταξιδεύανε τον αναγνώστη στον κόσμο της αθωότητας, των αναμνήσεων και του παιδικού χαμόγελου και διασκεδάζανε με τις απρόοπτες εξελίξεις τους τις γκάφες και τις παρεξηγήσεις τους!
Η Μικρή Λουλού, είναι ένα χαριτωμένο και πανέξυπνο κοριτσάκι, με κατσαρές μπούκλες, που ηγείται μιας παρέας κοριτσιών της γειτονιάς της. Μπλέκει συχνά σε απίθανες γκάφες και ξέφρενες παρεξηγήσεις, που όμως έχουν πάντα αίσιο τέλος. O πιο στενός φίλος της είναι ο Τάμπι Τόμπκινς, που συχνά της κάνει το βίο αβίωτο, αλλά βρίσκεται πάντα στο πλευρό της, όταν χρειαστεί τη βοήθειά του.


Η μικρή αυτή ηρωίδα των κόμικς, γεννήθηκε από το πενάκι της Αμερικανίδας σκιτσογράφου Μάρτζορι Χέντερσον Μπιούελ (1904-1993), γνωστής με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Marge. Πρωτοεμφανίσθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1935, ενώ στην Ελλάδα έγινε γνωστή αρχικά μέσα από τις σελίδες των εφημερίδων, καθώς και του περιοδικού «Γέλιο και Χαρά»…

***


19. Μαφάλντα
(Μαφάλντα, Παρά Πέντε κ.α.)

Μια χάρτινη ηρωίδα, δημιούργημα του διακεκριμένου αργεντίνου κομίστα Κίνο (Quino). Οι ιστορίες της συνδυάζανε πάντα το χιούμορ και το κοινωνικό σχόλιο.
Η Μαφάλντα -Ματθίλδη στα ελληνικά- είναι ένα πεντάχρονο κοριτσάκι, με αντίληψη ενηλίκου. Είναι πολιτικοποιημένη και ανήκει στην αριστερά. Ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο, την παγκόσμια ειρήνη και επαναστατεί για όλα τα στραβά που βλέπει γύρω της. Είναι πανέξυπνη, ευγενική, περίεργη και αμετανόητα απαισιόδοξη. Αγαπά την οικογένειά της, αλλά μισεί τη σούπα. Λατρεύει τους Beatles και θέλει να γίνει διερμηνέας στον ΟΗΕ, όταν μεγαλώσει.
Το περιβάλλον που ζει και κινείται η ηρωίδα το αποτελούν οι γονείς της -δύο φυσιολογικοί και συνηθισμένοι άνθρωποι- ο αδελφός της Γκίγιε ή Νάντο, που λατρεύει τη σούπα και μια ομάδα φίλων τους: ο ονειροπόλος Φελίπε, ο φιλοχρήματος Μανολίτο, η υπολογίστρια Σουζανίτα, ο καλοκάγαθος Μιγκελίτο και η κοντούλα Λιμπερτάδ (Ελευθερία), έμμεσο σχόλιο του Κίνο για την πολιτική κατάσταση στην Αργεντινή τη δεκαετία του '60 (αυταρχικό καθεστώς Περόν, Χούντα Βιδέλα).



Το κόμικ άρχισε να δημοσιεύεται από τις 29 Σεπτεμβρίου 1964 στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Primera Plan». Η σειρά άλλαξε πολλές φορές εκδοτικό μέσο και ολοκλήρωσε τον κύκλο της το 1973. Μετά από αυτή τη χρονιά, η Μαφάλντα εμφανίσθηκε κάποιες φορές σε ιστορίες του Κίνο, κυρίως για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τρία χρόνια αργότερα πόζαρε σε αφίσα της UNICEF, για τη Συνθήκη των Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Στην Ελλάδα έχει γνωρίσει πολλές επανεκδόσεις και είναι ιδιαιτέρως αγαπητή...


***

ΜΕΡΟΣ Δ
ΤΑ... ΚΑΚΑ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΑ ΚΟΜΙΚΣ

Και περνάμε σε μια πιο ειδική κατηγορία ηρωίδων. Ήταν τα "κακά" ή "πονηρά" κορίτσια, αυτά που αρχίσαμε να γνωρίζουμε όταν πια ήμασταν έφηβοι. Τότε ανακαλύπταμε -μέσω φίλων ή βλέποντάς τα αναρτημένα στα περίπτερα- περιοδικά με περιεχόμενο "για μεγάλους" (έτσι τα χαρακτηρίζαμε). Τα περισσότερα από αυτά δεν ήταν παρά φτηνά ιταλικά κόμικς, τα οποία έφερναν στην χώρα μας οι Έλληνες εκδότες, αποσκοπώντας στο εύκολο και γρήγορο κέρδος. Στις σελίδες τους οι ηρωίδες, εκτός από μεγάλες περιπέτειες έδειχναν πως ήξεραν να απολαμβάνουν και τον έρωτα. Όμως, άλλες εποχές, άλλα πρότυπα... Υπήρχαν βέβαια οι "καυτές" σκηνές σεξ, όμως είχαν ελάχιστη σχέση με ό,τι προτείνεται από την εκδοτική βιομηχανία σήμερα: όταν στην σεξουαλική πράξη δεν κρυβόταν επιμελώς τα επίμαχα σημεία από τον σχεδιαστή, με κάποιο τραπέζι, βάζο ή καρέκλα, τότε επενέβαινε ο επιμελητής της ελληνικής έκδοσης και τα "μαύριζε". Έτσι, ο αναγνώστης περισσότερο ένιωθε την ερωτική ατμόσφαιρα, παρά έβλεπε κάτι...
Εξαίρεση αποτελούσαν τα έργα των Serpieri και Manara, στα οποία και ένιωθες και έβλεπες. Όμως, εκεί, μιλάμε για πραγματική τέχνη...

***


20. Ζάκουλα
(Ζάκουλα)
Η όμορφη, ξανθιά πρωταγωνίστρια με το αγγελικό πρόσωπο, δεν ήταν παρά ένα βαμπίρ. Οι ιστορίες της σειράς διαδραματίζονταν γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου. Σε αντίθεση με τον κόμη Δράκουλα και χάρη σε ένα μαγικό φίλτρο, η Ζάκουλα άντεχε στο φως και μπορούσε να ζει άνετα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι αιματηρές τελετές της, που κατέληγαν σε ερωτικά όργια, γίνονταν πάντα σε άπλετο φως! Είχε ως σύντροφο στις περιπέτειες της (τουλάχιστον στα αρχικά τεύχη της σειράς) τον γιατρό Carlo Verdier (επίσης βρυκόλακα), ο οποίος ήταν εραστής και προστάτης της και την έσωζε πάρα πολλές φορές από επικίνδυνες καταστάσεις.




Στις εικονογραφημένες ιστορίες της σειράς, ο αναγνώστης μπορούσε να βρει όλα τα θέματα εκείνα που σχετίζονται με τη λογοτεχνία τρόμου, όπως αόρατα όντα, μεταλλαγμένους ανθρώποους, διαφόρων ειδών τέρατα, τρελούς επιστήμονες, κυνηγούς βρυκολάκων, αναφορές στη Μυθολογία Κθούλου, κτλ. Όμως, η σκοτεινή ατμόσφαιρα των ιστοριών πλαισιωνόταν μερικές φορές από κάποια "χιουμοριστικά" επεισόδια. Έτσι, για να χαλαρώνει λιγάκι και ο αναγνώστης...

***


21. Τα κορίτσια του Ταρατατά
(Ταρατατά, Ταρατατά Σούπερ, Ταρατατά Γίγας)
Εδώ δεν μπορούμε να αναφέρουμε ονόματα, πολύ απλά γιατί τα κορίτσια του πρωταγωνιστή ήταν... εκατοντάδες! Το κόμικς αυτό περιέγραφε τις περιπέτειες ενός φαντάρου ονόματι Ταρατατά, που είχε στο μυαλό του όχι στις ασκήσεις, τα γυμνάσια και τις πορείες αλλά στις γυναίκες, τις κοπάνες και το γλέντι! Μέσα από τις περιπέτειές του, γνωρίσαμε κι εμείς κάποια από τα πιο καλλίγραμμα κορίτσια της ζωής μας!...



Πάντως, πρέπει να σημειώσουμε ότι στα εξώφυλλα της ελληνικής έκδοσης, τα περισσότερα κορίτσια ήταν ντυμένα, σε αντίθεση με την πρωτότυπη ιταλική έκδοση...

***


22. Η Αστυνομικίνα
(Αστυνομικίνα)
Με πρότυπο την ομώνυμη αστυνομική τηλεοπτική σειρά, το συγκεκριμένο κόμικ πήγαινε ένα βήμα παρακάτω. Η όμορφη πρωταγωνίστρια, εκτός από τα υπηρεσιακά της όπλα χρησιμοποιούσε κάποιες φορές και το σεξ, για να καταφέρει να πετύχει τον στόχο της -που δεν ήταν άλλος από την απονομή της δικαιοσύνης και την σύλληψη των κακοποιών!



Δυστυχώς, το περιοδικό δεν μακροημέρευσε κι εμείς δεν μάθαμε ποτέ αν η αγαπημένη μας αστυνομικίνα πήρε... προαγωγή.

***


23. Ντρούνα
(Ντρούνα, Βαβέλ κ.α.)
Ένα ερωτικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας σχεδιασμένο από έναν σπουδαίο δημιουργό: τον Paolo Eleuteri Serpieri.
Σ' έναν κόσμο απόλυτης παρακμής, χωρισμένο ανάμεσα σε υγιείς και σε μεταλλαγμένους, σε μια κοινωνία θεοκρατική και στρατοκρατούμενη, η Ντρούνα καταφέρνει να επιβιώσει εκμεταλλευόμενη το καλλίγραμμο κορμί της, προσφέροντας ερωτικά ανταλλάγματα όταν οι περιστάσεις το απαιτούν...
Οδηγημένη από αόρατες δυνάμεις σε μια αποστολή σωτηρίας της πόλης της, ανακαλύπτει έντρομη την αλήθεια. Μια αλήθεια χειρότερη από εφιάλτη...





Ίσως η πιο ερωτική κοπέλα που έχει δημιουργηθεί σε κόμικ. Η Ντρούνα φορούσε τα απολύτως απαραίτητα και τα έβγαζε στην πρώτη ευκαιρία! Όσο για το δυνατό της σημείο, μάλλον δεν υπάρχει αγόρι που να μην το θυμάται...

***


24. Τα κορίτσια του Μίλο Μανάρα
(Milo Manara, Βαβέλ κ.α.)
Μελένια, Μπεατρίς, Κριστιάνι, Γκιουλβεριάνα, Βοργίες...
Λίγοι σχεδιαστές ζωγραφίζουν τη γυναίκα τόσο όμορφη όσο ο Milo Manara. Ιδανικά πρόσωπα και τέλεια σώματα δεμένα με μια ερωτική πνοή. Οι ιστορίες σχεδόν πάντα ερωτικές, ενδεχομένως πορνογραφικές.
Ο Manara χειρίζεται τη γυναικεία φύση με μαεστρία και καταφέρνει να μαγειρεύει σκηνικά φελινικά και ποτέ μισογύνικα. Σεξουαλικά φετίχ, ιστορίες του υποσυνείδητου και κομμάτια της ιταλικής κοινωνίας που είναι πολυ λιγότερο συντηρητικά απ’ όσο θέλουν και οι ίδιοι οι Ιταλοί να παραδεχτούν, είναι μερικά από τα θέματα που γεμίζουν συχνά τις ιστορίες του. Ως έφηβοι (ή και μεγαλύτεροι) λατρέψαμε όλες τις πρωταγωνίστριές του. Μας έπεισε να ανεβάσουμε τον πήχη των προσδοκιών μας για το τι να αναζητούμε σε μια γυναίκα...
Σου αρέσει ή όχι, ο Milo Manara είναι τέχνη.





***

Κείμενα-Επιμέλεια Παρουσίασης: Παναγιώτης Πλαφουτζής
Για το αφιέρωμα συμβουλευτήκαμε, εκτός από το προσωπικό μας αρχείο και τις παρακάτω ιστοσελίδες:
http://dinothesaurus.blogspot.gr/
http://ellinaenamilo2.blogspot.com
http://www.mycomics.gr/
http://www.greekcomics.gr
http://comicstrades.me/
http://lolanaenaallo.blogspot.gr/
http://urbanaspirines.blogspot.gr/
http://gstnet.blogspot.com/

6 σχόλια:

  1. Πολλά συγχαρητήρια για την όμορφη δουλειά που κάνατε. ΜΠΡΑΒΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστούμε, φίλε μου. Είναι ενθαρρυντικό να ξέρεις ότι αυτό που κάνεις αρέσει στους άλλους...

      Διαγραφή
  2. Εξαιρετικό αφιέρωμα Πάνο μου !!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ, Νίκο μου. Απλά, όταν έχω χρόνο και διάθεση, προσπαθώ να μιμηθώ εσένα και τον Γιώργο, που κατά καιρούς μας παρουσιάζετε εκπληκτικά πράγματα...

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...