Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

Η… βιβλιογραφία των κόμικς 48 / Βιβλιοκριτική: Ο Μικρός Ήρως, 70 Χρόνια 1953-2023


Σπάνια ένα περιοδικό έχει σημαδέψει τόσο πολύ τις καρδιές και τις ψυχές των αναγνωστών του, όσο ο Μικρός Ήρως, που έγραφε ο Στέλιος Ανεμοδουράς από το 1953 έως και το 1968 με το ψευδώνυμο «Θάνος Αστρίτης» και διάνθισε με τα σκίτσα του ο Βύρων Απτόσογλου. Σπάνια ένα παιδικό περιοδικό του είδους του έφτασε, χωρίς διακοπή της έκδοσής του, στον μυθικό αριθμό των 800 σχεδόν τευχών, γραμμένο κάθε εβδομάδα από τον ίδιο πάντα συγγραφέα. Αυτό το περιοδικό των παιδικών μας αναμνήσεων, λοιπόν, ο Μικρός Ήρως μας, γιορτάζει φέτος εβδομήντα χρόνια ζωής.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι πια «μικρός» και η εποχή μας έχει στρέψει την προσοχή της σε άλλους ήρωες... Πιο πεζούς, πιο αναλώσιμους, αλλά χάι τεκ! Ο δικός μας, όμως, ο «παππούς Μικρός Ήρως» δεν πτοείται… «Όσο ζει, ελπίζει…», όπως έλεγε κι ο ίδιος στις παλιές καλές μέρες.


Σελίδες Νοσταλγίας/Παναγιώτης Πλαφουτζής: Ένα ακόμη βιβλίο του Γιώργου Βλάχου που λειτουργεί ως όχημα για ένα νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν, στα χρόνια της παιδικής μας ηλικίας, χρόνια αγνά, γεμάτα αθωότητα. Ο συγγραφέας είναι λάτρης του περιοδικού Μικρός Ήρως και έχει ασχοληθεί πολλές φορές με τους αγαπημένους του ήρωες. Τον γνωρίσαμε -κυρίως- με την έκδοση του δίτομου έργου "Ο Μικρός Ήρως, Το Λεξικό" (δείτε το εδώ) και πιο πρόσφατα από μια πλειάδα εκδόσεων που περιλαμβάνουν αφιερώματα ή είναι ειδικές εκδόσεις και κόμικς με τον Μικρό Ήρωα. Ενδεικτικά, κάποιες από αυτές τις εκδόσεις μπορείτε να τις δείτε πατώντας στους συνδέσμους που σας παραθέτουμε:
-Συλλεκτική ιστορία με τίτλο "Η Κατερίνα κινδυνεύει", που συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο-λεύκωμα "Ήρωες του Στέλιου Ανεμοδουρά" (δείτε το εδώ).
-Ο Μικρός Ήρως - Η Ακρόπολη κινδυνεύει! (δείτε το βιβλίο πατώντας εδώ).
-Ήρωες του Στέλιου Ανεμοδουρά - Ανθολογία Ιστοριών (δείτε το βιβλίο πατώντας εδώ).
-Παιδί-Φάντασμα, Είσαι Προδότης! (2022) (δείτε το κόμικ πατώντας εδώ).
-Ο Μικρός Ήρως - Το Αεροδρόμιο Φάντασμα (2018) (δείτε το κόμικ πατώντας εδώ).
Οπότε, καταλαβαίνετε ότι μάλλον λίγοι γνωρίζουν τόσο καλά το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, όσο εκείνος.


Όμως, τι έχουμε τώρα εδώ; Το νέο αυτό βιβλίο είναι από εκείνα τα βιβλία-κοσμήματα που κάθε φίλος ή μελετητής των κόμικς και των περιοδικών εκδόσεων στη χώρα μας, επιθυμεί (ή μήπως επιβάλλεται;) να έχει στην βιβλιοθήκη του! Πρόκειται για μια αποτύπωση της χρόνιας και συνεχούς μελέτης του αναγνώσματος από έναν συγγραφέα που κινείται με ακαδημαϊκό επαγγελματισμό και ιστορικά τεκμήρια, θέλοντας να μας μεταφέρει όλα εκείνα τα δεδομένα που οδήγησαν στην μεγάλη επιτυχία του συγκεκριμένου εντύπου. Και το κάνει τοποθετώντας στην άκρη τον υποκειμενικό συναισθηματισμό του για την αγαπημένη του παρέα ηρώων, τον Γιώργο Θαλάσση, την Κατερίνα και τον Σπίθα. Καταφέρνει πάντα να αποφεύγει την συναισθηματική φόρτιση στο κείμενό του; Ίσως όχι, μα και γιατί θα έπρεπε να το κάνει; Μπορεί μια τέτοια μελέτη να επιβάλει στον συγγραφέα της την ψυχρή καταγραφή, χωρίς την υποκειμενική του άποψη; Πιστεύω πως όχι. Δεν πρέπει να αναζητούμε κάτι τέτοιο σε αυτού του είδους τις εργασίες. Το αντίθετο μάλιστα, πρέπει να επιζητούμε από συγγραφείς όπως ο Γιώργος Βλάχος να μας μεταφέρουν τα συναισθήματά τους για το αντικείμενο της μελέτης τους. Γιατί μόνο τότε μπορούμε ως σύγχρονοι αναγνώστες να γευτούμε κάτι από αυτό που τροφοδοτούσε τα παιδιά εκείνης της εποχής, τη νοστιμιά και τη γλύκα που λάμβαναν από την προσμονή, την αγορά και τελικά την ανάγνωση ενός τεύχους του Μικρού Ήρωα! Και σε αυτό ακόμα ο Γιώργος Βλάχος τα καταφέρνει θαυμάσια!


Και σε τι άλλο παίρνει άριστα; Μα, στην ορθολογική και διακριτή σειρά παρουσίασης της θεματολογίας του λευκώματος αυτού. Κι άλλοι συγγραφείς έχουν προσπαθήσει να κάνουν παρόμοιες καταγραφές, όμως είτε πνίγηκαν στην περιττή υπερπληροφόρηση, είτε χάθηκαν μέσα στα δικά τους κείμενα, παραθέτοντας ασυνάρτητα τις πληροφορίες που ήθελαν να μεταδώσουν. Βλέπεις, κινδυνεύεις να εκτεθείς, αν δεν κατέχεις ο ίδιος τη γνώση και την κάνεις κοπτοραπτική από τους άλλους, ή σου λείπει η συναισθηματική φόρτιση -που λέγαμε παραπάνω- γιατί δεν είχες βιώματα με το αντικείμενο της "μελέτης" σου...
Παραθέτω τις θεματικές ενότητες/περιεχόμενα του βιβλίου, για να πάρετε μια γεύση του τι εννοώ. Μακάρι σε όλες τις παρόμοιες δουλειές να είχαμε τέτοιο αποτέλεσμα.
-Editorial. Ήταν ένα Περιοδικάκι που το έλεγαν Ο ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ.
-Συνέντευξη: Ο Θάνος Αστρίτης σε Πρώτο Πρόσωπο για τον δικό του ΜΙΚΡΟ ΗΡΩΑ.
-Quotes. Είπαν για τον ΜΙΚΡΟ ΗΡΩΑ.
-Η Εποποιία του ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ μέσα από τα μάτια των παιδιών.
-Διάλεξη: Η Μυθοπλασία στην Ιστορία ή η Ιστορία στη Μυθοπλασία.
-Βιογραφία Γιώργου Θαλάσση. Γιώργος Θαλάσσης = Παιδί-Φάντασμα = ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ!
-Βιογραφία Σπίθα. Ένας, αλλά Σπίθας!
-Βιογραφία Κατερίνας. Ένα Κορίτσι με το Όνομα ΚΑΤΕΡΙΝΑ... Κι Αλλιώτικα να την Έλεγαν, πάλι η ΚΑΤΕΡΙΝΑ θα Ήταν!
-Νίκος Γαλανός. Θάνατος στην Πρώτη Σελίδα με Πολύ Παρασκήνιο.
-Η παρέα: Ήταν Όλοι τους Παιδιά.
-Ήρωες με Τέσσερα Πόδια (ή και με Τέσσερα... Χέρια!).
-Πράκτορες. Ήταν Όλοι τους Εχθροί.
-Πράκτορας Fraulein X, η Αγαπημένη...
-...Και άλλες Πράκτορες Γένους Θηλυκού.
-Τρεις Βασίλισσες.
-70 Χρόνια ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ, Οι Σταθμοί.
-Από την Ανθολογία του ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ.
-Φράσεις-Κλισέ (που τις είχαμε μάθει απ' έξω!).
-Μικρό Ιστορικό Λεξικό του ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ.
-Απαγορευμένες Λέξεις
-Η Γεωγραφία του ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ, σε Χώρες, Πόλεις και Χωριά.
-Τιτλογραφία. Οι Τίτλοι Έχουν τη δική τους Ιστορία.
-Ο ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ - Πρώτη Περίοδος.
-Εκδόσεις και Επανεκδόσεις του ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ.
-Εκδόσεις Αφιερωμένες στον ΜΙΚΡΟ ΗΡΩΑ.
-Άλλες Τέχνες: Μουσική, Θέατρο, Ραδιόφωνο.
-Ο ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ στο Διαδίκτυο.
-Εικονογράφηση. Από τον Byron Απτόσογλου στον Θέμο Ανδρεόπουλο και πάλι πίσω στον Byron.
-Κατάλογος Τευχών.
-Αφιέρωμα στον Βύρωνα Απτόσογλου.
-Αδημοσίευτη Ιστορία: Στα Μπουντρούμια της Ειδικής.


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην αδημοσίευτη ιστορία που έχουμε την ευκαιρία να διαβάσουμε, δεν πρωταγωνιστούν ο Γιώργος Θαλάσσης και οι φίλοι του αλλά ο δημιουργός τους! Είναι μια έκπληξη και βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.
Επίσης, να αναφέρουμε ότι στο λεύκωμα θα βρείτε τα έργα 45 διακεκριμένων Ελλήνων εικονογράφων που αφιερώνουν τις δημιουργίες τους για τα εβδομηντάχρονα του αναγνώσματος. Αυτοί είναι οι:
Αγγελική Σαλαμαλίκη, Αλέκος Παπαδάτος, Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup), Αρινέλα Κοτσίκο, Βαγγέλης Σαΐτης, Βάλια Καπάδαη, Βασίλης Γκογκτζιλάς, Γαβριήλ Τομπαλίδης, Γιάννης Αντωνόπουλος (John Antono), Γιάννης Δαλκίδης, Γιάννης Ρουμπούλιας (Rubus), Γιώργος Κομιώτης, Γιώργος Μελισσαρόπουλος, Γιώργος Μπότσος, Γιώργος Φαραζής, Δήμητρα Νικολαΐδη, Δημήτρης Καμένος, Δημήτρης Κάσδαγλης, Δημήτρης Κοσκινάς, Ειρήνη Σκούρα, Θανάσης Καραμπάλιος, Θανάσης Κόλλιας, Θανάσης Πετρόπουλος, Κωνσταντίνος Κάτσος, Κωνσταντίνος Μοσχονάς, Κωσνταντίνος Σκλαβενίτης, Κώστας Νικέλλης, Κώστας Παντούλας, Κώστας Φραγκιαδάκης, Κωστής Τζωρτζακάκης, Μάνος Λαγουβάρδος, Νικόλας Στεφαδούρος, Νίκος Γιαμαλάκης (Malk), Νίκος Κούτσης, Νίκος Τσουκνίδας, Παναγιώτης Τσαούσης, Πάνος Καμουλάκος, Παύλος Παυλίδης, Περικλής Κουλιφέτης, Σοφία Σπυρλιάδου, Σπύρος Ανδριανός, Σπύρος Δερβενιώτης, Σταύρος Κιουτσιούκης, Στέλλα Στεργίου, Τάσος Μαραγκός (Tasmar).
Τα έργα είχαν παρουσιαστεί σε έκθεση-εκδήλωση, με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων και της έκδοσης του νέου λευκώματος.


Εν κατακλείδι...
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✰✰✰ 10/10

Συγγραφέας: Γιώργος Βλάχος
Ημερομηνία Έκδοσης: Φεβρουάριος 2023
Αριθμός σελίδων: 228
Διαστάσεις: 21 x 28 cm
Εκτύπωση: Έγχρωμο
ISBN: 978-618-206-135-0
Αρχική τιμή: 29,00€
Εκδότης: Εκδόσεις Μικρός Ήρως

Δείτε και ένα μικρό video για την εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου:



💬4474


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...