Τρίτη 2 Μαΐου 2023

Οι ταινίες που αγαπήσαμε 63: Αδίστακτα Πρόσωπα / Face/Off (1997)


Σκηνοθεσία: John Woo
Σενάριο: Mike Werb, Michael Colleary
Παραγωγή: Terence Chang, Christopher Godsick, Barrie M. Osborne, David Permut
Μουσική: John Powell
Φωτογραφία: Oliver Wood
Μοντάζ: Steven Kemper, Christian Wagner
Σκηνικά: Neil Spisak
Κοστούμια: Ellen Mirojnick
Ηθοποιοί: John Travolta, Nicolas Cage, Joan Allen, Alessandro Nivola, Nick Cassavetes

Όταν ένας αδίστακτος τρομοκράτης, ο Κάστορ Τρόι (Nicolas Cage), σκοτώνει τον μικρό γιο του πράκτορα του FBI Σον Άρτσερ (John Travolta) που τον κυνηγά, η σύλληψή του γίνεται ο μοναδικός σκοπός της ζωής του τελευταίου, παραμελώντας την υπόλοιπη οικογένειά του.
Καθώς ο Άρτσερ αναλαμβάνει να εντοπίσει ένα βιολογικό όπλο-βόμβα, που έχει τοποθετήσει σε άγνωστο σημείο του Λος Άντζελες ο Τρόι, στήνει μια παγίδα για να μπορέσουν να τον πιάσουν ζωντανό, όμως ο κακοποιός χτυπάει τόσο άσχημα που πέφτει σε κώμα.


Πλέον δεν μπορούν να πληροφορηθούν από αυτόν πού έχει κρύψει την βόμβα και ο κίνδυνος για την πόλη παραμένει. Ο μόνος που μπορεί να γνωρίζει σε ποιο σημείο βρίσκεται η βόμβα, είναι ο αδελφός του Τρόι, ο Πόλαξ (Alessandro Nivola), ο οποίος βρίσκεται κρατούμενος σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας. Κάτω από την πίεση του χρόνου και αποφασισμένος να δώσει τέλος στα παρανοϊκά τους σχέδια, ο Σον θα προβεί σε μια επικίνδυνη χειρουργική επέμβαση, που θα του επιτρέψει να «αποκτήσει» το πρόσωπο του αντιπάλου του!


Η πρωτοποριακή ιατρική τεχνική δείχνει να έχει αποτελέσματα, τουλάχιστον στην εμφάνιση που αποκτά. Τώρα, αυτό που πρέπει να πετύχει, είναι να μπει ως κρατούμενος στη φυλακή, να ξεγελάσει τον Πόλαξ και να του αποσπάσει το ακριβές σημείο που κρύβεται η βόμβα.
Τα πράγματα όμως ανατρέπονται, όταν ο Τρόι συνέρχεται από το κώμα και διαπιστώνει ότι το πρόσωπό του έχει… εξαφανιστεί!
Αναγκάζει τους γιατρούς να ακολουθήσουν την ίδια μέθοδο στο δικό του πρόσωπο και ξυπνά με την εμφάνιση του Σον Άρτσερ… Στη συνέχεια, σκοτώνει όλους όσους ήξεραν για αυτή την "ανταλλαγή" και ζει τη ζωή του Archer!
Ο θύτης γίνεται θύμα και παλεύει για να αποδείξει την ταυτότητά του, αλλά και για να σώσει την ίδια του την οικογένεια, η οποία μετά τον χαμό του γιου της, χάνει και τον πατέρα την στιγμή που τον έχει περισσότερο ανάγκη. Ένα ξέφρενο παιχνίδι ταυτοτήτων έχει μόλις ξεκινήσει, όπου η αλήθεια δεν είναι πάντα αυτό φαίνεται!...


Μία πρωτοποριακή για την εποχή της -από άποψη ειδικών εφέ- ταινία, το "Face/Off" σημείωσε τεράστια επιτυχία και κέρδισε διακρίσεις τόσο για την πρωτότυπη κινηματογραφική πλοκή της, όσο και για τις μοναδικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών.


-Το σενάριο ήταν από το 1991 στα χέρια του παραγωγού Joel Silver και της Warner Bros. Όταν τα δικαιώματα έληξαν, ανέλαβε η Paramount Pictures, όπου όρισε για τη σκηνοθεσία τον Rob Cohen. Με την παραγωγή να καθυστερεί, ο Cohen αποχώρησε για χάρη του "Η Καρδιά του Δράκου".
-Οι δύο σεναριογράφοι είχαν το κλασικό νουάρ "Ο Μεγάλος Αμαρτωλός" ("White Heat") ως κεντρική έμπνευση τους.
-Ήταν η πρώτη χολιγουντιανή ταινία στην οποία δόθηκε απόλυτη δημιουργική ελευθερία στον John Woo.
-Η ταινία προτάθηκε για Όσκαρ Επεξεργασίας Ηχητικών εφέ.
-Ο προϋπολογισμός έφτασε τα 80 εκατομμύρια δολάρια και συνολικά απέφερε πάνω από 245.000.000 δολάρια, βοηθούμενο κι από τις υπερβολικά καλές κριτικές για ταινία δράσης.
-Τα ονόματα των αδερφών Τρόι, Κάστορ και Πολαξ είναι εμπνευσμένα από τα δίδυμα της ελληνικής μυθολογίας Κάστωρ και Πολυδεύκης, που μεταμόρφωσε ο Δίας στον αστερισμό των Διδύμων.
-Οι πρώτες επιλογές για τους ρόλους ήταν ο Sylvester Stallone (Άρτσερ) και ο Arnold Schwarzenegger (Τρόι), αλλά ο John Woo προσέλαβε τους Τραβόλτα και Κέιτζ τελικά! Άλλες επιλογές που εξετάστηκαν πριν την έναρξη της παραγωγής ήταν ο Michael Douglas και ο Jean-Claude Van Damme για τον ρόλο του Άρτσερ.

Δείτε εδώ το trailer της ταινίας:



🔎4475


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...