Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Τα γουέστερν που αγαπήσαμε 40: Ο Δαίμων του Ρίο Γκράντε / Cowboy (1958)

Σκηνοθεσία: Delmer Daves
Σενάριο: Dalton Trumbo, Edmund H. North
Βασισμένο: Στο βιβλίο "My Reminiscences as a Cowboy" (1930), του Frank Harris
Παραγωγή: Julian Blaustein
Πρωταγωνιστούν: Glenn Ford, Jack Lemmon, Anna Kashfi, Brian Donlevy
Εταιρεία παραγωγής: Columbia Pictures
Ημερομηνία προβολής: 7 Ιανουαρίου 1958
Διάρκεια: 92'

Ο Φρανκ Χάρρις (Jack Lemmon) είναι ένας υπάλληλος ξενοδοχείου στο Σικάγο που ονειρεύεται να κάνει περιουσία. Έχει επίσης ερωτευτεί τη Μαρία (Anna Kashfi), την κόρη του επισκέπτη του ξενοδοχείου και Μεξικανού βαρόνου των βοοειδών, Σενόρ Βιδάλ. Όταν ο Βιδάλ μαθαίνει για τη σχέση τους, διατάζει τον Φρανκ να μείνει μακριά και κανονίζει να επιστρέψει αμέσως στο Μεξικό με την κόρη του.
Εν τω μεταξύ, ο Τομ Ρις (Glenn Ford), ένας έμπορος κοπαδιών, επιστρέφει από την τελευταία οδήγηση με βοοειδή και καταλαμβάνει μια ολόκληρη πτέρυγα του ξενοδοχείου, ως συνήθως. Κάνει συμφωνία για να αγοράσει βοοειδή από τον Βιδάλ στο Μεξικό. Ωστόσο, όταν ο Ρις χάνει τα χρήματά του σε ένα παιχνίδι πόκερ, ο Φρανκ βλέπει την ευκαιρία του να βελτιώσει τον εαυτό του (και να δει ξανά τη Μαρία) –προσφέρει όλες τις οικονομίες της ζωής του για μια συνεργασία στην επόμενη εμπορική συμφωνία του Ρις, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του στο ταξίδι. Ο Ρις σε απόγνωση δέχεται με βάση ότι τα κέρδη μοιράζονται 50-50.


Το επόμενο πρωί, όταν εμφανίζεται ο Χάρις, ο Ρις προσπαθεί να αρνηθεί την συμφωνία, μη θέλοντας να επιβαρύνει τον εαυτό του με ένα άπειρο τρυφερό πόδι ως σύντροφο, αλλά ο Φρανκ τον αναγκάζει να κρατήσει τη συμφωνία τους. Καθώς ταξιδεύουν για το ράντσο του Βιδάλ, η ζωή των καουμπόηδων στο μονοπάτι δεν είναι αυτή που είχε οραματιστεί ο Φρανκ. Μάλιστα, αναστατώνεται όταν ένας από τους άντρες πεθαίνει έπειτα από δάγκωμα κροταλία κατά τη διάρκεια μιας φάρσας. Ο Ρις, ακόμα στενοχωρημένος που έχει μαζί του τον Φρανκ, συνεχίζει να του φέρεται άσχημα και σκληρά. Όμως, σιγά-σιγά ο Φρανκ σκληραγωγείται και ο Ρις αρχίζει να τον συμπαθεί.
Φτάνοντας στον προορισμό τους, ο Φρανκ είναι συντετριμμένος καθώς μαθαίνει ότι η Μαρία έχει παντρευτεί -μετά από πιέσεις του πατέρα της- με τον Ντον Μανουέλ Αριέγκα...


-Πρόκειται για μια αμερικανική ταινία γουέστερν του 1958, σε σκηνοθεσία Ντέλμερ Ντέιβς και με πρωταγωνιστές τους Γκλεν Φορντ, Τζακ Λέμον, Άννα Κάσφι και Μπράιαν Ντόνλεβι. Αυτή η ταινία είναι μια προσαρμογή του ημι-αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος του Frank Harris "My Reminiscences as a Cowboy".
-Η εναρκτήρια παρουσίαση των τίτλων, με χρήση κινουμένων σχεδίων, δημιουργήθηκε από τον Saul Bass.

Δείτε και το trailer της ταινίας, εδώ:



🔎4489


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...