Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Αξέχαστοι αγώνες 2: Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 3-0 (Ριζούπολη, 11/05/2003)


Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (προπονητής Όλεγκ Προτάσοφ): Κατεργιανάκης, Αμανατίδης, Κωστούλας, Άντζας, Βενετίδης, Καρεμπέ, Ζέτεμπεργκ, Γιαννακόπουλος, Τζόρτζεβιτς, Τζιοβάνι, Χούτος.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (προπονητής Σέρχιο Μαρκαριάν): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Χένρικσεν, Κυργιάκος, Μικάελσεν, Μπασινάς, Καραγκούνης, Λυμπερόπουλος, Κόλκα, Ολιζαντέμπε.

Θα θυμηθούμε έναν αγώνα που έμεινε στην Ιστορία, ένα ντέρμπι που έμελε να σημαδέψει για πάντα τις δύο ομάδες -όχι οπωσδήποτε για τους σωστούς λόγους.
Εκείνη την σαιζόν ο Ολυμπιακός διεκδικούσε τον 7ο συνεχόμενο τίτλο του πρωταθλητή και μπήκε πιο δυναμικά στο πρωτάθλημα. Ο Παναθηναϊκός, αν και δεν ξεκίνησε δυνατά, ανέβασε γρήγορα στροφές και πέρασε μπροστά στη βαθμολογία. Όλα έδειχναν ότι ο τίτλος θα κρινόταν στις τελευταίες αγωνιστικές.
Ο Ολυμπιακός ήθελε νίκη στο ντέρμπι με τον ΠΑΟ στη Ριζούπολη, για την 29η και προτελευταία αγωνιστική και μάλιστα με δύο γκολ διαφορά, ώστε να υπερτερεί του «αιωνίου» σε περίπτωση ισοβαθμίας, αφού στο πρώτο παιχνίδι της Λεωφόρου (12/01/2003) είχε ηττηθεί με 3-2.
Ο Παναθηναϊκός πήγε στο ντέρμπι της Ριζούπολης ενώ ήταν τρεις βαθμούς μπροστά και έπαιζε για τρία αποτελέσματα. Οι "πράσινοι" θα ήταν ευχαριστημένοι με νίκη, ισοπαλία ή και ήττα με ένα γκολ διαφορά.


Δυστυχώς, πριν από τον αγώνα το κλίμα ήταν πολύ τεταμένο και δυναμιτίστηκε ακόμα περισσότερο μέσω του οπαδικού Τύπου, με αποτέλεσμα οι παίκτες του Παναθηναϊκού, φτάνοντας στο γήπεδο της Ριζούπολης, να έρθουν αντιμέτωποι με ένα εντελώς εχθρικό περιβάλλον και τους πραγματικά εξαγριωμένους οπαδούς των αντιπάλων τους. Αυτό και ο ομολογουμένως λάθος σχεδιασμός της Αστυνομίας που απέτυχε να προστατέψει επαρκώς την αποστολή των φιλοξενούμενων, σε ένα απολύτως ακατάλληλο για τέτοιου είδους αγώνα γήπεδο, έδωσαν το δικαίωμα στους πράσινους να μιλούν για ένα κλίμα τρομοκρατίας.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες της επίθεσης που δέχτηκε το πούλμαν των φιλοξενούμενων, με τους παίχτες του τριφυλλιού να προσπαθούν να αποφύγουν μια βροχή αντικειμένων και να φτάνουν τελικά στα αποδυτήρια κάτω από τις ασπίδες των ΜΑΤ και έχοντας στο κεφάλι τις τσάντες τους για να προστατευτούν. Εικόνα ντροπής, επίσης, η επίθεση που δέχτηκαν κατά την είσοδό τους στον αγωνιστικό χώρο για την καθιερωμένη προθέρμανση.


Στο αγωνιστικό μέρος, τώρα, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν επηρεάστηκαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού απ' όλα αυτά και κατά πόσο. Η αλήθεια είναι ότι μπήκαν εντελώς "μουδιασμένοι" στο παιχνίδι. Το ότι έπαιζαν, ουσιαστικά, για τρία αποτελέσματα, ίσως τους έκανε να πιστεύουν πως θα καταφέρουν να είναι αυτοί οι κερδισμένοι με κάποιο τρόπο στο τέλος του αγώνα. Αντίθετα, οι ερυθρόλευκοι μπήκαν δυνατά για να μην αφήσουν πολλά περιθώρια στους αντιπάλους τους και φάνηκαν αποφασισμένοι να κατακτήσουν και αυτό το πρωτάθλημα. Μόλις στο 3' ο Τζιοβάνι άνοιξε με κεφαλιά το σκορ, βάζοντας τις βάσεις γι' αυτό που θέλανε να πετύχουν οι "κόκκινοι".
Στο 15' ο Στέλιος Γιαννακόπουλος έκανε το 2-0 με κοντινό σουτ και έστησε πολύ γρήγορα στον τοίχο την ομάδα του Σέρχιο Μαρκαριάν, που η αλήθεια είναι πως δεν έδειξε σε κανένα σημείο του αγώνα ικανή να αντιδράσει ή έστω να περιορίσει τις ορέξεις των αντιπάλων της. Λάθος προσέγγιση του αγώνα; Λάθος τακτική του προπονητή; Πάντως το ημίχρονο έληξε 2-0 και μέχρι εκείνο το σημείο ο Παναθηναϊκός δεν είχε "ξυπνήσει". Οι φίλοι της ομάδας περίμεναν την αντίδρασή της μετά την είσοδο στο δεύτερο μέρος, καθώς πλέον το πλεονέκτημα είχε ήδη χαθεί.

Δυστυχώς οι ελπίδες τους δεν επαληθεύθηκαν. Με το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου ο Στέλιος Γιαννακόπουλος πέτυχε με κεφαλιά το τρίτο τέρμα του Ολυμπιακού και το δεύτερο προσωπικό του και έκοψε ακόμη περισσότερο τα πόδια των αντιπάλων του. Τα χρονικά περιθώρια αντίδρασης για τους παίκτες του Παναθηναϊκού στένεψαν επικίνδυνα. Προσπάθησαν να περάσουν μπροστά και να δημιουργήσουν κάποιες φάσεις, όμως δεν κατάφεραν να πετύχουν κάποιο γκολ για να ξαναμπούν στο παιχνίδι.
Η λήξη του αγώνα βρήκε νικητή τον Ολυμπιακό με σκορ 3-0 και τις δυο ομάδες να ισοβαθμούν στον βαθμολογικό πίνακα, με το πλεονέκτημα πια για την ομάδα του Πειραιά λόγω διαφοράς τερμάτων.
Όμως, πλέον, τίποτα και κανένας δεν φαινόταν ικανά να στερήσουν αυτό το πρωτάθλημα από τους ερυθρόλευκους, οι οποίοι την τελευταία αγωνιστική στην Ξάνθη επικράτησαν της ακριτικής ομάδας με 1-5 (Χούτος 2, Γιαννακόπουλος, Αλεξανδρής, Καστίγιο) «βάφοντας» κόκκινο τον τίτλο της περιόδου 2002-2003...


Δείτε εδώ τον αγώνα, στο κανάλι μας στο YouTube. Κάντε εγγραφή και επιλέξτε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις, ώστε να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα video που ανεβαίνουν!



🔎4490


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...