Μόνο το μυαλό ενός διεστραμμένου, ενός απάνθρωπα στυγνού εγκληματία πολέμου, θα μπορούσε να συλλάβει ένα τόσο ασύνορα παρανοϊκό έγκλημα!
Πάγωσε το αίμα των Αθηναίων από δέος και φρίκη, μόλις πληροφορήθηκαν το τελεσίγραφο-απειλή, του οποίου οι γερμανικές Αρχές Κατοχής δημοσίευσαν την ανακοίνωση στον Τύπο, πιστεύοντας ότι ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κάμψουν την ασίγαστη ελευθεροφροσύνη του ελληνικού λαού.
Κατέληγε:
"...Όθεν, από τούδε και εις το εξής, πάσα εγκληματικήν ενέργειαν στρεφόμενη κατά των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, το επώδυνον αντίποινον θα το υποστεί ολόκληρος ο ελληνικός λαός... Η διαταγή δια την ανατίναξιν του βράχου της Ακροπόλεως είναι αμετάκλητος!".
Το πρώτο μούδιασμα του ελληνικού λαού διαδέχτηκε η αγανάκτηση... Όχι! Ο ελληνικός λαός αρνιόταν πεισματικά να υποκύψει στις αξιώσεις του κατακτητή!
Εκφραστής του αδάμαστου κι αδούλωτου φρονήματος του ελληνικού λαού, το Παιδί-Φάντασμα, ο Μικρός Ήρως της Αντίστασης, με παράτολμη επιχείρηση θα αποτρέψει το ανόσιο τούτο έγκλημα με θύμα το Ιερό Σύμβολο της Ανθρωπότητας.
Στα μακρινά εκείνα '50 και '60, που ορίζονται και σαν "τα χρόνια της αθωότητας" από εκείνους που τα έζησαν ως παιδιά ή έφηβοι, υπήρχε ένα παιδικό περιοδικό-ανάγνωσμα, καταλυτικός κυρίαρχος στον χώρο του για δεκαπέντε και κάτι χρόνια. Παραμένει έως σήμερα εμβληματικό σημείο αναφοράς από τους πρώτους αναγνώστες του στις "μυθικές" εκείνες δεκαετίες των '50 και των '60...
Το έλεγαν "Ο ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ"! Αφηγούταν τους αγώνες για τη Λευτεριά ενός ολόκληρου λαού στην Κατοχή και την Αντίσταση, μέσα από τις ηρωικές περιπέτειες μιας ομάδας παιδιών.
Αφιέρωμα στον "ΜΙΚΡΟ ΗΡΩΑ" των 798 τευχών και τον συγγραφέα του, τον Στέλιο Ανεμοδουρά (1917-2000), που φέτος γιορτάζονται τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, ας θεωρηθεί το σπονδυλωτό αυτό ανάγνωσμα. Αποτελείται από πέντε καινούργιες αυτοτελείς ιστορίες του Μικρού Ήρωα από τα χρόνια της Κατοχής και της Αντίστασης, με τους ίδιους πρωταγωνιστές· το Παιδί-Φάντασμα, την Κατερίνα και τον Σπίθα.
Πέρα από την ομώνυμη ιστορία, το βιβλίο περιέχει άλλες τέσσερις περιπέτειες: "Το Μυστικό του Κόνδορα", "Ποιος είναι ο Θαλής;", "Ο Ήρωας του Νερέτβα" και "Οι Τρεις Λόγχες". Στις σπονδυλωτές αυτές ιστορίες, ο Μικρός Ήρως θα αποτρέψει ανόσια εκγλήματα με τον παράτολμο, μοναδικό του τρόπο!
Ο συγγραφέας Γιώργος Βλάχος και ο εικονογράφος Κώστας Φραγκιαδάκης θα σας χαρίσουν μοναδικές στιγμές διασκέδασης, νοσταλγίας και... αγωνίας!
Σελίδες Νοσταλγίας/Παναγιώτης Πλαφουτζής: Το βιβλίο λειτουργεί ως όχημα για ένα νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν, σε χρόνια αγνά, γεμάτα αθωότητα. Στα χρόνια της παιδικής μας ηλικίας. Ο συγγραφέας Γιώργος Βλάχος είναι λάτρης του περιοδικού και έχει ασχοληθεί ξανά με τους αγαπημένους του ήρωες. Αρχικά, εκδίδοντας το δίτομο έργο "Ο Μικρός Ήρως, Το Λεξικό" (δείτε το εδώ) και αργότερα γράφοντας μια συλλεκτική ιστορία με τίτλο "Η Κατερίνα κινδυνεύει", που συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο-λεύκωμα "Ήρωες του Στέλιου Ανεμοδουρά" (δείτε το εδώ). Οπότε, μάλλον λίγοι γνωρίζουν τόσο καλά το ανάγνωσμα αυτό, όσο εκείνος. Όπως αναφέρει και ο ίδιος στον πρόλογο του βιβλίου, το είχε απωθημένο να γράψει κάποια στιγμή ιστορίες του Μικρού Ήρωα. Ευτυχώς για εμάς και για εκείνον, το όνειρό του πραγματοποιήθηκε.
Στα κείμενα, ο συγγραφέας ακολουθεί πιστά το ύφος γραφής του δημιουργού Στέλιου Ανεμοδουρά, χωρίς όμως να το επιδιώκει. Απλώς, αφήνει να τον καθοδηγήσουν τα αναγνωστικά του βιώματα από το περιοδικό, χωρίς καμία πρόθεση να οικιοποιηθεί τον μύθο και τους χαρακτήρες του. Τα δικά του αφηγήματα έχουν και την προσωπική του σφραγίδα, που δεν είναι άλλη από την εισαγωγή των ιστορικών στοιχείων, πραγματικών γεγονότων και προσώπων, με τα οποία εμπλέκονται οι πρωταγωνιστές. Γερμανοί αξιωματούχοι που έδρασαν στον ελληνικό χώρο, δυναμικοί πατριώτες, σαμποτάζ και αντίποινα των δυνάμεων κατοχής, μυστικές υπηρεσίες, αντιστασιακές επιχειρήσεις, σφαγές αμάχων, συλλαλητήρια...
Η αλήθεια είναι ότι ο Γιώργος Βλάχος δεν θα μπορούσε να γράψει διαφορετικά αυτές τις ιστορίες. Δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από το κλασσικό ύφος του περιοδικού, οπότε εδώ δεν μπορούμε να κρίνουμε τις ιστορίες ως προς τον τρόπο με τον οποίο γράφτηκαν. Η τριάδα ηρώων του Μικρού Ήρωα (Γιώργος Θαλάσσης, Κατερίνα, Σπίθας) δεν είναι όπως η αντίστοιχη τετράδα του Μικρού Σερίφη / Μικρού Κάου-μπόυ (Τζιμ Άνταμς, Ντιάνα, Πεπίτο, Τσιπιρίπο). Εκεί, έγραψαν πολλοί διαφορετικοί συγγραφείς τις ιστορίες των ηρώων, οπότε δεν ξενίζει τον αναγνώστη του σήμερα να διαβάσει μια ιστορία σε ελαφρώς διαφορετικό ύφος γραφής από αυτό των αρχικών δημιουργών. Γιατί, πολύ απλά, πάντα υπήρχαν παραλλαγές στο ύφος. Εδώ, ο Βλάχος δεν έχει αυτή τη πολυτέλεια. Ιστορίες του Μικρού Ήρωα έγραψε μόνο ο Στέλιος Ανεμοδουράς και αν ο Βλάχος έγραφε σε άλλο στυλ, οι ιστορίες θα ξένιζαν αμέσως στους αναγνώστες. Οπότε, ξαναλέω, δεν θα κρίνουμε τον τρόπο γραφής των ιστοριών. Θα αναφέρω μόνο ότι πρόκειται για ελαφρώς απλοϊκά σενάρια, που έρχονται να μας θυμίσουν πόσο εύκολα παρασυρόμασταν όταν ήμασταν μικροί, από τις "τρομερές" περιπέτειες των αγαπημένων μας ηρώων. Παίζει και αυτό τον δικό του... αναμνησιακό ρόλο. Φυσικά και ο συγγραφέας κάνει μια προσπάθεια να ωριμάσει κάπως τα σενάρια -για παράδειγμα, εμένα, μου άρεσε ιδιαίτερα το στήσιμο της ιστορίας "Ποιος είναι ο Θαλής;"- όμως, αναγκαστικά ακόμα και τότε, προσφεύγει σε ένα "εύκολο" τέλος που πιθανόν να μην αρέσει σε σύγχρονους αναγνώστες.
Εμφανισιακά το βιβλίο είναι πολύ όμορφο και σε αυτό συμβάλλει τα μέγιστα και η εικονογράφηση του Κώστα Φραγκιαδάκη. Πολύ χαρακτηριστικό εξώφυλλο, με σωστή επιλογή χρωμάτων και εσωτερικές εικόνες κοντά στο κλίμα και την φιλοσοφία των ιστοριών. Μια από τις καλύτερες δουλειές του δημιουργού, τα τελευταία χρόνια.
Το στήσιμο των σελίδων είναι πολύ καλό, αν και ίσως κάποιοι από τους παλαιότερους αναγνώστες θα προτιμούσαν ένα λίγο μεγαλύτερο μέγεθος στην γραμματοσειρά των κειμένων. Άφησα για το τέλος το μοναδικό αρνητικό που συνάντησα κατά την ανάγνωση του βιβλίου. Υπάρχει ένα εύκολα αντιληπτό πρόβλημα για τον αναγνώστη, που έχει να κάνει με τα κείμενα των ιστοριών. Οι χρόνοι αλλάζουν χωρίς λόγο πολύ συχνά, ακόμα και στην ίδια παράγραφο, με αποτέλεσμα αυτός που διαβάζει να μπερδεύεται. Αρχικά, είχα την εντύπωση πως υπήρξε ελλιπής επιμέλεια του κειμένου, όμως αυτό που ισχύει τελικά είναι πως πάνω σε αυτό το κομμάτι δεν έγινε σχεδόν καμία διόρθωση, έπειτα από επιθυμία του ίδιου του συγγραφέα. Οπότε, σε μια τέτοια περίπτωση, δεν μπορώ να σχολιάσω εγώ κάτι παραπάνω, καθώς ο τελικός κριτής δεν είναι άλλος από τον αναγνώστη...
Συγγραφέας: Γιώργος Βλάχος
Εικονογράφηση: Κώστας Φραγκιαδάκης
Σελίδες: 172
Εσωτερική εκτύπωση: Α/Μ
Εξώφυλλο: Μαλακό
ISBN: 978-618-82244-4-5
Τιμή: 12,50€
Εκδόσεις: Μικρός Ήρως
🔎2417
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου