Ο Αντώνης Τσιλιβίκης (Θανάσης Βέγγος) είναι ένας εργολάβος οικοδομών. Είναι τόσο φιλάργυρος, που προσπαθεί με κάθε τρόπο να εξοικονομήσει χρήματα παντού και πάντα. Έτσι, παρόλο που είναι αρκετά ευκατάστατος, προτιμά να ζει με τη σύζυγό του Ελένη (Νίκη Λινάρδου) σε ένα παλιό και ετοιμόρροπο σπίτι, παρά να μετακομίσει σε μία σύγχρονη κατοικία που ο ίδιος κατασκευάζει. Εξάλλου, πληρώνει τους εργάτες του πάντα μετά από εξαντλητικά παζάρια και δε διστάζει να πουλήσει ακόμα και το αυτοκίνητο της γυναίκας του!
Ο Πητ Παπαθεοφιλόπουλος (Λάμπρος Κωνσταντάρας) είναι θείος της Ελένης και ζει στην Αμερική. Ο Αντώνης, στο αποκορύφωμα της φιλαργυρίας του, πείθει την Ελένη να γράψει στο θείο της ότι έμεινε χήρα, έτσι ώστε ο θείος να της στέλνει τακτικά οικονομική βοήθεια. Κάποτε όμως ο Πητ αποφασίζει να ταξιδέψει στην Ελλάδα και να επισκεφτεί την ανιψιά του. Τότε, ο Αντώνης αναγκάζεται να μεταμφιεστεί και να υποδυθεί το συγκάτοικο της Ελένης. Ο Πητ συστήνει στην Ελένη το φίλο του Μπιλ (Γιώργο Μούτσιο) που ενδιαφέρεται γι' αυτήν. Τελικά, ο Αντώνης δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αποκαλύψει την αλήθεια στον Πητ, και να δεσμευτεί ότι στο εξής θα είναι περισσότερο δοτικός απέναντί της...
Ο Θανάσης Βέγγος σε έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρα του, όπου στα σκηνοθετικά χέρια του Σακελλάριου ("Θα σε κάνω βασίλισσα" και "Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης") ξεδιπλώνει όλη τη διάσταση του πολύπλευρου ταλέντου του. Εξαιρετικοί και οι Γιάννης Βογιατζής (παρά το σύντομο της συμμετοχής του) και Δημήτρης Νικολαΐδης. Οι αριθμητικοί υπολογισμοί του Βέγγου προσφέρουν μία ανεπανάληπτη χροιά στη ταινία, τέτοια που την κάνει αξέχαστη! Γενικότερα, πρόκειται για μια από τις ωραιότερες κωμικές παραγωγές του ελληνικού κινηματογράφου, καθώς πρέπει να ψάξει πολύ κάποιος για να της βρει κάτι αρνητικό...
Η ταινία "Θα σε κάνω βασίλισσα" προβλήθηκε στις αίθουσες Αθηνών-Πειραιώς- προαστίων το 1964 και έκοψε 214.514 εισιτήρια.
Το θεατρικό έργο "Θα σε κάνω Βασίλισσα" πρωτοπαρουσιάστηκε το 1956 στο "Πάρκ" από το θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη με τον ίδιο στον πρωταγωνιστικό ρόλο, με πολύ μεγάλη επιτυχία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος ο Σακελλάριος, προλογίζοντας το έργο, στο πρόγραμμα του Θεάτρου ΜΙΝΩΑ, όπου το έργο ανέβηκε για τελευταία φορά το 1981 από τον θίασο του Γιάννη Γκιωνάκη. Το τεράστιο αυτό θέατρο ήτανε γεμάτο κάθε βράδυ και συγκλονιζότανε από τα γέλια και τα χειροκροτήματα του κοινού, που εμπόδιζε την κωμωδία να προχωρήσει κανονικά.
Το 1964, το έργο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, με πρωταγωνιστές αυτή τη φορά τον Θανάση Βέγγο, Νίκη Λινάρδου, Λάμπρο Κωνσταντάρα, Δημήρη Νικολαίδη και Γιώργο Μούτσιο. Σε αυτήν την ταινία o Θανάσης Βέγγος ερμηνεύει τον πιο ασυνήθιστο ρόλο της καριέρας του.
Τιμώντας τη μνήμη του αγαπημένου μεγάλου κωμικού του ελληνικού κινηματογράφου Θ, το Θέατρο ΓΚΛΟΡΙΑ, για την θεατρική σεζόν 2011-2012 ανέβασε μια από τις πιο αγαπημένες κωμωδίες των Χρήστου Γιαννακόπουλου και Αλέκου Σακελλάριου, με τίτλο "Θα σε κάνω Βασίλισσα" σε διασκευή-σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου.
Ατάκες:
ΑΝΤΩΝΗΣ (ΒΕΓΓΟΣ): Έλα, λέγε τώρα τι σου χρωστάω να τελειώνουμε.
ΜΕΤΑΦΟΡΕΑΣ (ΤΖΙΦΟΣ): Ό,τι καταλαβαίνεις.
ΑΝΤΩΝΗΣ: Λέγε εσύ και άσε τι καταλαβαίνω εγώ.
ΜΕΤΑΦΟΡΕΑΣ: Δώσε ένα εικοσάρικο.
ΑΝΤΩΝΗΣ: Πώς το πες αυτό, ρε Βαγγέλη;
ΜΕΤΑΦΟΡΕΑΣ: Δώσε ένα εικοσάρι.
ΑΝΤΩΝΗΣ: Για τρελούς ψάχνεις βρε; Ένα εικοσάρι για μισή ώρα φόρτωμα - ξεφόρτωμα; Δηλαδή σαράντα την ώρα. Στο οκτάωρο τριακόσιες είκοσι και τον μήνα, τρεις τριανταδύο, ενενήντα έξι. Εννιά εξιακόσιες το μήνα. Ποιός είσαι συ, ρε, που θα πάρεις εννέα εξιακόσιες το μήνα; Ρωτάς αν τα παίρνει ένας αντιναύαρχος εν ενεργεία;
ΜΕΤΑΦΟΡΕΑΣ: Έλα τώρα κυρ Αντώνη. Δώσε το παραδάκι να φύγουμε.
ΑΝΤΩΝΗΣ: Για κοιτάτε ρε, έναν αντιναύαρχο εν ενεργεία!
ΥΠΗΡΕΤΡΙΑ (ΚΑΡΡΑ): Να, εχθές για να καταλάβετε πήγα να ανοίξω την πόρτα του πλυσταριού. Με το έτσι που κάνω, μου 'μεινε στο χέρι. Πάω να την πιάσω και μου πέφτει το πρεβάζι. Πάω να σηκώσω το πρεβάζι και μου πέφτει ο μισός τοίχος.
ΕΛΕΝΗ (ΛΙΝΑΡΔΟΥ): Ε, καλά. Τα ξέρω αυτά Ειρήνη. Είπαμε, θα 'ρθουν οι μαστόροι.
ΥΠΗΡΕΤΡΙΑ: Άντε να δούμε. Γιατί άμα δεν έρθουν οι μαστόροι να μας μαστορέψουνε, θα 'ρθουν οι παπάδες να μας ψάλλουν.
ΕΛΕΝΗ: Προτιμώ να κάνω μια βόλτα στη θάλασσα, να αναπνεύσω λιγάκι.
ΑΝΤΩΝΗΣ: Έλα μωρέ με τη βρωμοθάλασσα. Δεν μπορώ να καταλάβω τι της βρίσκετε, δηλαδη. Φλατς, φλουτς, σα να πετάς μια βρεγμένη πατσαβούρα στον νεροχύτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ: Εγώ τώρα, εγώ Ελένη, ξέρεις πως είμαι τώρα; Εμένα τα μάτια μου κλείνουνε. Εγώ δηλαδή, για να καταλαβεις, θα ήθελα να πέσω έτσι μπρούμουτα, και να κοιμηθώ τρεις μήνες, μετά να γυρίσω ανάσκελα και να κοιμηθώ άλλους τρεις. Και μετά να τον πάρω καναδυό μήνες έτσι πλαγιαστός, για να συνέλθω...
ΑΝΤΩΝΗΣ: Ε, και το αυτοκίνητο μπελάς είναι... Μπλέκεις με την τροχαία, απαγορεύεται το αριστερά, απαγορεύεται το δεξιά, απαγορεύεται η άνοδος, απαγορεύεται η κάθοδος... Ξεκινάς για το Τουρκολίμανο και βρίσκεσαι στο Μαραθώνα.
ΣΑΜΠΑΧ: Αν πηγαίναμε στην άνω Βαρυμπόμπη που έχει και αέρα να μας φυσήξει;
ΑΝΤΩΝΗΣ: Και πως έχει αέρα; Αέρα έχει και στον κάβο Μαλιά. Πρέπει να πάμε κι από κει;
ΑΝΤΩΝΗΣ: Λοιπόν, για πέστε μας κανένα νέο από την Αμερικάνικη συμπολιτεία, που μας έχει γονατίσει στην υποστήριξη. Πλούσια χώρα, ε;
ΠΗΤΕΡ (ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ): Πολλά λεφτά, κύριε Μπεϊζάνη. Πολλά λεφτά!
ΑΝΤΩΝΗΣ: Τα δολάρια τρέχουνε στον δρόμο ε; Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, δολάρια βρίσκεις από κάτω. Βέβαια το 'χουμε και μεις αυτό, αλλά όχι με δολάρια, αλλά με κατσαρίδες.
ΠΗΤΕΡ: Κι από δω, ο κύριος Μπεϊζάνης.
ΜΠΙΛ (ΜΟΥΤΣΙΟΣ): Χάρηκα πάρα πολύ.
ΑΝΤΩΝΗΣ: Γιατί να μη χαρείς εσύ; Τι ανάγκη έχεις; Εσύ απλώνεις το ξερό σου κι όποιον πάρει ο Χάρος.
ΜΠΙΛ: Χαλόου
ΑΝΤΩΝΗΣ: Χαλό και τρισχαλό.
Σκηνοθεσία: Αλέκος Σακελλάριος
Παραγωγή: Καραγιάννης-Καρατζόπουλος
Σενάριο: Αλέκος Σακελλάριος
Πρωταγωνιστές: Θανάσης Βέγγος, Νίκη Λινάρδου, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Δημήτρης Νικολαΐδης, Γιώργος Μούτσιος, Γιάννης Βογιατζής, Νικήτας Πλατής, Μπέμπη Κούλα, Σούλη Σαμπάχ, Μίτση Κωνσταντάρα, Ματίνα Καρά, Γιώργος Τζιφός, Βιολέττα Σούλη, Γιάννης Μωραΐτης
Μουσική: Χρήστος Μουραμπάς
Διάρκεια: 92 λεπτά
Α' Προβολή: 09/11/1964
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου