Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Οι Δημιουργοί... και τα Έργα τους 12: Χάρολντ Φόστερ (Harold Rudolf Foster) [18/08/1892 - 25/07/1982] Χάλιφαξ, Καναδάς


Ο Harold Rudolf Foster (18 Αυγούστου 1892 - 25 Ιουλίου 1982), γνωστός και ως Hal Foster, ήταν ένας Καναδό-Αμερικανός εικονογράφος, πιο γνωστός ως ο δημιουργός του βραβευμένου κόμικς "Prince Valiant", που επηρέασε πολλούς καλλιτέχνες και μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση. Ο Foster ήταν 73 ετών όταν εξελέγη μέλος της Great Britain's Royal Society of Arts, μια τιμή που έχει γίνει σε πολύ λίγους Αμερικανούς.

Γεννήθηκε στο Halifax της Νέας Σκωτίας και μετακόμισε στο Σικάγο το 1919, όπου σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Σικάγο και σύντομα βρέθηκε να δουλεύει με εικόνες. Ο εικονογράφος JC Leyendecker ήταν μια πρόωρη επιρροή γι' αυτόν.


Ο Foster έκανε την προσαρμογή σε κόμικς του βιβλίου "Τarzan of the Apes", του Edgar Rice Burroughs. Το κόμικς ξεκίνησε να δημοσιεύεται στον Τύπο στις 7 Ιανουαρίου του 1929 και αφού ολοκληρώθηκε ο Foster εγκατέλειψε τον Ταρζάν, αφήνοντας τα ηνία στον Rex Maxon, ο οποίος ανέλαβε τον ήρωα σε καθημερινή βάση από τις 10 Ιούνη του 1929. Ο Foster επέστρεψε για να κάνει το Κυριακάτικο strip του Ταρζάν από τις 27 Σεπτέμβρη του 1931, συνεχίζοντας μέχρι που ανέλαβε τον Κυριακάτικο Ταρζάν ο Burne Hogarth, στις 9 Μαΐου 1937. Ο Foster είχε κουραστεί να εργάζεται πάνω σε προσαρμογές και άρχισε να σχεδιάζει τη δική του δημιουργία.




Όταν ο διάσημος επιχειρηματίας και εκατομμυριούχος, William Randolph Hearst, του προτείνει να δημιουργήσει έναν νέο πρωτότυπο χαρακτήρα, ο Foster πέφτει με νέα όρεξη στη δουλειά και δημιουργεί έναν νέο ήρωα: τον Πρίγκιπα Βάλιαντ ("Prince Valiant").
Ο Hearst ήθελε πολύ να κάνει ο Foster ένα κόμικ για τις εφημερίδες του. Ήταν, μάλιστα, τόσο εντυπωσιασμένος με τα σχέδια του καλλιτέχνη για το "Prince Valiant" που του υποσχέθηκε να μοιραστούν 50-50 τα κέρδη από τα ακαθάριστα έσοδα του strip, μια πολύ σπάνια προσφορά για εκείνη την εποχή! Το "Prince Valiant" έκανε πρεμιέρα στις 13 Φεβρουαρίου 1937 και... συνέχισε για δεκαετίες! Το 1944 ο Foster μετακομίζει στο Κονέκτικατ.




Το 1970, ο Foster έπασχε από αρθρίτιδα και άρχισε να σχεδιάζει τη συνταξιοδότησή του. Είχε αρκετές επιλογές για το ποιος καλλιτέχνης θα τον αντικαθιστούσε στα Κυριακάτικα strip και τελικά κατέληξε στον συνεργάτη του, John Cullen Murphy, ο οποίος τον αντικατέστησε και μόνιμα από το 1971. Για αρκετά χρόνια, ο ίδιος συνέχισε να γράφει τα σενάρια και να προσθέτει αρκετές λεπτομέρειες στα σκίτσα του Murphy, μέχρι που τελικά λόγω προβλημάτων υγείας, σταμάτησε κάθε ενασχόληση με τον αγαπημένο του ήρωα.
Ο Foster πέθανε στο Spring Hill, το 1982.



Οι επιπτώσεις από την ενασχόληση του Foster με την τέχνη των κόμικς ήταν ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς χάρη σε αυτόν αναπτύχθηκαν τα περιπετειώδη strip. Λόγω των πολύ όμορφων έργων του, με τις καταπληκτικές συνθέσεις, τις σκηνές δράσης και τον λεπτομερή σχεδιασμό της ανθρώπινης ανατομίας και των κοστουμιών, πολλοί άνθρωποι έδειξαν για πρώτη φορά ενδιαφέρον για τα κόμικς. Ο δε Πρίγκιπας Βάλιαντ, δημιουργούσε κύματα μεγάλου θαυμασμού σε άλλους εικονογράφους και έγινε μια σημαντική επιρροή για πολλές γενιές μετέπειτα καλλιτεχνών που άρχισαν να δημιουργούν ρεαλιστικά κόμικς. Ανάμεσά τους οι: Mark Schultz, William Stout, Joe Kubert, Frank Frazetta, George Pratt, Warren Tufts, Bill Ward, Al Williamson και Wally Wood.



Ο Foster έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως πλέον για το έργο του, ενώ και κατά τη διάρκεια της ζωής του δέχθηκε πλήθος βραβείων.

Επιμέλεια κειμένου/παρουσίασης: Πλαφουτζής Παναγιώτης, για το blog "ΣΕΛΙΔΕΣ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑΣ", 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...