Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Προτάσεις παιδικών βιβλίων 6: Η Σταχτομάρω


Του Παναγιώτη Πλαφουτζή

Σ’ ένα μακρινό χωριουδάκι πέρα απ’ τα βουνά, ζούσε μια μάνα με τις τρεις κόρες της. Κάθε βράδυ, όταν τελείωναν τις δουλειές τους, μαζεύονταν κοντά στη φωτιά του τζακιού κι έγνεθαν μαλλί. Η μικρότερη κόρη, η Μάρω, καθόταν σχεδόν μέσα στο τζάκι, επειδή ήταν μικροκαμωμένη και κρύωνε πολύ.
Γι’ αυτό οι αδερφές της της είχαν κολλήσει το παρατσούκλι «Σταχτομάρω».
Οι δυσκολίες της ζωής είχαν κάνει τις δυο μεγαλύτερες κόρες άγριες στη συμπεριφορά, απότομες και βίαιες. Μιλούσαν άσχημα στη μάνα τους και δε χώνευαν καθόλου τη μικρή τους αδερφή, τόσο εξαιτίας του πρόσχαρου και ήρεμου χαρακτήρα της, αλλά κυρίως επειδή ήταν όμορφη και δροσερή, παρά τις τόσες κακουχίες. Την κορόιδευαν με την πρώτη ευκαιρία και δεν ήταν λίγες οι φορές που την έκαναν να κλαίει με λυγμούς στην ποδιά της μάνας της, όπου κατέφευγε για παρηγοριά.

Σελίδες Νοσταλγίας: Πρόκειται για μια συμπαθητική παραλλαγή του γνωστού παραμυθιού της Σταχτοπούτας. Ο Αριστείδης Δάγλας, με τη συγγραφή των «Μεγανησιώτικων Παραμυθιών», αποδίδει τιμή σε όλους εκείνους, από τους οποίους -κατά την παιδική του ηλικία- γνώρισε και αγάπησε τα λαϊκά παραμύθια. Τα μέλη της οικογένειάς του, καθώς και τους γείτονες και συγχωριανούς του στο Μεγανήσι της Λευκάδας. Κυρίως, όμως, όπως μας λέει και ο ίδιος, στην θεία του, που τον μύησε στην μαγεία των παραμυθιών και από την οποία «κληρονόμησε» κάποια ακατέργαστα αλλά πολύτιμα χειρόγραφα.
Εδώ, λοιπόν, διασκευάζει ένα από αυτά τα παραμύθια, προσθέτοντας όμως νέα στοιχεία, θέλοντας να δώσει στην αφήγηση περισσότερη περιπετειώδη αίσθηση. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να διαφυλάξει τον πυρήνα της αρχικής ιστορίας, αν και παραδέχεται πως έχει αφαιρέσει τις βίαιες σκηνές και κάθε τι άλλο που θα ήταν αταίριαστο, κατά τη γνώμη του, σε ένα παιδικό ανάγνωσμα.
Άρα, η προσπάθειά του δεν έχει να κάνει με επιστημονική διάσωση λαογραφικού υλικού αλλά με την νοσταλγική του διάθεση να διασώσει για τη νέα γενιά τις ιστορίες που αγάπησε και ο ίδιος ως παιδί.
Το τελικό αποτέλεσμα έχει θετικό πρόσημο, αν και σίγουρα ένας ενήλικος αναγνώστης θα μπορούσε να εντοπίσει μικροπροβλήματα στη ροή της αφήγησης. Όμως, επειδή το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά, δεν θα σταθούμε σε αυτά. Η ιδιαίτερη και χαρακτηριστική εικονογράφηση του Κώστα Φραγκιαδάκη είναι όμορφη και τα χρώματα ζωντανά. Η πολυτελής έκδοση θα ομορφύνει κάθε παιδική βιβλιοθήκη.
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✮✮✮✮

Σειρά: Τα Μεγανησιώτικα Παραμύθια
Συγγραφέας: Αριστείδης Δάγλας
Εικονογράφηση: Κώστας Φραγκιαδάκης
ISBN: 978-960-14-2932-8
Αριθμός σελίδων: 32
Εκδόσεις: Λιβάνη
Τιμή: 8,88€


🔎255

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...