Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Προτάσεις παιδικών βιβλίων 25: Τα γενέθλια του δράκου Κυριάκου


Συγγραφέας: Λένα Βλασταρά
Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση
Ηλικία: 3-7 ετών
Διαστάσεις: 23x24
Αριθμός σελίδων: 48
Εκδόσεις: Captain Book.gr

-Τι προβλήματα μπορεί να σου προκαλέσει ένα σπάνιο χάρισμα, όπως το να βγάζεις φωτιές από το στόμα;
-Πώς αισθάνεσαι όταν νομίζεις ότι έχεις γίνει ρεζίλι στους καλύτερούς σου φίλους αναγκάζοντάς τους... να φάνε κάρβουνο αντί για τούρτα;
-Πόσο σημαντική είναι η δύναμη της φιλίας ακόμα και ανάμεσα σε έναν δράκο, μια φώκια, έναν βάτραχο και μία αλεπού;
-Πώς η αγάπη μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις λύσεις στα προβλήματά σου ακόμα κι αν πιστεύεις ότι είναι άλυτα;

Παρακολουθήστε τον δράκο Κυριάκο στα πρώτα του γενέθλια για να βρείτε τις απαντήσεις…!

Ομολογώ. Το σύγχρονο παιδικό βιβλίο δε με ελκύει, στο σύνολο του. Αυτό φυσικά δημιουργεί έναν κανόνα στον οποίο παρεμβάλλονται –σπάνια– οι εξαιρέσεις του. Και το παρόν βιβλίο αποτελεί μία από τις φωτεινότερες! Μία μικρή, όμορφη ιστορία για την αληθινά μοναδική δύναμη της φιλίας, γραμμένη με περίσσιο συναίσθημα, πρέπουσα ευαισθησία και στρωτή γλώσσα από την πρωτοεμφανιζόμενη στο χώρο Λένα Βλασταρά.
Στο ίδιο επίπεδο βρίσκεται και η εικονογράφηση, δημιουργία της πολύπειρης Λήδας Βαρβαρούση (Μάικ ο Φασολάκης). Χειροποίητο σχέδιο, δίχως την περιττή ψηφιακή επεξεργασία, κίνηση και ζωντανά χρώματα συμπληρώνουν παραπάνω από ιδανικά το ήδη εμπνευσμένο κείμενο. Ο δράκος Κυριάκος, ο βάτραχος Θανάσης, η φώκια Μαριλένα, ο σκίουρος Σάκης και η αλεπού Ελίζα υπόσχονται όμορφες στιγμές ανάγνωσης και διδαχής της φιλίας για όλα τα μικρά παιδιά.
Στα πλεονεκτήματα του βιβλίου προστίθενται η πολύ καλή εκτύπωση, καθώς και το εξαιρετικό, ελκυστικό εξώφυλλο. Γονείς, σπεύσατε… εδώ υπάρχει ένα πραγματικά όμορφο βιβλίο για τα μικρά σας. Χαρείτε το, χαρίστε το!


Λένα Βλασταρά
Η Λένα Βλασταρά γεννήθηκε στην Αθήνα και από τότε ψάχνει να βρει τρόπους να φύγει από αυτή την πόλη. Ένας από αυτούς είναι τα διηγήματα και τα παραμύθια. Ο πρώτος της φίλος ήταν ένα βιβλίο. Είχε μάλιστα και ονοματεπώνυμο: Όλιβερ Τουίστ. Από τότε έκανε κι άλλους πολλούς φίλους-βιβλία µε αποτέλεσμα σήμερα να ζει και να εργάζεται ανάμεσά τους. Δεν ξέρει πώς ακριβώς ξεκίνησε να γράφει ιστορίες. Ίσως επειδή της είναι πολύ πιο εύκολο από το να μιλάει. Από το 2001 αρθρογραφεί σε έντυπα και διαδικτυακά μέσα. Το 2009 πήρε το Α΄ Βραβείο Διηγήματος στον Β΄ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διηγήματος του diavasame.gr και το διήγημά της «Τα εισιτήρια» δημοσιεύτηκε στη συλλογή διηγημάτων «19 νέα βήματα». «Τα γενέθλια του δράκου Κυριάκου» είναι το πρώτο της εικονογραφημένο παραμύθι.

Επιμέλεια κειμένου: Χρήστος Νάστος
Επιμέλεια παρουσίασης: Παναγιώτης Πλαφουτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...