Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Λογοτεχνικές Προτάσεις 146 / Βιβλιοκριτική: Θύελλα στη Μακεδονία (Ιστορικό μυθιστόρημα)

Συγγραφέας: Τζίμμυ Κορίνης
Εκδόσεις: Γιάννης Βασδέκης
Έτος έκδοσης: 1985
Σελίδες: 202
Εξώφυλλο: Μαλακό
Τιμή: € 15,48

Η καλή λογοτεχνία είναι σαν το παλιό, καλό κρασί, ορισμένες φορές!
Και αυτό γιατί, κάποιες ιστορίες αποκτούν μεγαλύτερη γοητεία και εντονότερη αναγνωστική απόλαυση με το πέρασμα του χρόνου -και όσο εμείς μαθαίνουμε τα μικρά μυστικά της συγγραφής των. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το βιβλίο του Τζίμμυ Κορίνη “Θύελλα στη Μακεδονία”, το οποίο ενώ κυκλοφόρησε το 1985, η αρχική ιδέα έχει τις ρίζες της στο μακρινό 1964!
Ξεκίνησε ως σενάριο, δια χειρός του συγγραφέα, για μια ταινία που θα σκηνοθετούσε τότε ο πασίγνωστος Βασίλης Γεωργιάδης. Ουσιαστικά θα μιλούσαμε για το πρώτο ελληνικό western, αν συνέβαινε αυτό. Δυστυχώς, ο δρόμος προς τη κινηματογραφική παραγωγή έκλεισε και ο Τζίμμυ Κορίνης το μετουσίωσε σε ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα το 1974, στην αγγλική γλώσσα! Και ενώ πωλήθηκε στον εκδοτικό οίκο “David & Charles” στην Αγγλία, δεν εκδόθηκε ποτέ από αυτόν! Έτσι, το 1985, ο εκδοτικός οίκος Βασδέκη το κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σε κομψό σχήμα και με το εξώφυλλο και την εσωτερική εικονογράφηση να αναλαμβάνει επιτυχώς ο ζωγράφος/εικονογράφος Λάκης Γεωργιάδης.

1903. Η υποδουλωμένη από τους Τούρκους Μακεδονία στενάζει κάτω από τον βάρβαρο Τουρκικό ζυγό κι αιματοκυλιέται από μια συμμορία αδίστακτων δολοφόνων που διακηρύσσει ότι μάχεται για την ελευθερία της, ενώ, στην πραγματικότητα, έχει επίβουλα σχέδια. Τα νέα που φτάνουν στην Αθήνα είναι ανατριχιαστικά και σύντομα τρεις γενναίοι Έλληνες προθυμοποιούνται να παίξουν την ζωή τους κορώνα-γράμματα, αναλαμβάνοντας μια σχεδόν ακατόρθωτη αποστολή, κάτω από τις πιο δυσμενείς συνθήκες.
Με τον χάρο να καλπάζει πλάι τους και με την προδοσία να τους πνίγει, μπαίνουν στην Μακεδονία, κρυφά, οργανώνουν αντίσταση και γίνονται η σκιά των αιμοσταγών δολοφόνων μέχρι που μια μέρα, αποδεκατισμένοι, αλλά πάντοτε γενναίοι, συγκρούονται μαζί τους μέχρι θανάτου! Ο υπολοχαγός Καλέργης ορκίστηκε στο αίμα των νεκρών να πληρώσει τους φονιάδες με το ίδιο νόμισμα!

Στις 200 περίπου σελίδες του, απολαμβάνουμε ένα από τα καλύτερα περιπετειώδη μυθιστορήματα που γράφτηκαν από Έλληνα δημιουργό. Άψογα δομημένο, καλογραμμένο, ιδίως στις –πάντα δύσκολες περιγραφικά– σκηνές δράσης και με συχνή παράθεση τεκμηριωμένων ιστορικών στοιχείων. Η πένα του Κορίνη είναι εδώ –όπως πάντα δηλαδή!– μεστή, μετρημένη, με την απαραίτητη συγγραφική δύναμη και δεξιοτεχνία, η οποία διαπερνά τον αναγνώστη. Η εμπνευσμένη ιστορία του, σίγουρα θα αποτελούσε τον ιδανικό καμβά για τη δημιουργία ενός πραγματικά δυνατού κινηματογραφικού έργου. Κρίμα.
Το ¨Θύελλα στη Μακεδονία¨ δεν έμελλε να γίνει ταινία. Έμελλε όμως να γίνει ένα κλασικό βιβλίο, ένα εξαίσιο, περιπετειώδες ιστορικό ανάγνωσμα, το οποίο ανήκει σε όλους τους Έλληνες –λόγω της θεματικής του– και ελπίζω τα επόμενα χρόνια να ανακαλυφθεί από ακόμη περισσότερους αναγνώστες (προς μεγάλη τους απόλαυση), ώστε να λάβει την αναγνώριση που δικαιωματικά αξίζει!

Χρήστος Νάστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...