Τρίτη, 23 Ιουνίου 2015

Ελληνικά Comic Books 38: Η Πεταλούδα και η Φλόγα (2011)


Συγγραφέας: Abuli S. Enrique
Εικονογράφηση: Martin Sauri
Μετάφραση: Νάντη Κάπου
Σχήμα: 21x29,5
Σελίδες: 60
Τιμή: €9,90
Εκδόσεις: Anubis

Ο καταξιωμένος συγγραφέας Enrique Sanchez Abuli και ο βραβευμένος εικονογράφος Martin Sauri συνεργάζονται για να μας ξεναγήσουν σε έναν κόσμο μαγείας και φαντασίας, όπου η γυναικεία ομορφιά αποτελεί σημείο αναφοράς.
O Αρμ ο πολεμιστής είναι ο πιο δυνατός άντρας στον κόσμο. Οπλισμένος με το θάρρος και την υπεράνθρωπη δύναμή του, έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία πανίσχυρους εχθρούς αλλά και αγριεμένα θηρία του δάσους. Κάποια μέρα, όμως, η συνάντησή του με την πανέμορφη όσο και μυστηριώδη Αριάδνη θα αλλάξει για πάντα τη ζωή του...


Mια συναρπαστική ιστορία φαντασίας, που ακολουθεί τα βήματα μεγάλων συγγραφέων του χώρου, όπως ο Robert E. Howard, ο Fritz Leiber και η C.L. Moore. Ταυτόχρονα, όμως, το έργο των δύο διάσημων Ευρωπαίων δημιουργών είναι μια αλληγορία που μιλά για τη γοητεία του απαγορευμένου και την καταλυτική όσο και καταστροφική δύναμη του αχαλίνωτου πάθους. Ο Martin Sauri αποδεικνύει για μία ακόμα φορά την ικανότητά του να δημιουργεί σκηνές συναρπαστικές όσο και ειδυλλιακές, μεταφέροντας τον αναγνώστη στο μαγικό κόσμο των δύο πρωταγωνιστών. Ο Sanchez Abuli, από την πλευρά του, μας τοποθετεί στο κατώφλι του ανεκπλήρωτου πόθου και της απελπισίας που τον συνοδεύει, καλώντας μας να τον ακολουθήσουμε σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας και εσωτερικής αναζήτησης...


Εξώφυλλα ξένων εκδόσεων

Συνιστάται για αναγνώστες άνω των 16 ετών.


Πρόλογος του Emilio Gonzalo, διευθυντής της Expocomic:

Η γυναικεία ομορφιά είναι ένα σημείο αναφοράς στις ιστορίες επικής φαντασίας. Αισθησιακές και φιλήδονες θηλυκές υπάρξεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις περιπέτειες γενναίων και λιγομίλητων βαρβάρων, είτε ως τα αντικείμενα του πόθου είτε ως δυναμικές ηρωίδες, που συντροφεύουν όχι μόνο στις μάχες αλλά και στη ζωή δυνατούς και πάνοπλους ήρωες.
Σε αυτό το επικό και θρυλικό ταξίδι το ταλέντο του Jose Maria Martin Sauri συμβάλλει με τον καλύτερο τρόπο, καθώς το σκίτσο του γεμίζει με αισθησιασμό έναν κόσμο όπου ξεχειλίζουν το πάθος και η μαγεία και τον οποίο δημιούργησε η πάντα δημιουργική πένα του Enrique Sanchez Abuli. Σε αυτόν τον κόσμο, ο Αρμ, ένας ατρόμητος πολεμιστής, μετατρέπεται σε μια μαριονέτα στα χέρια της αινιγματικής και φλογερής Αριάδνης, που είναι αντικείμενο του πόθου του και του χαμού του. Όμως, κατά ειρωνικό τρόπο, στην αγκαλιά μιας άλλης γυναίκας, μητέρας και ερωμένης, ο πρωταγωνιστής μας θα θυμηθεί τη θολή και συνάμα άσβεστη εικόνα της όμορφης νύμφης και θα γεννηθεί η επιθυμία του να την αναζητήσει, μέσα σε ένα πυκνό δάσος γεμάτο συμβολισμούς. Έτσι αρχίζει ένα ταξίδι που το δίδυμο των δημιουργών της ιστορίας αυτής εμπλούτισε με χίλιες δύο αντιξοότητες, από αρκούδες που τις ελέγχουν νάνοι μέχρι δικέφαλα όντα, θανάσιμους λύκους και στοιχειωμένα και απειλητικά μέρη. Όμως τίποτε απ'αυτά δεν είναι ικανό -ή τουλάχιστον έτσι πιστεύει ο Αρμ- να καταλαγιάσει την επιθυμία του να βρει τη μοχθηρή μούσα.
Ο Martin Sauri, ικανός όσο λίγοι να δημιουργεί σκηνές συναρπαστικές και ειδυλλιακές, μας μεταφέρει σε μέρη που, αν και στην πραγματικότητα δεν μπορούν να υπάρχουν, στα μάτια μας φαντάζουν αληθινά χάρη στα περίτεχνα σχέδιά του. Ο Abuli, από την πλευρά του, μας τοποθετεί στο ίδιο κατώφλι του πόθου και της απελπισίας που γεννά η μη εκπλήρωση του, σε ένα προσωπικό ταξίδι, σε μια μελέτη των ανθρώπινων ανησυχιών, κάτι που κατά βάθος -ίσως βέβαια όχι τόσο μεγάλο βάθος- αντανακλά ο ίδιος ο τίτλος της ιστορίας. Η Πεταλούδα και η Φλόγα, ως λυρική παραπομπή στη μοιραία φύση εκείνου που αρχικά, και χωρίς αμφισβήτηση, ξεπροβάλλει ως το πιο όμορφο.
Όλοι μας υποκύπτουμε στη γοητεία του απαγορευμένου, αυτού που γνωρίζουμε ήδη πως είναι επικίνδυνο αλλά δεν μπορούμε να αντισταθούμε. Παρομοίως κι ο Αρμ θα παλέψει μέχρι τέλους, σαν άξιος πολεμιστής, με τις περιπέτειές του να κλείνουν με τον ασύλληπτο πόνο που γεννάει ο έρωτας χωρίς ανταπόκριση. Ωστόσο η Αριάδνη -που είναι κάτι παραπάνω από μάγισσα- δεν παρεκκλίνει από τους στόχους της. Έτσι, με ένα φιλί αναγκάζει το θύμα του έρωτά της να επαναφέρει στη ζωή, με τη βοήθεια σκοτεινών δυνάμεων, το γέρο άντρα της. Τελικά οι δύο πρωταγωνιστές φτάνουν σε μια ερωτική συνεύρεση, που, αν και πηγάζει από την κορύφωση των επιθυμιών τους, οδηγεί στο ένα και μοναδικό συμπέρασμα: δεν μπορείς να αφοσιωθείς σε αυτήν που ποθείς, γιατί τελικά τη θεωρείς πηγή όλων των αδυναμιών και ανασφαλειών σου. Κι οι δυο είναι η πεταλούδα και η φλόγα. Το ερώτημα που προκύπτει για τον αναγνώστη είναι πότε θα καούν τα φτερά μας.
Όταν παρουσιάσαμε στην Expocomic 2007 την ΟΔΥΣΣΕΙΑ, σε σχέδιο του Martin Sauri και σενάριο του Perez Nabarro, ήμασταν πεπεισμένοι ότι το κοινό θα εκτιμούσε την επιμελή και αριστοτεχνική δουλειά του Jose Maria στο βαθμό που της αξίζει, αλλά δεν περιμέναμε ποτέ τόσο ζεστή, ομόφωνη και ενθουσιώδη ανταπόκριση. Ήταν ασύλληπτη η θέρμη με την οποία οι παρευρισκόμενοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, αγκάλιασαν αυτό το μνημειώδες έργο, που ξαναπήρε ζωή μέσα από τις εκδόσεις Norma Editorial, ένα τέταρτο του αιώνα αφού είδε το φως για πρώτη φορά μέσα από την Comix Internacional. Τα πρωτότυπα σχέδια του Jose Maria, που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά μπροστά στο κοινό, δημιούργησαν έναν απόλυτα δικαιολογημένο ενθουσιασμό.
Ως αποτέλεσμα της εξαιρετικής απήχησης της έκθεσης και της ανυπέρβλητης αίσθησης που αφήνει στα μάτια μας η επαφή από κοντά με τα έργα του Sauri, διοργανώθηκε μεγάλος αριθμός εκθέσεων σε όλη τη χώρα. Όπως ήταν αναμενόμενο, ξεκινάει μια νέα εποχή, εκείνη της αναβίωσης των δημιουργιών του με την επανέκδοση ενός από τα σημαντικότερα έργα του, αυτή τη φορά σε συνεργασία με τον κορυφαίο σεναριογράφο Enrique Sanchez Abuli.
Ευχαριστούμε θερμά και τους δασκάλους, τον Abuli, τον οποίο όλοι θαυμάζουν για τα σενάριά του και για τις ικανότητές του στο ξύλινο ποδοσφαιράκι, και φυσικά τον Sauri, ένα απίστευτα ενεργητικό άτομο, φανατικό κολυμβητή και αναντικατάστατο φίλο.

Σελίδες Νοσταλγίας/Πλαφουτζής Παναγιώτης: Μία πολύ όμορφη έκδοση, αν και ολιγοσέλιδη. Ουσιαστικά η κόμικ ιστορία ολοκληρώνεται σε μόνο 42 σελίδες. Κορυφαίο το σχέδιο του Martin Sauri, ο οποίος ξεδιπλώνει και εδώ το ταλέντο του, δημιουργώντας πανέμορφες εικόνες. Δεν μπορείς να μην θαυμάσεις το υπέροχο κλασικό σχέδιο με τις ισορροπημένες αναλογίες στις πληθωρικές γραμμές της σιλουέτας των ανθρωπίνων σωμάτων. Από την άλλη, η ιστορία έχει ένα μάλλον αδύναμο σενάριο, χωρίς βάθος και χωρίς να σου αφήνει κάτι ιδιαίτερο. Αν είστε φαν των κόμικς, επιβάλλεται για πολλούς λόγους να το εντάξετε στην συλλογή σας. Αν όχι, απλά προσπεράστε το.

1 σχόλιο:

  1. Ενήλικο, εκπληκτικά σχεδιασμένο και αξιόλογο σεναριακά...προτείνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...