Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Ελληνικά Comic Books 36 / Βιβλιοκριτική: Η θαυμαστή καμήλα (2014)


Του Παναγιώτη Πλαφουτζή

Ο Αχμέτ Χαμαμέτ, ο μοναχικός βεδουίνος, έχει μια καμήλα που τον συνοδεύει ακούραστη σε όλα του τα ταξίδια. Είναι η παρηγοριά, η ελπίδα και η μοναδική παρέα του. Έτσι, όταν η καμήλα τού εκμυστηρεύεται το όνειρό της να γίνει ανάλαφρη σαν ελαφίνα και του ζητάει να την απαλλάξει από την καμπούρα της, ο βεδουίνος δεν διστάζει ούτε στιγμή...

Η οργιαστική φαντασία του Ευγένιου Τριβιζά και η έμπειρη πένα του Νίκου Κούτση ζωντανεύουν με συναρπαστικό τρόπο τα πολύβουα αραβικά παζάρια, τα κακόφημα λιμάνια, τους ομιχλώδεις δρόμους του Λονδίνου, τις αίθουσες αναμονής αισθητικών χειρουργών, τις μαγευτικές οάσεις, τις μανιασμένες αμμοθύελλες και τις μαυλιστικές οφθαλμαπάτες που συνθέτουν τη σπαρταριστή, αλλά και τραγική αυτή αλληγορία.

Μια πολύ όμορφη έκδοση, ένα κόμικς που συνδυάζει το χιούμορ με την εκπαίδευση, την διδαχή με την πληροφόρηση και εντέλει τη γνώση.
Αρνητικός ήρωας της ιστορίας είναι μια καμήλα, η οποία έχει βαρεθεί να κουβαλάει την καμπούρα της και θέλει να γίνει ανάλαφρη, κομψή και φίνα σαν ελαφίνα! Εκμεταλλευόμενη την αγάπη του αφεντικού της, του μοναχικού βεδουίνου Αχμέτ Χαμαμέτ, του ζητάει να την πάει στην Ευρώπη για να κάνει αισθητική εγχείρηση. Εκείνος, θυσιάζει όλες τις οικονομίες του, βάζει ενέχυρο τα υπάρχοντά του και καταλήγουν και οι δύο στο Λονδίνο, στο ιατρείο του καλύτερου αισθητικού χειρουργού. Εκεί που πηγαίνουν διάφορα ζώα, όπως η φάλαινα που θέλει να αδυνατίσει και να γίνει μαρίδα, ο κόρακας που θέλει να κάνει μεταμόσχευση φτερών παγονιού, η κατσίκα που θέλει να κάνει ριζική αποτρίχωση, ο σκαντζόχοιρος που επιθυμεί να ξυρίσει τα αγκάθια του και το άχαρο λελέκι που θέλει να κάνει θεραπεία για να γίνει φλαμίνγκο!
Ο ίδιος ο γιατρός έχει κάποιες ενστάσεις σχετικά με την επιθυμία της καμήλας, όμως κάμπτεται από την αποφασιστικότητα του βεδουίνου και της ίδιας της καμήλας. Έτσι, λίγο καιρό αργότερα, ο Αχμέτ Χαμαμέτ επιστρέφει στον τόπο του μαζί με μια εντελώς διαφορετική καμήλα, χωρίς καμπούρα, κάτι που προκαλεί αίσθηση στον ντόπιο πληθυσμό. Όταν, μερικές μέρες αργότερα, ο Αχμέτ και η καμήλα ξεκινούν ένα μεγάλο ταξίδι στην απέραντη έρημο, αντιλαμβάνονται –κάπως αργά είναι η αλήθεια– πως η φύση έχει προικίσει κάθε ζώο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για κάποιον λόγο. Κι ότι δεν είναι συνετό να το αγνοούμε αυτό και να της πηγαίνουμε κόντρα…
Η συνεργασία του δάσκαλου Τριβιζά με έναν από τους καλύτερους εγχώριους δημιουργούς κόμικς, μας χαρίζει ένα πολύ όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα, σε μια πολυτελή έκδοση με σκληρό εξώφυλλο.
Το κόμικ αναπτύσσεται μόλις στο ένα τρίτο των συνολικών σελίδων, ενώ το βιβλίο περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο “Καμηλό-Κουίζ”, με όλα «όσα θέλετε να ξέρετε για τις καμήλες αλλά διστάζατε να ρωτήσετε». Επίσης, υπάρχει και η σχετική gallery με τα πρωτότυπα σχέδια του Κούτση για την “Θαυμαστή Καμήλα”.
Τα παιδιά, σίγουρα θα γελάσουν αλλά και θα προβληματιστούν με την ιστορία, ενώ θα ενθουσιαστούν με τα διασκεδαστικά κουίζ που περιέχουν ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών. Οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν οι ίδιοι (έξτρα μπόνους αυτό, πάντα με τις ιστορίες του Τριβιζά), ενώ θα βρουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τα παιδιά για τα προβλήματα που προκύπτουν από την αλόγιστη επέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα στη φύση.
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✰✮✮ 8/10

Ο Ευγένιος Τριβιζάς είναι δικηγόρος, πτυχιούχος της Νομικής και των Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος του πτυχίου Master of Laws (University College) και διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (London School of Economics and Political Science) και Senior Research Fellow του Πανεπιστημίου Λονδίνου. Διδάσκει Εγκληματολογία και Συγκριτικό Ποινικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Reading και διευθύνει το Τμήμα Εγκληματολογικών Μελετών του ίδιου Πανεπιστημίου (Director fo Cominal Justice Studies). Έχει διδάξει επίσης στο Bramshill Police College, τo Central London Polytechnic και το London School of Economics. Από το 1993 έως το 1998 ήταν επισκέπτης καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Εγκληματολογικά και νομικά άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά "Lancet", "British Journal of Criminology", "Annales intermnationales de Criminologie" κ.α. Με τη λογοτεχνία ο Ευγένιος Τριβιζάς έχει ασχοληθεί από τα παιδικά του χρόνια. Έχει γράψει πάνω από 100 βιβλία για παιδιά, ένα βιβλίο για ενήλικες (Ο ερωτευμένος πυροσβέστης) και πάνω από 20 θεατρικά έργα, μα και λιμπρέτα για όπερες. Έργα του έχουν τιμηθεί με βραβεία από την "Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών", τον "Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου" και τη "Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά". Στην Αγγλία και στην Αμερική βιβλία του έχουν λάβει μεταξύ άλλων: το Parents Choice Amazing Accomplishment Award, το the Shefficedls children's Book Award Commendation, το Judson, Massachusetts Children's Choice Award, το Arizona Library Association Young Readers Award. Τα θεατρικά του έργα "Το όνειρο του σκιάχτρου" παίχτηκε το 1992 στο θέατρο του Βρετανικού Μουσείου της Αγγλίας στα πλαίσια του European Arts Festival. Τον ίδιο χρόνο το έργο του "Χίλιες και μία γάτες" σε μετάφραση του Z. Rudrinski βραβεύτηκε με το Α΄ Βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό θεατρικού έργου που οργάνωσε το Πολωνικό Κέντρο Τέχνης για τη Νεότητα. Το 1993 το βιβλίο του "Τα τρία μικρά λυκάκια" έφτασε στη δεύτερη θέση των αμερικάνικων παιδικών best sellers (Picture Books). Βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά έχουν μεταδοθεί από το BBC, έχουν περιληφθεί στα αναγνωστικά ελληνικών και αμερικανικών σχολείων και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά, ολλανδικά, σουηδικά, ιαπωνικά και πολλές άλλες γλώσσες. Στην Αμερική η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Μινεσότα της Μινεάπολης (Ε.Μ. Αndersen Library) αποφάσισε να συγκεντρώσει το σύνολο των λογοτεχνικών βιβλίων του Ευγένιου Τριβιζά, μελέτες για το έργο του, χειρόγραφα και άλλο υλικό σε μια ειδική ερευνητική συλλογή. Η έκθεση των πρώτων αποκτημάτων της συλλογής έγινε στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα το Μάιο του 2000, όπου ο Ευγένιος Τριβιζάς μίλησε με θέμα "Τα στερεότυπα του καλού και του κακού στην Παιδική Λογοτεχνία" και στην εισήγησή του απάντησε ο γνωστός θεωρητικός της Παιδικής Λογοτεχνίας, Καθηγητής Jack Zipes.

Ο Νίκος Κούτσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Σπούδασε γραφιστική στη σχολή Βακαλό (’89-’92) και εργάστηκε στο πρόγραμμα κινουμένων σχεδίων Animantis της Stefi Cine & TV Productions, όπου δημιούργησε την ταινία μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων “Ο Κύκλος”, (με τιμητικές διακρίσεις στα φεστιβάλ Δράμας ’92, Λάρισας ’93 και ΥΠ.ΠΟ ’93). Στη συνέχεια, εργάστηκε δύο χρόνια ως visualiser για την MacCann Erickson Athens, ενώ το ‘95 παρακολούθησε σεμινάριο της Disney Consumer Products Paris, το οποίο διαδέχτηκαν οι στρατιωτικές υποχρεώσεις. Από το ’97, ως ελεύθερος επαγγελματίας εικονογράφος, έχει συνεργασθεί με σειρά περιοδικών (Nitro, Metro, PCmagazine, Playstation, Status κ.α.), έχει σχεδιάσει τις μασκότ επώνυμων προïόντων της αγοράς (COSMOKAΡΤΑ-Cosmote, Topkid-ΔΕΛΤΑ/Danone, ΕΘΕΛ κ.α.), έχει αρθρογραφήσει σε έντυπα του χώρου της Οπτικής Επικοινωνίας (+Design, Adobe magazine), έχει διδάξει στον ΑΚΤΟ από το 2001 έως το 2012, ενώ από το 2012 διδάσκει την τέχνη των Κόμικς στο δικό του εργαστήρι στο Κολλέγιο Βακαλό. Έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό εκθέσεων, μεταξύ αυτών ατομικές στο χώρο της σχολής Βακαλό το 2000 και στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Comicdom Con 2007), και ομαδικές στο χώρο της ΕΠΑΣΚΤ (Εν Αιθρία ’05, ’08) και στο Μουσείο Μπενάκη (εορτασμός 50 χρόνων από την ίδρυση της σχολής Βακαλό, Μάιος 2008 & ATHENS VOICE - Έκθεση εξωφύλλων #4, Οκτώβριος 2009). Ως σχεδιαστής κόμικς, έχει πραγματοποιήσει διεθνείς καμπάνιες για την Adobe Europe (2004 και 2005) και τον ΟΗΕ, (επίσης σχεδίασε την επίσημη μασκότ της UNEP DTIE), σχεδίασε τη μίνι-σειρά “The Imaginaries” της Blue Water Productions, και εργάζεται ως κολορίστας για την IMAGE COMICS (Savage Dragon, Image United, Invincible, 50 Girls 50), την MARVEL COMICS (Simonson’s THOR remastered) και Random House UK (Mirabilis-The Year of Wonders). Έχει επίσης σχεδιάσει το Κόμικς “ΚΟΠΙΑ” σε σενάριο Μιχάλη Μανωλιού για τις Εκδόσεις COMIKWORLD (που διοργανώνουν το AthensCon) και τη “ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΚΑΜΗΛΑ” σε σενάριο Ευγένιου Τριβιζά για τις Εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ. Περισσότερες πληροφορίες στον βραβευμένο ιστοχώρο του (έπαινος ΕΒΓΕ 2005) www.koutsis.com, στο blog του koutsis.tumblr.com και το Facebook www.facebook.com/nikos.koutsis

Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς
Εικονογράφηση: Νίκος Κούτσης
Επιμέλεια: Μαρία Π. Κουτσιούμπα
Χρονολογία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2014
Αριθμός σελίδων: 80
Διαστάσεις: 29x19
ISBN13: 9789605720018
Εκδόσεις: Ίκαρος
Τιμή έκδοσης: €16,90

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...