Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Ελληνικά Comic Books 34: Τεξ, Ο Μοναχικός Καβαλάρης (2007)


Τίτλος πρωτοτύπου: Tex: The Lonesome Rider
Σενάριο: Claudio Nizzi, Σχέδιο: Joe Kubert, Μετάφραση: Μπέλλα Σπυροπούλου
Εκδότης: Jemma Press, ISBN: 960-89157-8-3, Έτος Έκδοσης: 2007
Σελ.: 240, Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο, Διαστάσεις: 24χ17,
Τιμή:
15,00 ευρώ

Όταν δύο θρύλοι συναντιόνται…
Ο Joe Kubert αποτελεί για το χώρο της 9ης τέχνης ένα από τα ιερότερα τέρατα. Γεννημένος στο Brooklyn της Νέας Υόρκης το 1926, ο μοναδικός αυτός δημιουργός παρουσίασε το πρώτο του comic σε ηλικία μόλις 16 ετών (“Black Out”, 1942 για την Holyoke Publishing) σηματοδοτώντας έτσι το ξεκίνημα μιας καριέρας που δεν άργησε να φτάσει στο απόγειο της όχι μόνο μέσα από την πολυάριθμη βιβλιογραφία του (που περιλαμβάνει από υπερηρωικές περιπέτειες του “Superman” και του “Batman” και πομπώδεις φανταστικές πολεμικές ιστορίες με πρωταγωνιστή τον “Sgt. Rock”, μέχρι τη σχεδόν δημοσιογραφική απεικόνιση σύγχρονων γεγονότων όπως ο πόλεμος στο γειτονικό μας Σαράγιεβο -ιδωμένος μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου που τον έζησε στην πρώτη γραμμή- όπως μας εξιστορείται στο συγκλονιστικό graphic novel, “Fax from Sarajevo” του 1996), αλλά κυρίως με την ίδρυση, το 1976, της ιδιαίτερα διακεκριμένης πλέον σχολής καλών τεχνών που φέρει το όνομα του (Joe Kubert School of Cartoon and Graphic Art).
O έτερος θρύλος της εν λόγω έκδοσης δεν είναι άλλος από τον ίδιο των κεντρικό ήρωα της. Ο Tex Willer είναι ένας από τους μακροβιότερους χαρακτήρες comic, όχι μόνο στη γενέτειρα του Ιταλία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Με πωλήσεις μάλιστα που φτάνουν τις 200.000 κόπιες στη γειτονική μας χώρα, αποτελεί παράλληλα κι ένα πρωτοφανές εκδοτικό φαινόμενο για τους χαλεπούς (εμπορικά) καιρούς που ζει ο χώρος. Πριν από λίγα χρόνια, μάλιστα, η έγχρωμη επανέκδοση μιας εκ των πρώτων ιστοριών του Tex, πούλησε τον αριθμό-ρεκόρ του 1,2 εκατομμυρίων αντιτύπων σε ένα Σαββατοκύριακο, όταν προσφέρθηκε (κατόπιν αντιτίμου) μαζί με την εφημερίδα “Repubblica”!


Ο Tex Willer είναι ένας Τεξανός Ranger, πρωταγωνιστής της ομώνυμης Ιταλικής «spaghetti western» σειράς comics που δημιουργήθηκε το 1948 (ως comic strip στην πρωτογενή του μορφή) από τον συγγραφέα Giovanni Luigi Bonelli και τον σκιτσογράφο Aurelio Galleppini και έκτοτε κυκλοφορεί σε μηνιαία βάση εδώ και 60 περίπου χρόνια!
Στον “Μοναχικό Καβαλάρη”, το σενάριο που συνοδεύει το πραγματικά υπέροχο σκίτσο του Kubert υπογράφει ένας από τους ικανότερους και πολυγραφότερους Ιταλούς συγγραφείς comics όλων των εποχών, ο Claudio Nizzi, o οποίος ακολουθώντας πιστά το ύφος και το στυλ του μεγάλου Bonelli, συντάσσει μια πραγματικά ξεχωριστή ιστορία όπου ο Tex αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας άλλη μια αποστολή κατά των δυναστών των απανταχού ανυπεράσπιστων πολιτών της Άγριας Αμερικάνικης Δύσης, χωρίς αυτή τη φορά τη συνδρομή των χαρακτήρων που τον περιστοιχίζουν στις περισσότερες περιπέτειες του (τον παραπονιάρη Kit Carson -που καμία σχέση δεν έχει με το πραγματικό πρόσωπο της Αμερικάνικης Συνοριοφυλακής που πέρασε στην ιστορία ως ένας ικανότατος πολιτικός με έφεση στην εξολόθρευση Ινδιάνων- τον υιό Willer, Kit, και τον ερυθρόδερμο πολεμιστή της φυλής Navajo, Tiger Jack).

Η υπόθεση: Όταν ο Τεξ, φτάνει μετά από ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι στην φάρμα των Κόλτερ, βρίσκει τους φίλους του και την κόρη τους άγρια δολοφονημένους και το σπίτι τους καμένο. Ο έμπειρος Ρέιντζερ αντιλαμβάνεται αμέσως πως κάποιος έχει σκηνοθετήσει την σκηνή του εγκλήματος ώστε να φανεί πως οι Κόλτερ δέχτηκαν επίθεση Ινδιάνων και ορκίζεται να πάρει εκδίκηση για την δολοφονία των άτυχων φίλων του.


«Καθώς ξεφυλλίζω αυτές τις τόσο πλούσιες σε εκφραστική δύναμη σελίδες για τελευταία φορά πριν φύγουν για το τυπογραφείο, πιστεύω πως η υπομονή μας ανταμείφθηκε γενναιόδωρα. Όμως, υπάρχει ακόμα ένας λόγος που με οδήγησε στο να επανεξετάσω αυτό το ιδιαίτερο τεύχος του Τεξ. Για πρώτη φορά ο σεναριογράφος Claudio Nizzi αποφάσισε να παρουσιάσει τον Τεξ ως μοναχικό καβαλάρη χωρίς τη συνοδεία των τριών συνήθων συντρόφων του. Αυτή η παράδοξη αφηγηματική επιλογή απεικονίζει έναν Τεξ πιο αποφασιστικό, πιο σκληρό, πιο βίαιο και που ταιριάζει περισσότερο στη σχεδιαστική απόδοση του Τζο Κιούμπερτ, στην οποία διαφαίνονται η μελαγχολία του Sgt. Rock, ο δυναμισμός του Tarzan και η οργή του Punisher»…
(Sergio Bonelli)


Οι φίλοι λοιπόν των Ευρωπαϊκών (και όχι μόνο) comics αλλά και του μοναδικού Joe Kubert, έχουν την ευκαιρία να προσθέσουν στη συλλογή τους με αυτή την έκδοση της (ιδιαίτερα δραστήριας στο χώρο) Jemma Press, έναν ακόμη εξαιρετικά αποδομένο στα ελληνικά κλασσικό τίτλο της 9ης τέχνης, που δεν απευθύνεται μόνο στους φανατικούς φίλους του Sergio Leone, αλλά και σε όλους τους απανταχού λάτρεις της western μυθολογίας! 

3 σχόλια:

  1. Απλά ένα κόμικ αριστούργημα. Υποδειγματικό σενάριο, έξοχο σχέδιο και ένα εκ των κορυφαίων εικονογραφημένων western...ever!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την είχα χαρεί πολύ αυτή την έκδοση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...