Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Ελληνικά Comic Books 21 / Βιβλιοκριτική: Οι Βοργίες (2012)


Η Ρώμη δεν είναι πια η Αγία Πόλη.
Είναι ένα χάος χωρίς πίστη και χωρίς νόμο.
Εδώ κάνουν κουμάντο οι Βοργίες,
οι πρώτοι "Νονοί" στην ιστορία της Ανθρωπότητας.

Του Παναγιώτη Πλαφουτζή

Ιταλία, 14ος αιώνας. Η Ρώμη, η ιερή πόλη και κέντρο της Καθολικής Εκκλησίας, σκιά του ένδοξου παρελθόντος της, έχει μετατραπεί σε κέντρο της διαφθοράς και της ακολασίας. Ο Πάπας Ινοκέντιος ο 8ος, άρρωστος και ετοιμοθάνατος, αδυνατεί να ελέγξει τον κλήρο και τα πλήθη, ενώ τα παιχνίδια διαδοχής βρίσκονται στο απόγειο τους. Την κοινωνική αναταραχή εκμεταλλεύονται κάθε λογής "μνηστήρες" της κοσμικής και παπικής εξουσίας, οι οποίοι, μέσα από ένα κύκλο αίματος και συνωμοσιών, επιχειρούν να αποκομίσουν τα μέγιστα οικονομικά και διοικητικά οφέλη. Ανάμεσα τους και ο μελλοντικός Πάπας: Ο Rodrigo Borgia.
Το όνομα Βοργία, ακόμη και σήμερα, αποτελεί συνώνυμο της διαφθοράς και της διαστροφής. Η ιστορία έχει καταγράψει με μελανά χρώματα την περίοδο της διοίκησης του καρδιναλίου Rodrigo Borgia της Βαλένθια, ως Πάπα Αλέξανδρου του 6ου, αλλά και της οικογένειάς του, η οποία χαρακτηρίζεται από δολοπλοκίες, αιμομιξίες, ειδεχθείς σεξουαλικές διαστροφές και στυγερά εγκλήματα. Οι Alejandro Jodorowsky και Milo Manara εικονογραφούν και καταγράφουν τη σκοτεινή αυτή περίοδο, σε ένα έργο που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2004 και ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2006.


Ένα εκπληκτικό graphic novel, από δύο μοναδικούς δημιουργούς που μας παρουσιάζουν εδώ, με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο, ένα από τα πιο μελανά σημεία της Ιστορίας.
Θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν έχω εντρυφήσει στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο κι έτσι δεν μπορώ να γνωρίζω το κατά πόσο το έργο των Jodorowsky και Manara βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Όμως, ακόμη και ένα μικρό ποσοστό όλων όσων περιγράφονται να είναι αληθινά, τότε μόνο ανατριχίλα μπορεί να μας φέρνει το άκουσμα του ονόματος “Βοργίας”. Φυσικά, δεν περιμένουμε να μάθουμε Ιστορία μέσα από ένα τέτοιο κόμικ, όμως αυτό μπορεί να σταθεί η αφορμή για να αναζητήσουμε περισσότερες πληροφορίες διαβάζοντας και άλλα βιβλία πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
Οι Βοργίες ήταν διψασμένοι για εξουσία, όπως αναφέρει και ο Jodorowsky στο σημείωμα της έκδοσης. Σε μια Ευρώπη που είχε πάψει να πιστεύει στην καλοσύνη του Θεού (η πανούκλα είχε αποδείξει πόσο οικτρά ευάλωτη ήταν η ανθρώπινη ζωή) και με μια Εκκλησία που είχε χάσει τα μεγάλα ερείσματά της στην κοινωνία, ο καρδινάλιος Ροδρίγος Βοργίας οδηγήθηκε με άνομα μέσα στον παπικό θρόνο και έγινε ο Πάπας Αλέξανδρος ΣΤ΄. Επί των ημερών του καθιερώθηκε η παπική βούλα που έδινε άφεση αμαρτιών. Μπορούσε κάποιος να δολοφονήσει άφοβα, να κλέψει, να κερδοσκοπήσει, να γίνει αιμομίκτης, να εκπορνεύσει και να εκπορνευτεί, αρκεί μετά το αμάρτημά του να προσερχόταν στην Εκκλησία. Εκεί, για ένα πουγκί δουκάτα, του προσφερόταν συγχώρεση και η διαβεβαίωση πως ο Θεός θα τον δεχόταν στους κόλπους Του.
Οι Βοργίες είχαν πάθος για τη ζωή και την κατάκτηση ολόκληρης της ανθρωπότητας, ενώ ταυτόχρονα περιφρονούσαν τη Θεία Δίκη, μέσω της ολοκληρωτικής απουσίας κάθε ηθικής.
Το σενάριο του Jodorowsky είναι τρομερά ενδιαφέρον, ενώ ο Manara μας χαρίζει απλόχερα ένα από τα καλύτερα δείγματα του τεράστιου ταλέντου του. Το σχέδιο είναι εκπληκτικό, ο χρωματισμός τέλειος, ενώ το συνολικό αποτέλεσμα ξεπερνά κάθε προσδοκία.
Η ελληνική έκδοση κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα και σε θέμα μετάφρασης αλλά και σε θέμα εκτύπωσης, ενώ το σκληρό εξώφυλλο εξασφαλίζει για το έργο μια ξεχωριστή θέση στη βιβλιοθήκη αλλά και στην καρδιά μας.
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✰✰✰ 10/10

Περιεχόμενα:
- Αίμα για τον Πάπα
- Εξουσία και αιμομιξία
- Οι φλόγες της κόλασης
- Τα πάντα ματαιότης
- Οι Βοργίες και η μαφία.

Το βιβλίο κέρδισε το βραβείο του COMICDOM CON ATHENS ως "H Καλύτερη έκδοση μεταφρασμένου κόμικ για το 2012". Η απονομή έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης την Κυριακή 21/04/2013 το βράδυ.

Hμερομηνία έκδοσης: Νοέμβριος 2012
Σενάριο: Alejandro Jodorowsky
Σχέδιο: Milo Manara
Μετάφραση: Άγγελος Δόξας, Πέννυ Μηλιώνη
Σελίδες: 224
ISBN: 9789602358467
Εκδόσεις: Γνώση
Τιμή: 12,38€

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...