Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Το αρχείο της Άγριας Δύσης 7: Κου Κλουξ Κλαν (Ku Klux Klan / KKK)


Με τον όρο Κου Κλουξ Κλαν (Ku Klux Klan, KKK) αναφερόμαστε κυρίως σε δύο διακριτές οργανώσεις που έδρασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και υποστήριξαν το ιδεολόγημα της υπεροχής των λευκών έναντι των άλλων φυλών, τον αντισημιτισμό, τον ρατσισμό και την ομοφοβία, καθώς και την αυτοχθονία. Αυτές οι οργανώσεις χρησιμοποίησαν συχνά την τρομοκρατία, τη βία και πράξεις εκφοβισμού, για να καταπιέσουν τους Αφροαμερικανούς και άλλες φυλετικές ομάδες.
Η ίδρυση της πρώτης Κου Κλουξ Κλαν χρονολογείται στις 24 Δεκεμβρίου 1865 στο Πουλάσκι του Τενεσί, αμέσως μετά τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο. Ιδρύθηκε από έξι βετεράνους των Ομόσπονδων Πολιτειών και η δράση της διήρκεσε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1870. Η ονομασία «Κου Κλουξ Κλαν» προήλθε από σύνθεση της ελληνικής λέξης κύκλος και της αγγλικής clan.
Το 1915 δημιουργήθηκε μία δεύτερη διακριτή οργάνωση, στο όρος Στόουν της Ατλάντα, με ιδρυτή τον συνταγματάρχη και ιεροκήρυκα διαφόρων θρησκευτικών αδελφοτήτων, Γουίλιαμ Τζόζεφ Σίμονς. Έφτασε στην ακμή της στη δεκαετία του 1920, περίοδο κατά την οποία διέθετε περισσότερα από 4.000.000 μέλη. Διαμορφώθηκε περισσότερο στα πρότυπα μίας αδελφότητας και ένα από τα κυριότερα σύμβολα της οργάνωσης υπήρξε ο καιόμενος σταυρός, ενισχύοντας το φυλετικό ρατσισμό της Κου Κλουξ Κλαν του 19ου αιώνα με την επιθετικότητα έναντι του Ρωμαιοκαθολικισμού και των Εβραίων αλλά και την ξενοφοβία. Κατά τη δεκαετία του 1930, ο αριθμός των μελών της μειώθηκε σημαντικά, μέχρι την προσωρινή διάλυσή της το 1944. Στη νεότερη ιστορία της, η Κου Κλουξ Κλαν ταυτίζεται με μικρότερες μεμονωμένες ομάδες, ενίοτε συνδεδεμένες με άλλες ακραίες οργανώσεις, αριθμώντας στα τέλη του 20ου αιώνα μερικές χιλιάδες μέλη.


Το 33/5 είναι μια ακολουθία αριθμών που χρησιμοποιείται συνήθως από τα μέλη των διάφορων φατριών της Κου Κλουξ Κλαν. Το 33 σημαίνει τρεις φορές ένδεκα, που είναι η αριθμητική θέση του Κ στο αγγλικό αλφάβητο. Το πέντε χρησιμοποιείται για να αντιπροσωπεύσει τη «πέμπτη εποχή» της Κου Κλουξ Κλαν, που θεωρείται η σημερινή εποχή. Αυτό το αριθμητικό σύμβολο απαντάται ως τατουάζ στα μέλη των διάφορων ρατσιστικών οργανώσεων που συνδέονται με την KKK.


Ένα βράδυ αρχές του καλοκαιριού του 1866, στο Πουλάσκι (Τένεση) εμφανίζονται έξι έφιππες μυστηριώδεις φιγούρες. Το πρόσωπό τους είναι σκεπασμένο με μια άσπρη μάσκα, με τρύπες στο ύψος των ματιών και του στόματος. Στο κεφάλι τους φοράνε μακρύ κωνικό καπέλο και από τους ώμους τους κρέμεται ένα μακρύ σουδάριο με κόκκινη μπορντούρα. Κατευθύνονται προς την καλύβα μιας οικογένειας νέγρων, οι οποίοι είχαν την “κακή” έμπνευση να βάλουν πλάι στο κατάστημά τους την επιγραφή “Ισότητα των δικαιωμάτων”.
Ακούγοντας το ποδοβολητό των αλόγων ο νέγρος βγαίνει μαζί με τη γυναίκα του από την καλύβα. Ένας από τους καβαλάρηδες τον ζυγώνει και τον προστάζει: “Δώσε μας να πιούμε”. Ο νέγρος φέρνει έναν κουβά γεμάτο νερό. Ο μασκοφορεμένος καβαλάρης μοιάζει να αδειάζει μονομιάς 4 ή 5 λίτρα νερό. Ύστερα φωνάζει: “Α! Πόσο διψούσα. Είχα να πιω τόσο πολύ από τότε που σκοτώθηκα στη μάχη του Σάϊλοχ”. Ένας άλλος καβαλάρης απευθύνεται στη γυναίκα: “Έλα εσύ εδώ. Θέλω να σου σφίξω το χέρι”.
Και μέσα στο σκοτάδι απλώνει μέσα από το μαύρο μανδύα του ένα σκελετωμένο μπράτσο τουλάχιστον 1 μέτρο. Ενώ οι δυο νέγροι προσπαθούν να το σκάσουν ουρλιάζοντας, ο κλοιός των καβαλάρηδων με τα αστραφτερά σπαθιά του ομοσπονδιακού στρατού σφίγγεται γύρω τους. “Εϊ, μπάσταρδε αράπη”, φωνάζει ένας άλλος, “μην τεμπελιάζεις. Κράτα μου τούτο γιατί είμαι κουρασμένος”.
Και βγάζοντας από τον κορμό του το τυλιγμένο κεφάλι μέσα στην άσπρη κουκούλα κάνει να το αφήσει στα χέρια του νέγρου ο οποίος έχει ήδη σωριαστεί λιπόθυμος κάτω, ενώ η γυναίκα του γονατίζει δίπλα του. Οι κουκουλοφόροι τότε παίρνουν τα μαστίγια από τη σέλλα κι αρχίζουν να τους μαστιγώνουν με λύσσα. Ύστερα από το επεισόδιο ξεμακραίνουν. Ένα χιλιόμετρο πιο πέρα σταματούν σε ένα ξέφωτο και μέσα σε τρανταχτά γέλια πετάνε κάτω το γεμάτο νερό λαστιχένιο σάκο, το σκελετωμένο μπράτσο, το ψεύτικο κεφάλι.
Αυτή η νυχτερινή έφιππη επιδρομή είναι η πρώτη επιχείρηση της Κ.Κ.Κ. Τα “φαντάσματα” γίνανε μια μυστική, πολιτική και τρομοκρατική οργάνωση που πήρε αυτό το όνομα. Το Κουξ προέρχεται από την ελληνική λέξη κύκλος, το Κλου συμβολίζει τόσο τους δεσμούς αίματος όσο και το πνεύμα, ενώ το Κλάν προέρχεται από την κλαγγή των όπλων. Αυτό το όνομα απηχεί μυστήριο...


Ως επίσημη ημερομηνία ίδρυσης ορίστηκε η 24η Δεκεμβρίου του 1865. Αρχικά, σκοπός ήτανε η τρομοκρατία και η διασκέδαση εις βάρος των νέγρων. Τα αξιώματα της εταιρείας είχαν αινιγματικά ονόματα που υπέβαλλαν ποιος ξέρει ποιες μυστηριακές δυνάμεις. Ένας Μέγας Κύκλωψ ή πρόεδρος, ένας Μέγας Μάγος ή αντιπρόεδρος, ένας Μέγας Τούρκος ή υπασπιστής, ένας Μέγας Φύλαξ του Θησαυρού ή ταμίας και δυο ραβδούχοι με χρέη φρουρών μέσα ή έξω από το σπήλαιο ή τόπο συγκεντρώσεως. Οι πρώτες τελετές μυήσεως έχουν χαρακτήρα γλεντζέδικο, όμως περιβάλλονται και από κλίμα μυστηρίου. Οι προσήλυτοι επιβάλλεται να μισούν εξίσου τους νέγρους και την πλήξη, τους Βόρειους “σφετεριστές” και τα γνωρίσματα της Νέας Ανοικοδόμησης που αναστατώνει την οικονομία και τις παραδόσεις του παλιού δουλοκρατικού Νότου. Νέος τρόπος μυήσεως ορίστηκε να γίνεται νύχτα στο φως φλεγόμενων πυρσών, μέσα σε κλοιό κουκουλοφόρων. Αφού o νεοσύλλεκτος απαντήσει ικανοποιητικά σε 10 ερωτήσεις που του δίνονται, ακούει την ανάγνωση του πιστεύω της Κ.Κ.Κ. Πρόκειται για μια συγκεκριμένη εξαγγελία αρχών που δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνεία των σκοπών της εταιρείας.


Η Κλαν, λοιπόν, συνεχώς αυξάνεται σε δύναμη και οι αυθαιρεσίες της μαίνονται. Οι κυβερνήσεις έπειτα από συσκέψεις, αποφασίζουν να πάρουν δραστικά μέτρα. Η δράση του ομοσπονδιακού στρατού, οι συλλήψεις και οι διωγμοί θα οδηγήσουν στο τέλος της 1ης εποχής της Κ.Κ.Κ. στα 1873.
Η Αμερική εξελισσόταν και όλοι πίστευαν ότι η Κ.Κ.Κ. έσβησε. Το 1901 ο 20χρονος Σίμμονς ορκίστηκε να ξαναφτιάξει τη ναρκωμένη οργάνωση. Το 1925 στο Στόουν Μάουνταιν έγινε η πρώτη τελετή αναβίωσης της Κλαν. Πάνω σε ένα βράχο τοποθετούνται μια Αμερικάνικη σημαία, ένα σπαθί, μια βίβλος και ένα παγούρι με νερό της μυήσεως. Επιπλέον υπάρχει ο φλεγόμενος σταυρός της Κ.Κ.Κ. Από εδώ και πέρα αρχίζει πάλι ένας φυλετικός πόλεμος μεταξύ λευκών και μαύρων. Ένας πόλεμος χωρίς λόγο. Η νέα οργάνωση των κουκουλοφόρων άρχισε να προσηλυτίζει και δεν άργησε να γίνει σκληρή και φανατική. Κήρυττε ότι θα έκανε αγνή την Αμερική και ότι κάθε ξένος θα έφευγε από τη χώρα και δε θα πλούτιζε εις βάρος της.
Το 1944, όμως, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καταφέρνει ένα θανάσιμο χτύπημα. Η Κλαν κατηγορείται για απλήρωτους φόρους ύψους 685 χιλιάδων δολαρίων. Τη νύχτα της 28ης Απριλίου του 1944 σε μια κρυφή συνεδρίαση στην Ατλάντα οι Klausmen παίρνουν τη μοναδική δυνατή απόφαση: να διαλύσουν αμέσως την Αόρατη Αυτοκρατορία.


Η αλήθεια είναι ότι κατά περιόδους η οργάνωση είχε μεγάλη αποδοχή (ή αν θέλετε ανοχή) από ένα τεράστιο κομμάτι της κοινωνίας (ιδιαίτερα του Νότου). Παρόλο που γενικότερα κάθε ύποπτος για διαφυλετική σχέση, είτε ήταν λευκός, είτε νέγρος απάγονταν και συνήθως κατέληγε απαγχονισμένος ή και ακρωτηριασμένος, υπήρχαν πράξεις της Κ.Κ.Κ. που είχαν την σύμφωνη γνώμη άλλων κοινωνικών ομάδων ή ακόμα και μέρους των αρχών! Για παράδειγμα, μέλη της Κλαν εκτελούσαν κάποια κακοποιά στοιχεία (κλέφτες, βιαστές, δολοφόνους) τα οποία η δικαιοσύνη δεν μπορούσε να αγγίξει...
Η Τρίτη εποχή της Κλαν στην ιστορία της, που συνεχίζεται ως τις μέρες μας, αρχίζει το 1954 με την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων στα δημόσια σχολεία. Πρόκειται για ένα γεννοβόλημα ομάδων και μικροομάδων που στηρίζονται στη θεωρία για την υπεροχή της λευκής φυλής. Στα μεταπολεμικά χρόνια η Κ.Κ.Κ. ξαναχτυπά κάθε φορά που τα γεγονότα προσφέρουν στη στρεβλωμένη νοοτροπία των κουκουλοφόρων το πρόσχημα για να απαντήσουν στις υποτιθέμενες προκλήσεις.
Η Κλαν μετά από 130 χρόνια περίπου μετά από την τυχαία γέννησή της παραμένει ένα κακό και δηλητηριώδες φυτό που οι μεγάλες του ρίζες θρέφονται από τους χυμούς του μίσους και της ανοχής. Ένα φυτό που είναι έτοιμο να απλώσει τα κλωνάρια του μόλις νέα ιστορικά περιστατικά, νέες ηθικές και κοινωνικές αναταραχές και μια νέα καταφυγή στο παράλογο του τα επιτρέψουν.


1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...