Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Σαν σήμερα, το 1987... Η Εθνική Ελλάδος σήκωνε το ευρωπαϊκό στο μπάσκετ!


14 Ιουνίου 1987

Η πιο μεγάλη μέρα μέχρι τότε του Ελληνικού μπάσκετ και του αθλητισμού της χώρας μας. Η πρώτη φορά που η Εθνική μας ομάδα έπαιζε σε έναν Ευρωπαϊκό Τελικό. Μια ολόκληρη χώρα ήταν στο πόδι. Δέκα και πλέον εκατομμύρια Έλληνες εντός και εκτός συνόρων ζούσαν με την ελπίδα να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του τροπαίου και εμείς δεν θα έπρεπε να τους απογοητεύσουμε.
Η μέρα κύλησε ήρεμα και διαπίστωσα στις συζητήσεις μου με τους συμπαίκτες μου ότι όλοι ήμασταν αποφασισμένοι να μην αφήσουμε την μεγάλη ευκαιρία να πάει χαμένη.
Μπαίνοντας το βράδυ στο ΣΕΦ και βλέποντας και την ατμόσφαιρα που είχαν δημιουργήσει οι Έλληνες φίλαθλοι πίστεψα ότι στο τέλος αυτού του αγώνα με αντίπαλο ένα από τα μεγαθήρια του Παγκόσμιου μπάσκετ, είχαμε πάρα πολλές πιθανότητες να είμαστε εμείς οι νικητές.
Και πραγματικά παίζοντας με ψυχή και παλεύοντας από το πρώτο έως το τελευταίο δευτερόλεπτο πήραμε την νίκη και τον τίτλο των πρωταθλητών Ευρώπης.
Ήμασταν ευτυχισμένοι γιατί καταφέραμε να πετύχουμε κάτι που στο ξεκίνημα του θεσμού φαινόταν ακατόρθωτο για τους ειδικούς του αθλήματος.
Και όχι μόνο αυτό. Καταφέραμε να ενώσουμε έναν ολόκληρο λαό αλλά και να βάλουμε το μπάσκετ στο σπίτι του κάθε Έλληνα. Έτσι ασχολήθηκαν με το άθλημα χιλιάδες παιδιά και έτσι βγήκαν νέα ταλέντα, ήρθαν και άλλες μεγάλες επιτυχίες στην συνέχεια και θα έρθουν και άλλες στο μέλλον.

Nick Galis




Ο Αργύρης κατευθύνεται αγέρωχος προς τη γραμμή, ρίχνει σάλιο στα ροζιασμένα (από το πηλοφόρι που κουβαλούσε τις οικοδομές) δάχτυλα του.
Ο Παναγιώτης Γιαννάκης, που έχει αποβληθεί νωρίτερα με πέντε φάουλ ορμάει μέσα στο γήπεδο σαν δράκος που βγάζει αφρούς για να γίνει η βροντώδης φωνή της συνείδησης του Καμπούρη: «Πήγαινε εκεί ρε και βάλ' τες»!
Ο Κώστας Πολίτης πιάνει τον Γιαννάκη από το χέρι και τον τραβάει στον πάγκο και να μη χρεωθεί με τεχνική ποινή...
Ο Νίκος Φιλίππου και ο γιατρός Κώστας Παρίσης είναι αγκαλιασμένοι με τον έναν να κοιτάζει μέσα στο γήπεδο και τον άλλο προς την εξέδρα...
Τα υπόλοιπα είναι Ιστορία: μια ιστορία που γράφτηκε εκείνο το βράδυ με ανεξίτηλη μελάνη για να μένει χαραγμένη εις τους αιώνας των αιώνων!...


Δείτε και το παρακάτω βίντεο με την απίστευτη πορεία της Εθνικής μας και τα τελευταία δραματικά δευτερόλεπτα του τελικού:



5 σχόλια:

  1. Μακάρι και σήμερα να κάνουμε κάτι ανάλογο σε κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νέο blog,ελπίζω σε ποικιλία αναρτήσεων με σοβαρότητα και όχι τύπου -Το Τρωκτικό-Για το Μπάσκετ,το μόνο που μας απέμεινε αξιοζήλευτο,γιατί το ποδόσφαιρο το κατέστρεψαν η κάθε λογής Παράγκες και scammers παράγοντες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έπος! Βλέπεις το βίντεο και ανατριχιάζεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μεγάλες στιγμές που ανυψώνουν το ηθικό. Ελπίζουμε και σε άλλες, πολλές επιτυχίες του ελληνικού αλητισμού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η 1η τόσο μεγάλη επιτυχία επισκιάζει πάντα τις επόμενες. Ειδικά αυτούς που την έζησαν...ως 12χρονα παιδιά, χα-χα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...