Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Προτάσεις παιδικών βιβλίων 98 / Βιβλιοκριτική: Το λαίμαργο μυρμήγκι


Του Παναγιώτη Πλαφουτζή

Κάποτε, πριν πολλά-πολλά χρόνια, σε μια συνηθισμένη μυρμηγκοφωλιά ζούσαν πέντε μυρμήγκια: ο Φαγάνας, ο Γκρίνιας, ο Ρουθουνής, ο Ηρακλής και ο Σπίρτος. Ο Φαγάνας δεν ήταν αδύνατος όπως όλα τα μυρμήγκια που ξέρουμε. Στο μυαλό του υπήρχαν μόνο μυρωδάτα φαγητά, σπόροι και λαχταριστά γλυκίσματα... Ο Ηρακλής ήταν ο δυνατός της παρέας, ο Σπίρτος ο έξυπνος, ο Ρουθουνής ο ανιχνευτής και ο Γκρίνιας ο... γνωστός εγωιστής γκρινιάρης που κάθε παρέα χαρακτήρων πρέπει να έχει στις τάξεις της.
Για ώρες στριφογυρνούσε στο λακκάκι του ο Φαγάνας, μα ο ύπνος δε τον έπαιρνε. Σηκώθηκε αθόρυβα και τρύπωσε στη μεγάλη αποθήκη κι έπεσε με τα μούτρα στο φαΐ.
Τι θα συμβεί στον Φαγάνα που τον "έπνιξε" η λαιμαργία του; Πόσο θα κινδυνεύσει; Και σε πόσο δύσκολη θέση θα έρθει;

Ένα παραμύθι που προσπαθεί να αποδώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόβλημα της παχυσαρκίας που αναπτύσσεται στις μικρές ηλικίες.
Το ερώτημα είναι αν τα καταφέρνει. Η ιστορία, ως ιστορία, δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Η συγγραφέας επιλέγει να κινηθεί σε ένα μάλλον κλασικό μυθοπλαστικό πεδίο, με χαρακτήρες-ζώα, που συνήθως είναι περισσότερο οικείοι στους αναγνώστες της νεαρής ηλικίας. Δεν χρησιμοποιεί πουθενά ανθρώπους και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κλασικό παραμύθι, με ωραία αρχή και όμορφο, διδακτικό τέλος. Η δοκιμασία του Φαγάνα, που υποτάσσεται στη λαιμαργία και θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη τη φωλιά, ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά των φίλων του, οι οποίοι τον βοηθούν. Τα μηνύματα για την φιλία, την αλληλοϋποστήριξη και την εγκράτεια γίνονται αισθητά ορατά και ως εκεί όλα καλά.
Το βιβλίο, όμως, παρουσιάζει άλλου είδους προβλήματα, τα οποία δεν μπορεί να τα παραλείψει ένας ενήλικος αναγνώστης που θα θελήσει να δώσει το βιβλίο στα παιδιά του. Το κείμενο έχει σοβαρά συντακτικά προβλήματα, λείπουν σημεία στίξης, λέξεις επαναλαμβάνονται στην ίδια πρόταση, ενώ η εικονογράφηση μπορεί να χαρακτηριστεί στην καλύτερη περίπτωση απλά συμπαθητική.
Υπάρχουν πραγματικά πολλοί γνωστοί συγγραφείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα κείμενά τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις αναλαμβάνει ο εκδότης τους να τους συστήσει έναν επιμελητή-διορθωτή κειμένων που επωμίζεται την ευθύνη της σωστής τελικής παρουσίασης των έργων τους. Πολλές καριέρες συγγραφέων έχουν στηριχτεί σε έμπειρους επιμελητές. Και μιλάω για μεγάλα μυθιστορήματα με τεράστιο αριθμό σελίδων. Το να δημοσιεύεται ένα τόσο μικρό κείμενο με τόσα προβλήματα είναι πολύ άσχημο και εκθέτει και τον συγγραφέα και τον εκδότη και τον επιμελητή (ο οποίος υπάρχει, σύμφωνα με τα στοιχεία της ταυτότητας του συγκεκριμένου βιβλίου).
Μια έκδοση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καλή και που τελικά σου αφήνει την αίσθηση της προχειρότητας, της μετριότητας.
Κριτική: ✰✰✰✰✰✮✮✮✮✮ 5/10

Συγγραφέας: Ανδριανή Γκότση
Εικονογράφηση: Αιόλια Τάκου
ISBN: 978-960-6808-10-4
Σελίδες: 32
Ημερομηνία έκδοσης: 21/07/2009
Διαστάσεις: 29x21εκ.
Εξώφυλλο: Σκληρό
Εκδότης: Εκδόσεις Γράμμα
Αρχική τιμή: €10,20

🔎3738

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...