Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Λογοτεχνικές Προτάσεις 582 / Βιβλιοκριτική: Η Ρίτα Χαίηγουωρθ στις φυλακές Σάοσανκ


Του Παναγιώτη Πλαφουτζή

«Τα μόνα πράγματα που αρνούμαι να εμπορευτώ εδώ μέσα είναι τα όπλα και τα σκληρά ναρκωτικά. Δεν έχω σκοπό να βοηθήσω κανέναν να πεθάνει ή να σκοτώσει κάποιον άλλον. Έχω τόσους θανάτους μέσα μου, που μου φτάνουν για όλη μου τη ζωή...»

Μια από τις εξυπνότερες και συγκινησιακά δυνατότερες ιστορίες που έχει γράψει ο Βασιλιάς Stephen.
Η υπόθεση της νουβέλας διαδραματίζεται το 1948, στο Μέιν. Η ιστορία περιγράφεται εξ ολοκλήρου από τον χαρακτήρα Ρεντ, σε μια αφήγηση που, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, την γράφει από το Σεπτέμβριο του 1975 μέχρι τον Ιανουάριο του 1976, με ένα επιπλέον κεφάλαιο που προσθέτει την άνοιξη του 1977.
Ο υψηλόβαθμος τραπεζικός Άντυ Νταφρέσν, κατηγορείται για τη διπλή δολοφονία της συζύγου του και του εραστή της. Παρά τους ισχυρισμούς του περί αθωότητας, καταδικάζεται και στέλνεται στο κρατικό σωφρονιστικό ίδρυμα Σάοσανκ για να εκτίσει μια διπλή ποινή ισόβιας κάθειρξης. Εκεί, συναντά τον Ρεντ, έναν ισοβίτη κατάδικο που τροφοδοτεί τους άλλους κρατουμένους με μικροπράγματα από τον έξω κόσμο. Ο Άντυ, ο οποίος ήταν ερασιτέχνης γεωλόγος πριν φυλακιστεί, ζητάει από τον Ρεντ να του φέρει ένα μικρό σφυράκι. Μ' αυτό σμιλεύει τις πέτρες που συλλέγει από την αυλή γυμναστικής της φυλακής, μεταμορφώνοντάς τες σε μικρά γλυπτά. Πρόκειται για ένα χόμπι που το είχε από τον καιρό που ήταν ελεύθερος. Λίγο αργότερα του ζητά και μια μεγάλη αφίσα της Ρίτας Χαίηγουωρθ, την οποία κρεμάει στον τοίχο πάνω από το κρεβάτι του. Καθώς τα χρόνια περνούν, ο Άντυ ζητάει τακτικά καινούριες αφίσες από τον Ρεντ, αντικαθιστώντας κάθε φορά την παλαιότερη.

Η μια αφίσα διαδεχόταν την άλλη στο κελί του Άντυ Νταφρέσν στις πολιτειακές φυλακές Σάοσανκ και τα χρόνια το ίδιο. Το 1949 ήταν η Ρίτα Χαίηγουωρθ, το 1955 την αντικατέστησε η Μέριλυν Μονρόε, το 1960 η Τζέην Μάνσφηλντ, το 1966 η Ράκελ Ουέλτς. Τελευταία αφίσα που κρεμάστηκε στον τοίχο του κελιού 14 της πτέρυγας 5 ήταν αυτή της Λίντα Ρόνσταντ, τραγουδίστριας της κάντρυ.
Κάποτε τον ρώτησα τι σήμαιναν οι αφίσες γι' αυτόν και με κοίταξε μ' ένα παράξενο, έκπληκτο βλέμμα.
«Μα, σημαίνουν το ίδιο πράγμα που σημαίνουν για τους περισσότερους κατάδικους, φαντάζομαι», είπε. «Ελευθερία. Κοιτάς αυτές τις όμορφες γυναίκες και νοιώθεις ότι θα μπορούσες σχεδόν... να σταθείς δίπλα τους. Να είσαι ελεύθερος... Δεν ένιωσες ποτέ έτσι, Ρεντ; Ότι θα μπορούσες σχεδόν να περάσεις μέσα τους;... Ίσως κάποια μέρα καταλάβεις τι θέλω να πω»...

Μέσα από την διήγηση του Ρεντ, παίρνουμε μια μικρή γεύση από τον τρόπο ζωής στα σωφρονιστικά ιδρύματα των Η.Π.Α. του περασμένου αιώνα. Κατάδικοι όλων των ηλικιών και μορφωτικών επιπέδων, δεσμοφύλακες σκληροί και βάναυσοι, ωμές πράξεις, βία. Αλλά και δυνατές φιλίες, ανθρωπιά και ελπίδα...
Γεμάτη έντονα συναισθήματα και μικρές δόσεις χιούμορ, η ιστορία του Άντυ Νταφρέσν είναι ένα μικρό αριστούργημα, μια απόδειξη ότι ο Stephen King μπορεί να γράφει εξαιρετικές διηγήσεις ακόμη και χωρίς να χρησιμοποιεί τον τρόμο ως εργαλείο.

Η παρούσα νουβέλα ανήκει στη συλλογή "Different Seasons" που εκδόθηκε στις Η.Π.Α. τον Αύγουστο του 1982. Στην Ελλάδα και οι τέσσερις ιστορίες της συλλογής ("Rita Hayworth and Shawshank Redemption", "Apt Pupil", "The Body", "The Breathing Method") κυκλοφόρησαν ξεχωριστά από τις Εκδόσεις Επιλογή.
Η περιπέτεια του Άντυ έγινε κινηματογραφική ταινία το 1994, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Φρανκ Ντάραμποντ. Πρωταγωνίστησαν οι Τιμ Ρόμπινς και Μόργκαν Φρίμαν. Αν και στην πρώτη της προβολή δεν πέτυχε εισπρακτικά, σήμερα θεωρείται μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.
Ακόμη κι αν έχετε δει την ταινία, μην διστάσετε να διαβάσετε και τη νουβέλα στην οποία βασίστηκε. Σίγουρα δεν θα βγείτε χαμένοι...

«Μερικά πουλιά δεν προορίζονται για το κλουβί, αυτό είναι όλο. Τα φτερά τους είναι πολύ όμορφα, τα τραγούδια τους πολύ γλυκά και άγρια. Έτσι, τ' αφήνεις να φύγουν ή, όταν ανοίγεις το κλουβί για να τα ταΐσεις, κατορθώνουν να ξεφύγουν. Και το μέρος του εαυτού σου που ξέρει ότι ήταν λάθος να τα φυλακίσεις, χαίρεται, όμως και πάλι, ο χώρος όπου ζεις είναι πολύ πιο μελαγχολικός και άδειος αφού φύγουν»...

Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✰✰✰ 10/10

Ο Stephen King είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της εποχής μας. Έχει γράψει πάνω από 50 μυθιστορήματα, 200 διηγήματα και δοκίμια, με πωλήσεις άνω των 350.000.000 αντιτύπων. Στα έργα του, πολλά από τα οποία έγιναν ταινίες ή σειρές, συγκαταλέγονται τα "Κάρι", "Το Αυτό", "Σάλεμς Λοτ", "Το Κοράκι", το έπος του "Μαύρου Πύργου", "Η Λάμψη", "Το Πράσινο Μίλι", "Μίζερι", "Καρδιές στην Ατλαντίδα", "The Outsider" ("Ο ξένος"), "Ωραίες κοιμωμένες", που έγραψε μαζί με τον γιο του, Owen King. Έχει τιμηθεί με τα βραβεία Bram Stoker και Locus, από τη Βρετανική, Αμερικανική και Διεθνή Ένωση Συγγραφέων Τρόμου, με το Μετάλλιο Διακεκριμένης Συνεισφοράς στα Αμερικανικά Γράμματα και με το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών των ΗΠΑ, ενώ τo 2016 τιμήθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου για το Σύνολο του Έργου του. Το 2018 του απονεμήθηκε το σπουδαίο λογοτεχνικό βραβείο PEN.

Τίτλος πρωτοτύπου: Rita Hayworth and Shawshank Redemption
Συγγραφέας: Stephen King
Μετάφραση: Σωτήρης Καραγιάννης, Γιάννης Αβραμίδης
Ημερομηνία Α' έκδοσης: 1990
Σελίδες: 134
Διαστάσεις: 21x14
Εξώφυλλο: Μαλακό
Εκδότης: Επιλογή / Θύραθεν
Αρχική τιμή: €8,33

Η παρουσίαση προέρχεται από το blog "STEPHEN KING IN GREECE"



🔎3419

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...