Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Ας θυμηθούμε... 19: Ομάδα δράσης 21 / 21 Jumb Street


Μία πρωτότυπη αστυνομική σειρά, με νεαρούς πρωταγωνιστές, που... έκαψε καρδιές!

Το “21 Jump Street” ήταν ένα δημιούργημα των Patrick Hasburgh και Stephen J. Cannell που ολοκληρώθηκε μέσα σε πέντε κύκλους.
Συνολικά προβλήθηκαν 103 επεισόδια, σε 57 από τα οποία πρωταγωνίστησε ο Johnny Depp που, λόγω της σειράς, είχε γίνει το teen idol της εποχής, κάτι που τον ενοχλούσε απίστευτα, γι’ αυτό κι όταν έληξε το συμβόλαιό του, αποφάσισε να μη συμμετάσχει στον πέμπτο κύκλο αν και για κάθε επεισόδιο αμειβόταν με $45.000!
Το σίριαλ προβλήθηκε από το δίκτυο της Fox μέσα στο διάστημα: Απρίλιος 1987 – Απρίλιος 1991. Στην Ελλάδα προβλήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '90.


Το σενάριο επικεντρωνόταν σε μία παρέα από αστυνομικούς που η εμφάνισή τους τούς επέτρεπε να δουλεύουν ως μυστικοί σε σχολεία και ενίοτε σε κολλέγια, ενώ η βάση τους ήταν το αστυνομικό τμήμα στη διεύθυνση 21 Jump Street. Αρχικά είχαν σκοπό να ονομάσουν την σειρά Jump Street Chapel, μιας και τα γραφεία του αστυνομικού τμήματος βρίσκονταν μέσα σε μία εκκλησία αλλά φοβήθηκαν ότι ο κόσμος θα το παρερμήνευε και θα έμενε με την εντύπωση ότι επρόκειτο για σειρά θρησκευτικού περιεχομένου.
Το θέμα του εκάστοτε 45λεπτου επεισοδίου αφορούσε σε κάποιο από τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τότε οι έφηβοι: αλκοολισμός, ναρκωτικά, AIDS, «ομοφυλοφοβία», ρατσισμός κ.ο.κ. και στο τέλος περνούσε κάποιο ηθικό δίδαγμα.
Μάλιστα, μετά το τέλος ορισμένων επεισοδίων, ακολουθούσε κάποια διαφήμιση κοινωνικού ενδιαφέροντος στην οποία πρωταγωνιστούσαν τα μέλη του καστ.



Μέσα στις πέντε σεζόν που διήρκησε, άλλοι έφυγαν κι άλλοι έμειναν μέχρι τέλους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν περίπου δώδεκα βασικοί ρόλοι.
Σημαντικότεροι από αυτούς, όμως, ήταν: ο ρόλος του αστυφύλακα Tom Hanson (Johnny Depp, 1987-1990), ο ρόλος της αστυφύλακος Judith ή “Judy” Hoffs (Holly Robinson, 1987-1991), εκείνος του αστυφύλακα Douglas Penhall ή αλλιώς “Doug” (Peter Deluise, 1987-1990), εκείνος του αρχιφύλακα Harry Truman Ioki που ήταν από το Βιετνάμ (Dustin Nguyen, 1987-1990) και εκείνος του αρχηγού Adam Fuller (Steven Williams, 1987-1991).



Holly Robinson - Judy Hoffs
Στη σειρά η Judy είναι η μοναδική που έχει φοιτήσει σε κολέγιο, παρόλα αυτά είναι αυτή που έχει "διαίσθηση" και είναι συναισθηματική. Συναντάει πολλές δυσκολίες στη σειρά, από ερωτικές απογοητεύσεις μέχρι βιασμό, αλλά παραμένει πάντα επαγγελματίας. Τελικά κερδίζει το σεβασμό όλων και ειδικότερα του αφεντικού.
Peter DeLuise - Doug Penhall
Στη σειρά ο Doug είναι ατακαδόρος, εξυπνάκιας, σαρκαστικός. Τελικά ανακαλύπτουμε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι ένας μηχανισμός για να κρύψει μια καρδιά τόσο τρυφερή, που κόβεται με την καρδιά ενός μαρουλιού. Απόδειξη της ικανότητάς του για αγάπη και αφοσίωση είναι όταν υιοθετεί τον ανηψιό του, Clavo.
Richard Grieco - Dennis Booker
O Dennis Booker εμφανίστηκε στην 3η σεζόν. Ο ρόλος του ήταν ασορτί με την εμφάνιση που αποτελούνταν κυρίως από κολλητά μπλουζάκια, δερμάτινο και σκουλαρίκι: βαρύς κι ασήκωτος με ανάλογες ατάκες. Κέρδισε το κοινό αμέσως κι ενώ ήταν προγραμματισμένος να σκοτωθεί στο τέλος, έμεινε. Για τα καλά, αφού πάνω του βασίστηκε ολόκληρη σειρά.




Johnny Depp – Tom Hanson
O Johnny Depp ήταν από την αρχή η πρώτη επιλογή του σεναριογράφου/παραγωγού Hasburgh για το ρόλο του Tom Hanson. Ο 23χρονος Johnny μόλις είχε αφήσει το συγκρότημα "Rock City Angels" στο οποίο συμμετείχε, καθώς ήταν σε άθλια οικονομική κατάσταση. Έψαχνε μια δουλειά που θα του έδινε λεφτά. Κι όμως, την πρώτη φορά που του πρότειναν το ρόλο, αρνήθηκε έστω και να διαβάσει το σενάριο. Όχι μόνο επειδή το σινεμά ήταν η προτίμησή του, αλλά και επειδή του φάνηκε ρηχή η υπόθεση και ο ρόλος αντιπαθητικός. Στη θέση του προσλήφθηκε ο Jeff Yagher, με τον οποίο γυρίστηκαν 3 επεισόδια. Ενώ στους παραγωγούς άρεσε αρκετά, μόλις είδαν το αποτέλεσμα στη Fox απορρίφθηκε αμέσως. Έπρεπε να βρεθεί άλλος. Την ίδια εποχή ο Johnny Depp περίμενε την προβολη της ταινίας "Platoon", στην οποία είχε ένα μικρό ρόλο, για να ανακαλύψει με φρίκη ότι στην τελική εκδοχή που βγήκε στις αίθουσες, το μεγαλύτερο τμήμα των εμφανίσεών του με λόγια είχε κοπεί στο μοντάζ με αποτέλεσμα να είναι αόρατος. Η απογοήτευσή του ήταν τεράστια, κάτι που μυρίστηκε ο Hasburgh και τον ξαναπλησίασε για το ρόλο του Tom Hanson. Αυτή τη φορά ο Johnny δυσκολεύτηκε να πει όχι: η απογοήτευση από το Platoon και η οικονομική ανασφάλεια που είχε για πολλά χρόνια, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν πίστευε ότι η σειρά θα επιβιώσει περισσότερο από μερικούς μήνες, τον έκανε να υπογράψει ένα αρκετά δεσμευτικό συμβόλαιο για 6 χρόνια. Μετακόμισε στο Βανκούβερ, όπου ήταν τα γυρίσματα, μαζί με τη μητέρα του και το νέο της σύζυγο. Έγινε πολύ φίλος με τον deLuise, όπως ακριβώς και στη σειρά και γενικά είχε καλές σχέσεις με όλους. Οι φίλοι τον επισκέπτονταν συχνά από την Αμερική στα γυρίσματα. Επιτέλους, είχε λεφτά και ασφάλεια. Όλα φαινόταν να είναι καλά. Η συνέχεια της ιστορίας ήταν πέρα από τη φαντασία όλων. Ένας άσημος ηθοποιός, πρώτη φορά σε πρωταγωνιστικό ρόλο, μέσα σε λίγους μήνες απογείωσε τη σειρά και έγινε σούπερ σταρ. Η εμφάνιση και το στήσιμο του Johnny, έκανε πολλές καρδιές να σκιρτήσουν (και ποιος δεν το θυμάται αυτό...) και σαν αποτέλεσμα, η αμοιβή του εκτοξεύτηκε στα 45.000 δολάρια ανά επεισόδιο!




Λόγω της «φύσης» της σειράς, τα περισσότερα επεισόδια ήταν αυτοτελή και αυτό έδινε τη δυνατότητα στους δημιουργούς της να καλούν ενίοτε και διάφορους γνωστούς και μη ηθοποιούς για ένα πέρασμα. Από τη σειρά λοιπόν, έχουν περάσει ονόματα που ούτε τα φαντάζεσαι.
Bridget Fonda – 3η σεζόν, επεισόδιο 17, Molly Chapman
Brad Pitt – 2η σεζόν, επεισόδιο 20, Peter
Vince Vaughn – 4η σεζόν, επεισόδιο 9, Bill Peterson
Jada Pinkett Smith – 5η σεζόν, επεισόδιο 21, Nicole
John Waters – 4η σεζόν, επεισόδιο 18, Mr. Bean
Rosie Perez – 4η σεζόν, επεισόδιο 16, Rosie Martinez
Mario Van Peebles – 3η σεζόν, επεισόδιο 16, Dana
Christina Applegate – 2η σεζόν, επεισόδιο 15, Tina



Το τραγούδι των τίτλων γράφτηκε από τον Liam Sternberg (είναι αυτός που έγραψε και το “Walk Like An Egyptian” των Bangles) και ηχογραφήθηκε με τη φωνή της Holly Robinson, ενώ back up vocals στο “JUMP!” κάνει ο Johnny Depp μαζί με τον Peter Deluise.

Δείτε, ακούστε και θυμηθείτε:



Μέρος του κειμένου προέρχεται από:
http://www.moveitmag.gr
http://a-mpa.blogspot.gr
http://www.lifo.gr

Επιμέλεια παρουσίασης: Παναγιώτης Πλαφουτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...