Σάββατο, 23 Απριλίου 2016

Αξέχαστες Ιστορίες 56: Η «Σφήκα»


Μπορεί, όπως έχουμε τονίσει και παλαιότερα, ο Μικρός Σερίφης και εν συνεχεία ο Μικρός Κάου-μπόυ να ξεκίνησαν την έκδοσή τους ως παιδικά περιοδικά, όμως ο συγγραφέας τους δεν ήταν ποτέ αποκλειστικός συγγραφέας παιδικών ιστοριών. Ο Κώστας Φωτεινός (ψευδώνυμο του Πότη Στρατίκη) έγραφε παράλληλα σε δεκάδες περιοδικά ποικίλης ύλης και ενηλίκων, οπότε καταλαβαίνει κανείς εύκολα πως χρειαζόταν να προσαρμόζει την γραφή του συνεχώς, ανάλογα με το έντυπο στο οποίο δημοσίευε.
Η περιπέτεια που θα θυμηθούμε σήμερα είναι μια ιστορία που γράφτηκε το 1967 και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Μικρός Κάου-μπόυ" (τεύχος 56). Η ιδέα του σεναρίου ήταν πολύ καλή, όμως το κείμενο έπρεπε να είναι απλοϊκό, γιατί είπαμε πως το περιοδικό απευθυνόταν σε παιδιά. Αν ξαναγραφόταν σήμερα με διαφορετικό τρόπο η ιστορία αυτή, σίγουρα θα έπαιρνε πολύ καλύτερες κριτικές...


Υπόθεση: Ο Σταν Μάγιερ είναι ένας πολύ πλούσιος ράντσερ, ο οποίος έχει ζητήσει τη βοήθεια του κάπταιν Κούπερ. Όταν η Θρυλική Τετράδα φτάνει στο ραντς του, εκείνος λέει στα παιδιά πως ένας κακούργος που λυμαίνεται την περιοχή με τη συμμορία του –και που όλοι τον ξέρουν με το όνομα “Σφήκα”– απήγαγε τον αδελφό του, τον Έβερ, για να του ζητήσει λύτρα. Τα τέσσερα ηρωικά παιδιά του νόμου αποφασίζουν να ρισκάρουν τη ζωή τους και να προσπαθήσουν να ανακαλύψουν το κρησφύγετο του τρομερού κακούργου για να ελευθερώσουν τον Έβερ Μάγιερ. Σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωπα με κάποιους από τους ανθρώπους της συμμορίας και στις πρώτες μάχες θα βγουν νικητές. Όμως, όσο πλησιάζουν την “Σφήκα”, τόσο διαπιστώνουν πως κάτι παράξενο κρύβεται πίσω από τη μυστική ταυτότητα του κακούργου…
Κριτική: 3/5.
Η περιπέτεια αυτή δημοσιεύτηκε ξανά, με μικρές περικοπές, στο περιοδικό "Μικρός Αρχηγός" (τεύχη 24, 356, 629), οπότε μπορείτε να την εντοπίσετε σχετικά εύκολα. Το εξώφυλλο και η εικόνα από την εσωτερική εικονογράφηση που δημοσιεύουμε, είναι από την πρώτη έκδοση (σχέδιο: Θέμος Ανδρεόπουλος).

Επόμενη "Αξέχαστη Ιστορία": Διπλό παιχνίδι
Αναζητήστε την στα τεύχη 562, 999 και 1445 του περιοδικού "Μικρός Σερίφης". Διαβάστε την και στείλτε μας τα κείμενά σας στο e-mail του blog (selidesnostalgias@gmail.com), το συντομότερο δυνατόν. Μην ξεχάσετε να αναφέρετε την κριτική σας για την περιπέτεια και σε ποιο τεύχος την διαβάσατε!

Σημείωση: Τα εξώφυλλα και οι εσωτερικές εικόνες των περιοδικών που παρουσιάζονται καλύπτονται από τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. Παρακαλούμε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιπτώσεις αντιγραφής.
Επιμέλεια κειμένων και παρουσίασης: Πλαφουτζής Παναγιώτης
Για το http://selidesnostalgias.blogspot.gr/ - 2016

2 σχόλια:

  1. Την διάβασα μικρός, μια εποχή που δεν ξεχώριζα συγγραφείς και ύφος γραφής. Και ήταν από τις αγαπημένες μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τότε που όλες τις περιπέτειες τις βρίσκαμε υπέροχες!...

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...