Τρίτη 11 Απριλίου 2023

Οι ταινίες που αγαπήσαμε 61: Το Σύνδρομο της Κίνας / The China Syndrome (1979)


Ένα πυρηνικό ατύχημα που πρέπει να αποφευχθεί...

Το Σύνδρομο της Κίνας (πρωτότυπος τίτλος: The China Syndrome) είναι ένα δραματικό θρίλερ αμερικανικής παραγωγής του 1979, σε σκηνοθεσία Τζέιμς Μπρίτζες και σενάριο των Μπρίτζες, Μαικ Γκρέι και Τ.Σ. Κουκ. Πρωταγωνιστούν οι Τζέιν Φόντα, Τζακ Λέμον και ο Μάικλ Ντάγκλας.

Η ταινία αναφέρεται στην ιστορία μιας τηλεοπτικής ρεπόρτερ και του κάμεραμάν της, οι οποίοι ανακαλύπτουν τα κενά ασφαλείας σε έναν πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής. Το «Σύνδρομο της Κίνας» είναι ένας φανταστικός όρος που περιγράφει ένα φανταστικό αποτέλεσμα πυρηνικού ατυχήματος, όπου τα συστατικά του αντιδραστήρα λιώνουν μέσα στον αντιδραστήρα και στην συνέχεια η ραδιενέργεια που εκλύεται «ξεκινά από τον πυρηνικό σταθμό και κάνει τη διαδρομή μέχρι την Κίνα».


Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών του 1979, όπου διαγωνίσθηκε για τον Χρυσό Φοίνικα, ενώ ο Τζακ Λέμον παρέλαβε το βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού. Κυκλοφόρησε στις αίθουσες στις 16 Μαρτίου 1979, δώδεκα ημέρες πριν από το πυρηνικό ατύχημα του "Three Mile Island" στην επαρχία Dauphin της Πενσυλβανίας, που έδωσε στο θέμα της ταινίας μια απροσδόκητη προφητεία. Μετά την κυκλοφορία της, η ταινία ήταν μια κρίσιμη και εμπορική επιτυχία με τους κριτικούς να επαινούν τα σκηνικά, τη σκηνοθεσία και τις ερμηνείες της Φόντα και του Λέμον. Έλαβε τέσσερις υποψηφιότητες στην 52η τελετή απονομής των Όσκαρ: Καλύτερου ηθοποιού (Λέμον), Καλύτερη ηθοποιός (Φόντα), Καλύτερο σχεδιασμό παραγωγής (George Jenkins, Arthur Jeph Parker) και Καλύτερο πρωτότυπο σενάριο.


Η αναφορά των γεγονότων στην ταινία βασίζεται σε γεγονότα που συνέβησαν το 1970 στο σταθμό παραγωγής της Δρέσδης έξω από το Σικάγο. Σε αυτή την περίπτωση, ο δείκτης κολλήθηκε χαμηλά και οι χειριστές ανταποκρίθηκαν προσθέτοντας όλο και περισσότερο νερό.
Η κυκλοφορία της ταινίας τον Μάρτιο του 1979 αντιμετωπίστηκε με τις αντιδράσεις από την βιομηχανίας πυρηνικής ενέργειας λέγοντας ότι «είναι καθαρή μυθοπλασία και δολοφονία χαρακτήρων ολόκληρης της βιομηχανίας».
Δώδεκα μέρες αργότερα, το πυρηνικό ατύχημα του Three Mile Island συνέβη στο Dauphin County της Πενσυλβάνια. Ενώ μερικοί πίστευαν ότι το χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας της ταινίας συνέπεσε με αυτό του ατυχήματος για να πουλήσουν τα εισιτήρια, το στούντιο προσπάθησε να αποφύγει να εμφανιστεί σαν να εκμεταλλευόταν το ατύχημα, κάτι το οποίο περιελάμβανε την απόσυρση της ταινίας από κάποιες αίθουσες.

Δείτε εδώ το trailer της ταινίας:



Μέρος του κειμένου προέρχεται από την Βικιπαίδεια.

🔎4463


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...