Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

Οι ταινίες που αγαπήσαμε 56: Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ / The Shawshank Redemption (1994)


Σκηνοθεσία: Frank Darabont
Σενάριο: Frank Darabont
Βασισμένο στο: Rita Hayworth and Shawshank Redemption (του Stephen King)
Πρωταγωνιστές: Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton, William Sadler, Clancy Brown, Gil Bellows, James Whitmore
Μουσική: Thomas Newman
Φωτογραφία: Roger Deakins
Εταιρεία παραγωγής: Columbia Pictures και Castle Rock Entertainment
Πρώτη προβολή: Η.Π.Α. 23 Σεπτεμβρίου 1994, Ελλάδα 7 Απριλίου 1995
Διάρκεια: 142 λεπτά

Η ταινία βασίζεται στη νουβέλα του Στίβεν Κινγκ με τον τίτλο "Rita Hayworth and Shawshank Redemption" και εξιστορεί τη ζωή του Άντι Ντουφρέιν, ενός τραπεζίτη, ο οποίος περνάει άδικα δύο δεκαετίες στη φυλακή Σώσανκ. Εκεί αναπτύσσει φιλία με τον λαθροδιακινητή Ρεντ, εργάζεται για τον διεφθαρμένο διευθυντή Σάμιουελ Νόρτον και μαθαίνει να προσαρμόζεται στη σκληρή ζωή της φυλακής.


Ο Τιμ Ρόμπινς είναι ο Άντι Ντουφρέιν, ένας τραπεζίτης ο οποίος βρίσκεται να εκτίει ποινή δύο φορές ισόβια, όταν αδυνατεί να αποδείξει ότι δεν σκότωσε αυτός την γυναίκα του και τον εραστή της.
Σύντομα μεταφέρεται στις φυλακές Σώσανκ, όπου πρέπει να βρει τρόπο να επιβιώσει μεταξύ κρατουμένων που τον αντιπαθούν λόγω των εκλεπτυσμένων τρόπων του. Συχνά δέχεται επιθέσεις και όλα δείχνουν ότι δεν θα περάσει καλά τα επόμενα χρόνια στη φυλακή. Δουλεύοντας στα πλυντήρια της φυλακής, ο Άντι δέχεται τακτικά επιθέσεις από την ομοφυλοφιλική συμμορία "Αδερφές" και τον αρχηγό τους, Μπογκς.


Καταφέρνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Έλις Μπόιντ “Ρεντ” Ρέντινγκ. Ο Ρεντ, είναι ο κρατούμενος που ελέγχει τα πάντα στη φυλακή και είναι και ο αφηγητής της ιστορίας που παρακολουθούμε. Ο Ρεντ διακινεί πράγματα μέσα στη φυλακή, έτσι ο Άντι του ζητά ένα γεωλογικό σφυρί για να εξασκεί το χόμπι του, να λαξεύει μικρές πέτρινες φιγούρες. Αργότερα του ζητάει μία αφίσα της Ρίτα Χέιγουορθ και με το πέρασμα των χρόνων, μία αφίσα της Μέριλιν Μονρόε και της Ρακέλ Γουέλς.
Ταυτόχρονα πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των δεσμοφυλάκων. Ο Άντι προσφέρεται να βοηθήσει τον αρχηγό των δεσμοφυλάκων, Χάντλεϊ, να απαλλαγεί από το φόρο μίας κληρονομιάς που έλαβε. Μετά από άλλη μία βίαιη και παρά λίγο φονική επίθεση στον Αντι από τις "Αδερφές", ο Χάντλεϊ σακατεύει τον Μπογκς, ο οποίος μετατίθεται σε άλλη φυλακή κι έτσι ο Άντι δεν ξαναδέχεται επίθεση. Ο διευθυντής Σάμιουελ Νόρτον τοποθετεί τον Άντι στη βιβλιοθήκη για να βοηθάει τον γέρο κατάδικο Μπρουκς. Η νέα δουλειά του Άντι είναι ένα πρόσχημα για να διαχειρίζεται τα φορολογικά ζητήματα των υπαλλήλων της φυλακής αλλά και του ίδιου του διευθυντή. Ο Άντι αρχίζει να γράφει γράμματα στην Πολιτεία για επιδόματα ώστε να ανανεώσει την ελλιπή βιβλιοθήκη.
Όμως, τον Άντι δεν τον ενδιαφέρει μόνο η επιβίωση, απώτερος στόχος του είναι και παραμένει η απόδραση…


Πρόκειται για το χρονικό μιας αντρικής φιλίας και ταυτόχρονα για μια κριτική του αμερικανικού σωφρονιστικού συστήματος. Από τη μια οι φυλακισμένοι, που ανεξάρτητα από το αν είναι αθώοι ή ένοχοι έχουν το δικαίωμα της αντίστασης, όπως και να ονειρεύονται την ελευθερία, και από την άλλη ο μηχανισμός της εξουσίας, ο κτηνώδης δεσμοφύλακας και ο διεφθαρμένος, υποκριτής διευθυντής των φυλακών. Λογικά ή λανθασμένα, οδηγείσαι ως παρατηρητής να ζητάς τη δικαίωση των ονείρων των πρώτων και την τιμωρία των δεύτερων.
Για πρώτη φορά, είδαμε μια ιστορία του Stephen King να μεταφέρεται με τόση επιτυχία στην οθόνη. Και παρακολουθήσαμε με απόλαυση μια από τις πιο πρωτότυπες κινηματογραφικές αποδράσεις...


Η ταινία θεωρήθηκε εμπορική αποτυχία αφού με προϋπολογισμό 25 εκατομμύρια δολάρια απέφερε εισπράξεις μόλις 28,341 εκατομμύρια. Παρά τις υποτονικές εισπράξεις της στους κινηματογράφους, έλαβε εξαιρετικές κριτικές και κέρδισε επτά υποψηφιότητες στα βραβεία Όσκαρ χωρίς να κερδίσει κανένα. Στις ενοικιάσεις βίντεο έγινε μία από τις δημοφιλέστερες ταινίες του 1995. Στο IMDb η ταινία βρίσκεται στην πρώτη θέση του Top 250 και θεωρείται μία από τις κορυφαίες όλων των εποχών. Το 2015, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ συμπεριέλαβε την ταινία στην συλλογή του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου σαν «πολιτισμικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική».

Δείτε το trailer της ταινίας στο κανάλι μας:



📺4375

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...