Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Οι ταινίες που αγαπήσαμε 54: Οι 12 Άθλοι του Αστερίξ / Les 12 Travaux d'Astérix (1976)


Έτος παραγωγής: 1976
Σκηνοθεσία: René Goscinny, Albert Uderzo, Henri Gruel, Pierre Watrin
Σενάριο: René Goscinny, Albert Uderzo, Pierre Tchernia
Παραγωγή: Georges Dargaud, René Goscinny

Το "Οι 12 άθλοι του Αστερίξ" είναι μια ταινία κινουμένων σχεδίων που δημιουργήθηκε το 1976.


Το 50 π.Χ. η Γαλατία είναι κατακτημένη από τους Ρωμαίους. Ένα μικρό χωριό, όμως, αντιστέκεται θριαμβευτικά στους κατακτητές. Ο Ιούλιος Καίσαρας, θυμωμένος, αποφασίζει να προτείνει σε αυτούς τους τολμηρούς Γαλάτες να κάνουν δώδεκα άθλους για να αποδείξουν ότι είναι θεοί. Αν αποτύχουν, το ανυπότακτο χωριό τους θα περάσει στην εξουσία της Ρώμης, αν όμως τα καταφέρουν, τότε ολόκληρη η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία θα παραδοθεί στο μικρό χωριό τους!
Ο Αστερίξ και ο Οβελίξ, με την βοήθεια του μαγικού ζωμού του Πανοραμίξ (αν και όχι πάντα), καλούνται να κάνουν άθλους που μόνο οι θεοί μπορούν να βγάλουν εις πέρας. Έτσι, θα πρέπει να νικήσουν σε αγώνα δρόμου έναν ολυμπιονίκη, να νικήσουν έναν διακεκριμένο παλαιστή, να μπουν στη σπηλιά ενός τέρατος, να φάνε τις τεράστιες μερίδες φαγητού ενός διακεκριμένου μάγειρα, να περάσουν έναν γκρεμό πατώντας σε ένα αόρατο σχοινί, να απαντήσουν στο αιώνιο ερώτημα ενός γέροντα του βουνού και πολλά άλλα.


Στο τέλος του ταξιδιού, φτάνουν στη Ρώμη. Εκεί, όλοι οι κάτοικοι του χωριού βρίσκονται μέσα στο Κολοσσαίο και καλούνται να αντιμετωπίσουν τους μονομάχους, τα λιοντάρια και τις τίγρεις. Θα καταφέρουν να νικήσουν οι Γαλάτες ώστε ολόκληρη η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία να γίνει δική τους ή θα υποταχθούν στον Καίσαρα;


Το "Οι 12 Άθλοι του Αστερίξ" δημιουργήθηκε μετά από την ταινία "Αστερίξ και Κλεοπάτρα" και πριν από την ταινία "Ο Αστερίξ εναντίον του Καίσαρα".
Από τις κορυφαίες -και πιο διαχρονικές- στιγμές της ταινίας, είναι όταν οι δύο ήρωες επισκέπτονται "Το σπίτι της τρέλας", ένα τεράστιο κτίριο απ' όπου θα πρέπει να δραπετεύσουν έχοντας πάρει ένα... πιστοποιητικό! Οι δημιουργοί σατυρίζουν με ευρηματικό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί συχνά στις δημόσιες υπηρεσίες.
Απίθανη και η ατάκα που λέει ο Καίσαρας στον Βρούτο: «Βρούτε, σταμάτα να παίζεις με το μαχαίρι! Θα κόψεις κάνα χέρι!».


Παρακολουθήστε τώρα ολόκληρη την ταινία, στο κορυφαίο vintage κανάλι του ελληνικού YouTube:



📺4360

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...