Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Το παγκόσμιο μπάσκετ θρηνεί για τον Ντούσαν Ίβκοβιτς


Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών,
συγκλονίζοντας το παγκόσμιο μπάσκετ

Ο σπουδαίος Σέρβος προπονητής που κατέκτησε τα πάντα σε συλλογικό αλλά και εθνικό επίπεδο απεβίωσε, με τον χώρο του αθλητισμού να θρηνεί την απώλεια, ενός εκ των κορυφαίων όλων των εποχών.
Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή το πρωί η ομοσπονδία μπάσκετ της Σερβίας. Η είδηση του θανάτου του έγινε άμεσα πρώτο θέμα στα αθλητικά σάιτ σε όλη την Ευρώπη.

Ο μεγάλος Σέρβος προπονητής έγραψε μοναδική ιστορία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, δημιούργησε ομάδες που κατέκτησαν τίτλους, ανέδειξε σπουδαίους παίκτες, μα πάνω από όλα μας έμαθε μπάσκετ. Η παρουσία του στην Ελλάδα έχει «σημαδευτεί» από εκατοντάδες περιστατικά που αξίζει να σημειωθούν, ενώ ο κόσμος του μπάσκετ τον αποχαιρετά με συγκινητικές αναρτήσεις που αποδεικνύουν –όχι ότι χρειάζεται– το τεράστιο μέγεθός του.


Η ΚΑΕ Ολυμπιακός αναφέρει σε ανακοίνωσή της:
«Η «ερυθρόλευκη» οικογένεια είναι συντετριμμένη. Ο μεγαλύτερος προπονητής του Ολυμπιακού και ένας από τους κορυφαίους στην Ευρώπη, ο τεράστιος Ντούσαν Ίβκοβιτς δεν είναι πια κοντά μας.
Ο Ντούντα του Θρύλου έκανε το μεγάλο ταξίδι και άφησε πίσω του ένα τεράστιο κενό. Τέτοιες ώρες τα λόγια είναι φτωχά…
Η σκέψη μας είναι με την οικογένειά του.
Δάσκαλε σε ευχαριστούμε για όσα μας πρόσφερες.
Θα σε θυμόμαστε για πάντα.
Καλό ταξίδι Θρυλικέ Ντούντα…»


Ο Ντούντα είχε καθίσει στον πάγκο του Άρη (1980-1982), του ΠΑΟΚ (1991-1993), του Πανιωνίου (1994-1996), της ΑΕΚ (1999-2001) και του Ολυμπιακού (1996-1999 και 2010-2012). Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν η μοναδική ομάδα που καθοδήγησε δύο φορές και φυσικά την οδήγησε στην κατάκτηση δύο τροπαίων Euroleague (1997, 2012).
Σε αφιέρωμα της Euroleague, το 2017, o Σέρβος θρύλος είχε τονίσει πως η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα του, ενώ ο Βασίλης Σπανούλης είχε τονίσει πως αγαπά τον Ολυμπιακό και τη χώρα μας.
Όποτε τον ρωτούσαν για την Ελλάδα, ο Ντούντα είχε μόνο καλά λόγια να πει και με την κάθε ευκαιρία έδειχνε την αγάπη του για τη χώρα μας. Ενδεικτικά είναι τα λόγια του λίγες ώρες πριν την τελευταία παράσταση στο παρκέ, εκεί που βίωσε μερικές από τις κορυφαίες στιγμές της παραμυθένιας καριέρας του. Φυσικά, στον Ολυμπιακό.
«Όσο και αν προσπάθησα να δώσω κάτι σε αυτό το άθλημα, δεν συγκρίνεται με αυτά που έδωσε σε μένα […] Δεν θα ξεχάσω ποτέ όσα πέρασα στον Ολυμπιακό. Ευχάριστα τα περισσότερα αλλά και τα δυσάρεστα. Το 1999 που ήμουν στην ομάδα και η πατρίδα μου βομβαρδιζόταν, όλος ο ελληνικός λαός ήταν με την πατρίδα μου. Και φυσικά και ο κόσμος του Ολυμπιακού που είναι ο καλύτερος στον πλανήτη» είχε δηλώσει.

Η κηδεία του σπουδαίου προπονητή θα γίνει την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου στο Βελιγράδι. Εκεί ο αγαπημένος «Ντούντα» θα ταφεί στον τάφο της οικογένειας Ίβκοβιτς. Η κηδεία θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο στις 12 το μεσημέρι, ώρα Σερβίας (13:00 ώρα Ελλάδας).


🔎4129


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...