Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Για την βιβλιοθήκη σας... 100: Η λογοτεχνία με απλά λόγια


Του Παναγιώτη Πλαφουτζή

Τι συμβολίζει η λευκή φάλαινα στο "Μόμπι Ντικ"; Τι είναι η "ροή της συνείδησης" στη λογοτεχνία; Και τι κοινό έχουν η "Λολίτα" και "Το κουρδιστό πορτοκάλι";
Σε αυτό το συλλογικό έργο, καλύπτονται τα βασικά ρεύματα, θέματα και είδη της λογοτεχνίας και εξετάζονται πάνω από 250 λογοτεχνικά έργα.
Γραμμένο με απλή και κατανοητή γλώσσα, το βιβλίο εξηγεί τη λογοτεχνική ορολογία και είναι γεμάτο με συνοπτικές αλλά εύληπτες εξηγήσεις, διαγράμματα και έξυπνη εικονογράφηση, που το καθιστούν ιδανική εισαγωγή για τον κόσμο της λογοτεχνίας –από τα αρχαία έπη όπως η Ιλιάδα και η Μαχαμπαράτα ως τα σύγχρονα έργα του Σαλμάν Ρούσντι και της Μάργκαρετ Άτγουντ.
Είτε σπουδάζετε λογοτεχνία είτε είστε λάτρης των βιβλίων, εδώ θα βρείτε πολλές ιδέες για περισσότερο διάβασμα.

Σελίδες Νοσταλγίας: Ένα καταπληκτικό βιβλίο, μια πανέμορφη έκδοση που δεν πρέπει να λείπει από την βιβλιοθήκη όλων όσων αγαπούν την λογοτεχνία.
Αν και η πρώτη μου επαφή, το πρώτο ξεφύλλισμα του βιβλίου με ξένισε και με παραξένεψε, εντούτοις όταν το διάβασα με κέρδισε χωρίς αμφιβολία. Ανοίγοντάς το περίμενα να δω κάτι σαν λεξικό λογοτεχνικών όρων, με τίτλους βιβλίων, συγγραφέων κτλ. Μου είχε φανεί παράξενο το γεγονός ότι φαινόταν στο βιβλίο να αναλύονται διεξοδικά μόνο διάφορα λογοτεχνικά έργα –αρκετά σε αριθμό, είναι αλήθεια– χωρίς όμως να διαχωρίζονται ανά είδος. Πόσο λάθος έκανα!
Οι συγγραφείς έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά και τα πάντα εδώ είναι απόλυτα διαχωρισμένα και ταξινομημένα. Κι αυτό το καταλαβαίνεις διαβάζοντας τα κείμενα, καταλήγοντας εντέλει στο συμπέρασμα ότι ένα τέτοιο βιβλίο δεν θα μπορούσε να είχε στηθεί διαφορετικά.
Ξεκινώντας, λοιπόν, υπάρχει μια γενική Εισαγωγή, η οποία μας βοηθάει να κατανοήσουμε κάποια βασικά πράγματα, πριν προχωρήσουμε στα ενδότερα.
Τα κεφάλαια είναι χωρισμένα με χρονολογική σειρά και το καθένα έχει μια δική του μικρή εισαγωγή με μια μίνι ανασκόπηση της κάθε περιόδου.
Έπειτα, σε κάθε κεφάλαιο, παρουσιάζονται τα σπουδαιότερα –κατά τους συγγραφείς– έργα της περιόδου, με ποικίλες πληροφορίες για το καθένα από αυτά, όπως το τι περιλαμβάνει, τις συνθήκες της συγγραφής του, το ιστορικό και χρονολογικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκε.
Παράλληλα, σε ειδικά πλαίσια στα περιθώρια των κειμένων, παρουσιάζεται μια πληθώρα πληροφοριών, όπως το είδος στο οποίο ανήκει το κάθε έργο, παρόμοια έργα που προηγήθηκαν ή ακολούθησαν χρονολογικά, πληροφορίες για τους συγγραφείς, αποσπάσματα ή αποφθέγματα, καθώς και άλλα πολλά. Όλα αυτά προβάλλονται μαζί με πλούσια έγχρωμη εικονογράφηση, πίνακες, σχεδιαγράμματα, χάρτες κτλ.
Από το “Έπος του Γκιλγκαμές”, το “Μαχαμπαράτα”, την “Ιλιάδα” και την “Οδύσσεια”, έως το “Περί τυφλότητος”, το “Κουρδιστό πουλί”, την “Ατίμωση” και τη “Ζωή του Πι”, το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα λογοτεχνικό λεύκωμα που θα σας ταξιδέψει ανά τους αιώνες και θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα «πώς» και τα «γιατί» που κρύβονται πίσω από έργα που έχετε ήδη διαβάσει ή που πρόκειται να επιλέξετε μέσα από εδώ για να διαβάσετε…
Είναι ο τέλειος οδηγός; Ίσως όχι, καθώς ο καθένας από εμάς μπορεί να επέλεγε κάποια άλλα βιβλία για να προσθέσει –ή να αφαιρέσει– από τις παρουσιάσεις. Εμένα, για παράδειγμα, με παραξένεψε που είδα μικρές αναφορές σε συγγραφείς όπως ο Ιούλιος Βερν, η Αγκάθα Κρίστι, ο Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, ο Ντάσιελ Χάμετ, ο Τζέιμς Μ. Κέιν κ.α., καθώς και ότι δεν αναφέρονται πουθενά οι Γιώργος Σεφέρης, Κωνσταντίνος Καβάφης, Έντγκαρ Ρ. Μπάροουζ, Μάικλ Μούρκοκ και Στήβεν Κινγκ.
Ωστόσο, αυτό δεν μειώνει καθόλου την αξία του βιβλίου, μιας και ήδη από την Εισαγωγή οι συγγραφείς του ενημερώνουν τον αναγνώστη πως ο κατάλογος των βιβλίων που παρουσιάζουν επιδέχεται αμφισβήτησης και ότι αυτά που έχουν επιλέξει να παρουσιάσουν μπορούν να αντικατασταθούν από άλλα –και μάλιστα πολλές φορές.
Εν κατακλείδι, το “Η Λογοτεχνία με απλά λόγια” είναι ένας πολύτιμος οδηγός για κάθε βιβλιοφάγο που αναζητά νέες αναγνωστικές εμπειρίες αλλά και ένα εργαλείο για κάθε λογοτεχνικό μελετητή, βιβλιοκριτικό ή συγγραφέα. Αποκτήστε το!
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✰✰✮ 9/10

Συγγραφέας: Συλλογικό
Μετάφραση: Χριστίνα Σωτηροπούλου
Σελίδες: 352
Διαστάσεις: 19 x 23,5 εκ.
Χρώμα: Έγχρωμο
Εξώφυλλο: Σκληρό
ISBN: 978-960-461-856-9
Εκδότης: Κλειδάριθμος
Αρχική τιμή: 22,00€

🔎3358

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...