Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Λογοτεχνικές Προτάσεις 558 / Βιβλιοκριτική: Κάρι (Μυθιστόρημα)


Αν ο Εξορκιστής σας έκανε να τρέμετε,
η Κάρι θα σας κάνει να ουρλιάξετε.
Ετοιμαστείτε για ένα ραντεβού με τον τρόμο,
έναν ζωντανό εφιάλτη…

Η Κάρι Γουάιτ πέφτει συχνά θύμα χλευασμού από τους συμμαθητές της, αλλά διαθέτει ένα χάρισμα: την ικανότητα να μετακινεί αντικείμενα με τη δύναμη του μυαλού. Πόρτες κλειδώνουν, αντικείμενα υψώνονται και πέφτουν, μηχανήματα βραχυκυκλώνουν… Είναι η δύναμή της –και το πρόβλημά της.
Όσο κι αν η Κάρι προσπαθεί να δείχνει φυσιολογική, ένα απρόσμενο γεγονός θα μετατρέψει το κρυφό της χάρισμα σ’ ένα θανατηφόρο όπλο τρόμου και καταστροφής που κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει.

Το πρώτο μυθιστόρημα του Stephen King, που δημοσιεύτηκε το 1974.

«Η Κάρι είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Stephen King… γραμμένο με τη σιγουριά και την ωριμότητα που χαρακτηρίζει βετεράνους συγγραφείς. Ο συνδυασμός επιστημονικής φαντασίας, αποκρυφισμού, γενετικής και ψυχολογίας της σχολικής κοινότητας, αποδεικνύεται εκρηκτικός!»
–The New York Times

«Αποτρόπαιο και τρομακτικό… Αδύνατον να το αφήσεις από τα χέρια σου.»
–Chicago Tribune

«Απαράμιλλη φαντασία.»
–The Observer

«Αλλόκοτο… Καθαρός τρόμος που σε στοιχειώνει!»
–Publishers Weekly

Σελίδες Νοσταλγίας/Παναγιώτης Πλαφουτζής: Καθηλωτική πλοκή που σε κάνει να μην μπορείς να αφήσεις το βιβλίο από το χέρι. Ένα διαχρονικό ψυχολογικό και κοινωνικό δράμα που σε συγκλονίζει.
Η Κάρι Γουάιτ είναι ένα ντροπαλό και ιδιαίτερο κορίτσι που περνάει μια δύσκολη και μπερδεμένη εφηβεία. Στο σχολείο αντιμετωπίζει προβλήματα καθώς δέχεται καθημερινά bullying από τους συμμαθητές της, για τον τρόπο ζωής, την συμπεριφορά, ακόμα και το ντύσιμό της. Οι περισσότεροι από τους καθηγητές την αντιμετωπίζουν με αδιαφορία, με μοναδική εξαίρεση μια νεαρή καθηγήτρια που δείχνει να την συμπαθεί και να προσπαθεί να την βοηθήσει.
Τα πράγματα χειροτερεύουν μια φρικτή μέρα που η Κάρι βρίσκεται με τ' άλλα κορίτσια στα ντους του σχολείου και της έρχεται η πρώτη της εμμηνόρροια. Καθώς η ψυχωτική μητέρα της δεν την είχε προετοιμάσει ποτέ για κάτι τέτοιο, η Κάρι παθαίνει ένα σοκ και ταυτόχρονα δέχεται τον χλευασμό των υπολοίπων κοριτσιών.
Αν κι έχει αντιληφθεί πως διαφέρει από τα άλλα παιδιά της ηλικίας της, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπορεί να εξηγήσει με τη λογική. Η Κάρι διαθέτει τηλεκινητικές δυνάμεις, τις οποίες δεν μπορεί να ελέγξει όταν θυμώνει. Ευτυχώς για εκείνη -και για τους άλλους- δεν θυμώνει καθόλου εύκολα.
Δεν έχει γνωρίσει ποτέ τον πατέρα της και ζει με τη θρησκόληπτη μητέρα της. Εκείνη ξέρει για τις κρυφές ικανότητες της κόρης της, θεωρεί όμως πως πρόκειται για τιμωρία του Θεού απέναντι στις δικές της αμαρτίες. Γι' αυτό και, προσπαθώντας να εξιλεωθεί, ακολουθεί μια φανταστική θρησκευτική εντολή με την οποία αυτοτιμωρείται και τιμωρεί και την Κάρι.
Το κορίτσι νιώθει αφόρητη πίεση κάτω από αυτές τις συνθήκες, προσπαθεί όμως να κάνει υπομονή. Όταν ο Τόμι, το αγόρι από το σχολείο που αρέσει στην Κάρι, της ζητήσει να την συνοδεύσει στον χορό της αποφοίτησης, εκείνη δεν μπορεί να φανταστεί τι πρόκειται να συμβεί. Θα έρθει σε σύγκρουση με την μητέρα της, που δεν θέλει να την αφήσει να πάει στον χορό, διεκδικώντας για πρώτη φορά ένα μερίδιο ευτυχίας στη δύστυχη ζωή της.
Στην εκδήλωση θα περάσει υπέροχα, όλα δείχνουν να κυλούν ονειρικά για την αθώα Κάρι, μέχρι και τη στιγμή που την ανεβάζουν στη σκηνή για να στεφθεί βασίλισσα του χορού. Τότε αποκαλύπτεται πως όλα είναι μια κακόγουστη φάρσα με σκοπό να την γελοιοποιήσουν! Όταν όλοι αρχίζουν να γελούν μαζί της, η καταπιεσμένη οργή του κοριτσιού θα βγει στην επιφάνεια και θα την μετατρέψει σε ένα ενεργό ηφαίστειο που στο διάβα του θα κάψει τα πάντα...
Με το μυθιστόρημα αυτό, ο Stephen King ξεκίνησε την επιτυχημένη του καριέρα. Εδώ, εκτός από το υπερφυσικό στοιχείο, που είναι διάχυτο σε όλη την ιστορία -και το οποίο ο συγγραφέας το χειρίζεται με την χαρακτηριστική του άνεση, έχουμε μια σκιαγράφηση της εφηβείας και των προβλημάτων της. Ουσιαστικά, το "Κάρι" είναι ένα αρκετά σκληρό βιβλίο, με βαθιές κοινωνικές προεκτάσεις, που θίγει επιδέξια διάφορα θέματα, όπως τα ηθικά διλήμματα, τoν σχολικό εκφοβισμό, την εφηβική σεξουαλικότητα, την θρησκοληψία και πολλά άλλα.
Η κεντρική ηρωίδα γίνεται γρήγορα συμπαθητική στον αναγνώστη, ο οποίος την βλέπει με συμπόνια και οίκτο. Πρόκειται για ένα παιδί που αισθάνεται μεγάλη μοναξιά, χωρίς να βρίσκει ασφαλές καταφύγιο ούτε στο ίδιο του το σπίτι...
Η απρόσμενα μεγάλη εκδοτική επιτυχία του βιβλίου οδήγησε στη μεταφορά του στον κινηματογράφο. Η ταινία βγήκε στις αίθουσες το 1976 σε σκηνοθεσία Brian De Palma και μπορείτε να διαβάσετε γι' αυτήν πατώντας εδώ. Το 1988 το Carrie ανέβηκε σαν μιούζικαλ στο Broadway, ενώ τo 1999 βγήκε η συνέχεια της ταινίας (sequel) με τίτλο "The Rage: Carrie 2". Το 2002 το μυθιστόρημα έγινε τηλεοπτική ταινία από το NBC ενώ το 2013 κυκλοφόρησε ξανά στους κινηματογράφους (αυτή τη φορά σε σκηνοθεσία Kimberly Peirce).
Η νέα πανέμορφη έκδοση του βιβλίου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος, με νέα επιμέλεια, νέα εμφάνιση, σε μετάφραση της Παλμύρας Ισμυρίδου και με ένα πολύ χαρακτηριστικό εξώφυλλο.
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✰✮✮ 8/10

Ο Stephen King είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της εποχής μας. Έχει γράψει πάνω από 50 μυθιστορήματα, 200 διηγήματα και δοκίμια, με πωλήσεις άνω των 350.000.000 αντιτύπων. Στα έργα του, πολλά από τα οποία έγιναν ταινίες ή σειρές, συγκαταλέγονται τα "Κάρι", "Το Αυτό", "Σάλεμς Λοτ", "Το Κοράκι", το έπος του "Μαύρου Πύργου", "Η Λάμψη", "Το Πράσινο Μίλι", "Μίζερι", "Καρδιές στην Ατλαντίδα", "The Outsider" ("Ο ξένος"), "Ωραίες κοιμωμένες", που έγραψε μαζί με τον γιο του, Owen King. Έχει τιμηθεί με τα βραβεία Bram Stoker και Locus, από τη Βρετανική, Αμερικανική και Διεθνή Ένωση Συγγραφέων Τρόμου, με το Μετάλλιο Διακεκριμένης Συνεισφοράς στα Αμερικανικά Γράμματα και με το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών των ΗΠΑ, ενώ τo 2016 τιμήθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου για το Σύνολο του Έργου του. Το 2018 του απονεμήθηκε το σπουδαίο λογοτεχνικό βραβείο PEN.

Συγγραφέας: Stephen King
Μετάφραση: Παλμύρα Ισμυρίδου
Σελίδες: 320
ISBN: 978-960-461-911-5
Διαστάσεις: 14 x 20,5 εκ.
Χρώμα: Μονόχρωμο
Εξώφυλλο: Μαλακό
Ημερομηνία κυκλοφορίας: Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019
Αρχική τιμή: 14,40€
Εκδότης: Κλειδάριθμος

Η παρουσίαση προέρχεται από το blog "STEPHEN KING IN GREECE"



🔎3338

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...