Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Σινεμά και DVD 76: Η Άφιξη / Arrival (2016)


Δώδεκα μυστηριώδη διαστημόπλοια με εξωγήινους επιβάτες προσγειώνονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη μας. Μία ομάδα ειδικών επιστημόνων συνιστάται για να ερευνήσει το συμβάν. Ανάμεσά τους, η Λουίζ Μπανκς, μια γλωσσολόγος που καλείται να βοηθήσει στην επικοινωνία με τους εξωγήινους ενώ ο χρόνος πιέζει και ο κόσμος απειλείται με έναν παγκόσμιο πόλεμο. Καθώς η γυναίκα μαθαίνει να επικοινωνεί με αυτά τα όντα, ξαφνικά αρχίζει να βιώνει έντονα flashbacks, τα οποία πιθανότατα περιέχουν πληροφορίες που μπορούν να αποκαλύψουν τον πραγματικό λόγο της άφιξης τους στη Γη. Η Λουίζ, θα πρέπει να πάρει μία απόφαση που θα θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο την ζωή της αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα.



Μια ταινία που αποτελεί μια μοναδική κινηματογραφική εμπειρία, η οποία συνδυάζει πανέμορφα οπτικά εφέ αλλά και ένα χορταστικό περιεχόμενο, το οποίο υπηρετεί με τον δικό του τρόπο ο ταλαντούχος σκηνοθέτης, μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο. Η εκπληκτική Amy Adams, στην ερμηνεία της ζωής της, σε μια καθηλωτική προσπάθεια, χωρίς υπερβολές και κλισέ, με έναν απίστευτα όμορφα γήινο τρόπο, που θα την οδηγήσει εκτός απροόπτου στις υποψηφιότητες των Oscar.

Όσοι την δείτε, μην προκαταβάλετε τον εαυτό σας ότι θα παρακολουθήσετε μια ταινία επιστημονικής φαντασίας. Εντάξει, μπορεί να είναι κι αυτό, όμως κυρίως είναι πολλά παραπάνω!...



«Πόσο αναζωογονητικό είναι να παρακολουθείς μια ταινία με εξωγήινους όπου δεν υπάρχουν πόλεις να καταστρέφονται ή μνημεία να ανατινάζονται και καμία κόντρα ή αντιπαράθεση δεν αποσπά τον άνθρωπο από την πρόκληση της επαφής με άλλα είδη. Στηριγμένη σε μια εξαιρετική ερμηνεία από την Amy Adams, πλούσια σε συναισθηματικό βάθος, η ταινία είναι ένα ώριμο sci-fi δράμα που διατηρεί το φόβο και την ένταση, διεγείροντας παράλληλα τις χορδές της αγάπης και της απώλειας».
-Hollywood Reporter

«Μια σοβαρή φανταστική ιστορία μιας άκρως αινιγματικής εξωγήινης επίσκεψης έκανε πρεμιέρα σήμερα στο 73ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας: Η ταινία δημιουργήθηκε, από τον εξαιρετικά ταλαντούχο σκηνοθέτη Denis Villeneuve, με επίγνωση του ότι το έχουμε ήδη δει αυτό, περισσότερες από πολλές φορές και ότι ο ορισμός της ταινίας για εξωγήινους -ή, τουλάχιστον, μιας ταινίας που προσπαθεί να είναι ένα σοβαρό είδος sci-fi, και όχι μια περιπέτεια μόνο για ποπ κορν, όπως η Ημέρα Ανεξαρτησίας- είναι αυτός που πρόκειται να μας υπνωτίσει με κάτι που φαίνεται εξαιρετικό επειδή είναι εντελώς άνευ προηγουμένου».
-Variety



«Το sci-fiδράμα του Denis Villeneuve είναι ονειρικό, τρομακτικό, τολμηρό. Αγγίζει την άκρη του παραλογισμού, καθώς κάτι τέτοιο πρέπει να κάνει, αλλά καταφέρνει να μείνει σαφές, εντάσσοντας με μεγάλη επιτυχία ιδέες από τις πρώτες ταινίες του M. Night Shyamalan, κάτι που τελειοποιεί επιδέξια το ζήτημα της αφήγησης για το τι ακριβώς πρέπει να κάνει μια ταινία όπου εξωγήινοι εμφανίζονται στη Γη».
-The Guardian

«Όπως και το περσινό “The Martian”, το “Arrival” αφορά ευφυείς ανθρώπους, που χρησιμοποιούν την τεχνογνωσία τους για την επίλυση φαινομενικά ανυπέρβλητων προβλημάτων και την απάντηση των πιο δύσκολων ερωτήσεων. Όμως, ενώ το “The Martian”, έκανε μια ένεση χιούμορ στο μείγμα, το “Arrival” είναι ένα αρκετά ψυχρό, εγκεφαλικό είδος δουλειάς, από την εξαιρετική κινηματογράφηση (από τον σύγχρονο master του είδους Bradford Young) μέχρι το αιθέριο μουσικό θέμα από τον Johann Johannsson».
-Wrap



«Ας πούμε ότι η τροφή για σκέψη που προσφέρεται εδώ είναι βραβευμένη με αστέρι Michelin. Μεταμορφώνει μια ήδη όμορφη, προκλητική αλληγορία, στο είδος της επιστημονικής φαντασίας που μπορεί να ανατρέψει ολόκληρη την ισορροπία της κοσμοθεωρίας σας. Πρόκειται για καθηλωτικό και συγκλονιστικό υλικό από τον Villeneuve».
-The Telegraph

«Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς επαρκώς την απεραντοσύνη της φιλοδοξίας του “Arrival” του Denis Villeneuve, μιας ταινίας που «χορεύει» με έννοιες τόσο κολοσσιαίες, που βάζουν σε δεύτερη μοίρα τις περισσότερες από τις προηγούμενες ταινίες που έχουν προσπαθήσει να καταπιαστούν με αυτά (όπως για παράδειγμα το “Contact” του Robert Zemeckis και το “Interstellar” του Christopher Nolan). Αλλά το “Arrival”, το αστραφτερό απόγειο της διαδρομής του Villeneuve που ξεκίνησε το 2010 με το “Incendies”, ήρεμα, ξεκάθαρα και με υπέροχη δεξιοτεχνία, οδηγεί το δρόμο του έξω από τη μαύρη τρύπα που τείνει να ανοίξει όταν ιδέες, όπως το ταξίδι στο χρόνο, η επαφή με εξωγήινους και η επόμενη φάση της ανθρώπινης εξέλιξης, μπαίνουν στο τραπέζι».
-The Playlist



Διάρκεια: 116΄
Σκηνοθεσία: Denis Villeneuve
Σενάριο: Eric Heisserer, Ted Chiang (short story "Story of Your Life")
Πρωταγωνιστούν: Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker, Michael Stuhlbarg, Nathaly Thibault, Mark O'Brien
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016




👬1850

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...