Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Λογοτεχνικές Προτάσεις 265 / Βιβλιοκριτική: Ίντριγκα στο Ιόνιο (Μυθιστόρημα)


Όταν πράκτορες της CIA συγκρούονται στο Ιόνιο με μια συμμορία που προσπαθεί να προωθήσει ένα ύποπτο φορτίο στη Συρία, ένας μικροκακοποιός βρίσκεται αναπάντεχα μ’ έναν φόνο στην πλάτη του και μια μοναδική ευκαιρία να διεκδικήσει λύτρα για να το επιστρέψει στον νόμιμο ιδιοκτήτη του. Μια όμορφη 17χρονη κοπέλα πέφτει θύμα της γοητείας του και βρίσκεται μπλεγμένη σε μια απίστευτη περιπέτεια. Mια μητέρα ζει ώρες αγωνίας διαπιστώνοντας ότι η κόρη της κάνει το ίδιο σφάλμα που είχε κάνει κι εκείνη στην ίδια ηλικία κι ένας σκληροτράχηλος και κυνικός δημοσιογράφος παίζει κορόνα γράμματα την καριέρα του, αλλά και την ίδια του την υπόσταση, προκειμένου να σώσει από θανάσιμο κίνδυνο τη νέα γυναίκα που έχει μπει στη ζωή του, να παραδώσει στη δικαιοσύνη μια ομάδα αδίστακτων κακοποιών και να αποκαταστήσει μια μεγάλη αδικία που, άθελά του, είχε διαπράξει στο παρελθόν.

Συγγραφέας: Τζίμμυ Κορίνης
ISBN: 978-618-03-0727-6
Σελίδες: 464
Ημερομηνία έκδοσης: 31/10/2016
Τιμή: 16,60€
Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σελίδες Νοσταλγίας: Ο Τζίμμυ Κορίνης είναι αναμφίβολα ένας μύθος στο είδος της εγχώριας “αστυνομικής” λογοτεχνίας. Μάσκα, Μυστήριο, εξαιρετικά μυθιστορήματα, πλήθος διηγημάτων μα και άψογων μεταφράσεων, αποτελούν κάποια από τα παράσημα του –αν και η καθολική αναγνώριση, για κάποιο λόγο, ποτέ δεν ήλθε. Πιστός, όμως, σε αυτά που πρεσβεύει, με απαράμιλλο πείσμα και άλλο τόσο μεράκι, κυκλοφορεί το νέο του μυθιστόρημα “Ίντριγκα στο Ιόνιο”, από έναν ιδανικό εκδοτικό οίκο για το είδος –του οποίου ο συγγραφέας αποτελεί μια πολύ δυνατή μεταγραφή!
Εδώ υπάρχει ένα πρωτοκλασάτο, χορταστικό, αστυνομικό, περιπετειώδες μυθιστόρημα παλιάς κοπής, φιλτραρισμένο με την τεράστια εμπειρία και απύθμενη γνώση του δημιουργού του, στον χώρο που κινείται. Λεπτοδουλεμένη, μεστή γραφή, με τις απαραίτητες δόσεις “αργκό” εκεί όπου πραγματικά απαιτείται, πολύ καλή πρώτη ύλη/ιστορία, στημένη με τρόπο που σε σημεία θυμίζει σενάριο σειράς. Όχι τυχαία, βέβαια, αφού το “Ίντριγκα στο Ιόνιο” αποτελεί λογοτεχνικό remake του σεναρίου του ίδιου του Τζίμμυ Κορίνη, για την τηλεοπτική σειρά “Παγίδες του καλοκαιριού”, που προβλήθηκε από την κρατική τηλεόραση το 1989, με πρωταγωνιστές τον έξοχο Λάκη Κομνηνό και την γοητευτική Αν Λόμπεργκ.
Ο προσεκτικός αναγνώστης, ίσως ανακαλύψει κάποια μικρά λαθάκια στο ρετουσάρισμα του βιβλίου και τη μεταφορά της ιστορίας στο σήμερα, σημεία που ένας έμπειρος διορθωτής εύκολα θα εντόπιζε, τίποτε όμως δε θα μπορέσει να του/μας στερήσει την αληθινή απόλαυση της ανάγνωσής του. Αρκετή δράση, αυξανόμενη ένταση, στυλιζάρισμα, πληθώρα συναισθημάτων και καλοδουλεμένοι χαρακτήρες, κρατούν αδιάπτωτο το ενδιαφέρον σε ένα μυθιστόρημα “από τα παλιά”, που δεν κάνει κοιλιά σε κανένα σημείο. Αντίθετα, όσο προχωρά το στόρι, το ενδιαφέρον ακολουθεί την ανιούσα με ταχύ ρυθμό.
Τα πολλά πρόσωπα και τα διαφορετικά επίπεδα της ιστορίας, κάτω από μία εξόχως στρωτή πλοκή, αποδεικνύουν την ικανότητα του Κορίνη να στήνει μια πραγματικά καλή (με όλη, μα όλη τη σημασία της λέξης!) περιπέτεια. Από αυτές που διαφημίζονται περίτρανα από πάμπολλους, μα τελικά γράφονται από ελάχιστους. Εύγε κύριε Κορίνη!
Και πραγματικά, ένα από τα ομορφότερα εξώφυλλα των τελευταίων ετών.
Χρήστος Νάστος

👬1832

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...