Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

Νέες εκδόσεις 789 / Βιβλιοκριτική: Η Επίσημη Συλλογή Graphic Novels της Marvel #1


The Amazing Spider-Man
Η Επιστροφή

Στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ο Πίτερ Πάρκερ ένιωθε μόνος. Από τη στιγμή που ανακάλυψε πως διέθετε αραχνοδυνάμεις, αφότου τον δάγκωσε η ραδιενεργός αράχνη, τις κρατούσε κρυφές. Η απόφασή του να τις χρησιμοποιήσει για να βγάλει χρήματα οδήγησε άθελά του στο φόνο του θείου του, Μπεν. Επιπλέον, ο Πίτερ πάντα πίστευε πως κανείς δε θα μπορούσε ποτέ να καταλάβει πόσο δύσκολο είναι να συνδυάσεις την κανονική ζωή με τη ζωή του υπερήρωα.
Όλα αυτά μέχρι τώρα. Μια μυστηριώδης φιγούρα εμφανίζεται ξαφνικά, που διαθέτει παρόμοιες δυνάμεις με τον Πίτερ. Ποιος είναι αυτός ο μυστηριώδης άντρας; Ποιος είναι ο σκοπός του; Και τι είναι το αρχέγονο κακό που έχει έρθει στην Αμερική αναζητώντας τον Πίτερ;

Μια ευχάριστη έκπληξη επιφύλασσε ο Σεπτέμβριος για τους φίλους της Marvel και των κόμικς γενικότερα. Ξεκινά μια επική σειρά, που θα μας κρατήσει συντροφιά για τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για την "The Official Marvel Graphic Novel Collection", που αρχικά έχει αποφασιστεί να κυκλοφορήσουν 60 τόμοι στη χώρα μας.
Η σειρά κυκλοφορεί, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο (όπου έχει ξεπεράσει τους 200 τόμους), στη Ρωσία, την Ιρλανδία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Αφρική, στην Πολωνία, στην Τσεχία και τη Σλοβακία, στην Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Κολομβία, στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τώρα στην Ελλάδα.
Οι τόμοι είναι σκληρόδετοι και η ράχη τους θα σχηματίζει μια ενιαία εικόνα με χαρακτήρες της Marvel, ζωγραφισμένη από τον Gabriele Dell'Otto. Θα κυκλοφορεί ένας νέος τόμος κάθε 15πενθήμερο.
Ο πρώτος τόμος κοστίζει 3,99€, ο δεύτερος θα κοστίζει 6,99€ και οι υπόλοιποι 58 θα κοστίζουν 9,99€. Ακόμη και στην κανονική τιμή, οι τόμοι αποτελούν ευκαιρία, καθώς η έκδοση κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα ποιότητας. Η μετάφραση, η σελιδοποίηση και η επιμέλεια έκδοσης γίνεται από την Anubis, ενώ κάθε τόμος θα περιέχει επιπλέον υλικό (πληροφορίες, συνεντεύξεις, σχέδια κτλ).


Σελίδες Νοσταλγίας: Το τέλος της δεκαετίας του '90 ήταν αρκετά σκληρό για την αμερικάνικη βιομηχανία των κόμικς, καθώς γνώρισε μια από τις χειρότερες υφέσεις όλων των εποχών. Και μάλιστα αυτό συνέβη μετά την περίοδο άνθησης των αρχών της δεκαετίας, κατά την οποία οι πωλήσεις είχαν εκτοξευτεί σε πολλά εκατομμύρια αντίτυπα. Μέχρι το 2000, η Marvel είχε καταφέρει μα ξεπεράσει μια πολύ σκληρή φάση της εταιρικής της ζωής και βρισκόταν υπό καθεστώς νέας διοίκησης. Παρόλα αυτά, οι πωλήσεις κυμαίνονταν ακόμη στα χαμηλότερα επίπεδα της ιστορίας τους. Ο νέος Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρείας, Joe Quesada, ήξερε πως κάποια από τα πιο σημαντικά κόμικς της Marvel έπρεπε να ανανεωθούν για να αποκτήσουν νέα και πρωτότυπα στοιχεία, τα οποία να συνάδουν με την σύγχρονη εποχή. Ουσιαστικά, χρειάζονταν νέο αίμα στην δουλειά, το οποίο στην περίπτωση του Spider-Man ονομάζονταν J. Michael Straczynski.
To "The Amazing Spider-Man - Coming Home" οδήγησε την ιστορία του απίθανου Ανθρώπου-Αράχνη σε μια νέα εποχή, εισάγοντας κάτι διαφορετικό στο παρελθόν του Πήτερ Πάρκερ, το μυθικό στοιχείο. Ήταν η πρώτη σειρά ιστοριών σε αυτό τον αιώνα, η οποία προσέδωσε εκ νέου σε μεγάλο βαθμό στο χαρακτήρα τη σοβαρότητα και το δραματικό του τόνο σε μία μάχη μέχρις εσχάτων, η οποία θυμίζει μερικά από τα σπουδαιότερα κλασικά έργα της Marvel.
Γενικά υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους ένας δημιουργός μπορεί να επαναπροσδιορίσει την ιστορία, την προέλευση ενός υπερήρωα. Ο πρώτος είναι να ξεκινήσει εντελώς από την αρχή, αλλάζοντας στοιχεία του χαρακτήρα ή προσθέτοντας πολλά διαφορετικά, αλλοιώνοντας ουσιαστικά την εικόνα του σε σχέση με αυτό που γνωρίζουμε και έχει παγιωθεί στο μυαλό μας. Αυτή είναι μια τεχνική που έχει ακολουθηθεί αρκετές φορές μέχρι σήμερα. Η δεύτερη προσέγγιση είναι να εισαγάγει αναδρομικά στοιχεία ή ιδέες στην προέλευση που αλλάζουν την ιστορία χωρίς να αλλοιώνουν γεγονότα με τα οποία είμαστε ήδη εξοικειωμένοι. Αυτή είναι η τεχνική που προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ο J. Michael Straczynski και εντέλει στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Επειδή, λοιπόν, εδώ έχουμε ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο που αφορά την ιστορία του Spider-Man αλλά και της Marvel γενικότερα, δεν νοείται να είστε φαν των υπερηρωικών κόμικς και να μην το έχετε διαβάσει ή -ακόμα καλύτερα- τοποθετήσει στη βιβλιοθήκη σας.
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✰✮✮ 8/10

Πρωτότυπος τίτλος σειράς: The Official Marvel Graphic Novel Collection
Πρωτότυπος τίτλος βιβλίου: The Amazing Spider-Man - Coming Home
Πρωτότυπα τεύχη: The Amazing Spider-Man (Vol. 2) #30-35
Σενάριο: J. Michael Straczynski
Εικονογράφηση: John Romita Jr.
Ημερομηνία έκδοσης: 13/09/2019
Περιοδικότητα: Δεκαπενθήμερο
Μέγεθος: 17,6 x 26,5
Σελίδες: 168
Εκτύπωση: Έγχρωμο
Εκδότης: Hachette Fascicoli srl
Τιμή πρώτου τεύχους: 3,99€

Επιμέλεια παρουσίασης: Παναγιώτης Πλαφουτζής

🔎3654

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...