Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Διαβάζοντας Κλασσική Λογοτεχνία 32 / Βιβλιοκριτική: Μικρή ανθολογία ιστορικού διηγήματος


Του Παναγιώτη Πλαφουτζή

Οι ιστορίες σ' αυτή τη συλλογή ταξιδεύουν τον αναγνώστη στα χρόνια της ελληνικής αρχαιότητας, της ρωμαϊκής αλλά και της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Βασιλιάδες και αυτοκράτορες, απλοί άνθρωποι και στρατιώτες περνούν απ' αυτές τις σελίδες, συνθέτοντας ιστορίες γεμάτες ίντριγκες, περιπέτεια, μυστήριο και ρομαντισμό.
Το βασικότερο χαρακτηριστικό και κοινό γνώρισμα των συγγραφέων της συλλογής είναι η ικανότητά τους να πετυχαίνουν αυτό που ο Hugh Walpole αποκάλεσε "διπλή τέχνη" -να εκμηδενίζουν δηλαδή το χρόνο και την ίδια στιγμή να αναπλάθουν μια ολόκληρη χρονική περίοδο.

Στο "Ο Θεσσαλός ιππέας", ένας βετεράνος πολεμιστής του Μεγάλου Αλεξάνδρου διηγείται την ιστορία ενός ανίκητου σπαθιού, ενώ στο "Έλληνας συναντά Έλληνα" δύο έμποροι κρασιού συναντώνται στα απρόσιτα βουνά των ορεσίβιων Δαρδάνων και τα αίματα φουντώνουν. Στο "Η Κοτία πήγε στα Βίβρακτα" γνωρίζουμε μια γενναία γυναίκα, σύζυγο Ρωμαίου αξιωματικού που πιάνεται αιχμάλωτη από Γαλάτες και στο "Η ετυμηγορία του Τιβέριου" διαπιστώνουμε από πρώτο χέρι τι είδους τιμωρία επιφυλάσσει ο Καίσαρας στον παραβάτη καταχραστή Διοικητή της επαρχίας της Συρίας. Στο "Ο Οινοχόος" μεταφερόμαστε στην εποχή του Βυζαντίου, στα χρόνια του Βασίλειου του Βουλγαροκτόνου, για να δούμε με ποιο τρόπο ένας έκπτωτος πολιτικός καταφέρνει να προωθήσει την κόρη του στην αυτοκρατορική αυλή. Και τέλος, στο "Η μάχη του Ετεοκλή και του Πολυνείκη", είμαστε παρόντες στην μονομαχία των δύο γενναίων αντρών που οδήγησε στο θάνατό τους...
Κάθε μια από αυτές τις ιστορίες καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία -σε αντιδιαστολή με το μέγεθός της- να μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή και να μας δημιουργήσει έντονα συναισθήματα.
Αν και παλιά έκδοση, κυκλοφορεί ακόμη. Αναζητήστε την.
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✮✮✮ 7/10

Ανθολογούνται έργα των: Arthur Houden Smith, Jack Lindsay, Naomi Mitcison, William Utram Tristram, Richard Garnett, F. Engels
Μεταφραστής: Χάρης Παπαγεωργίου
Επιμέλεια: Χρύσα Μανώλη
Ημερομηνία έκδοσης: 1996
Σελίδες: 128
Σχήμα: 21x13
Εκδότης: Alien
Αρχική τιμή: €8,53

🔎3634

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...