Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Λογοτεχνικές Προτάσεις 519 / Βιβλιοκριτική: Το χέρι που κινεί τα νήματα


Ποιο χέρι είναι αυτό που κινεί πραγματικά τα νήματα;

Του Παναγιώτη Πλαφουτζή

Μια περιθωριακή περσόνα, η ηρωίδα, αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο την ιστορία της. Βγάζει το ψωμί της προσφέροντας σεξουαλικές χάρες σε άντρες αλλά κάποια στιγμή αναβαθμίζεται και αρχίζει να εργάζεται ως μέντιουμ. Κρατάει όμως κάποιους από τους πιο πιστούς και παλιούς της πελάτες. Όταν θα την επισκεφθεί η πλούσια και εύθραυστη Σούζαν, θα βρει τη χρυσή ευκαιρία να βγάλει παραπάνω παραδάκι καθαρίζοντας την αύρα του σπιτιού της, το οποίο είναι ένα μέγαρο όπου η Σούζαν ζει με τον γιο και τον διαταραγμένο, κατά τα λεγόμενά της, πρόγονό της...

Μια απολαυστική ιστορία στην οποία ο αναγνώστης ως το τέλος αναρωτιέται ποιος είναι το παιδί και ποιος ο ενήλικας, ποιος είναι ο καλός και ποιος ο κακός, πού τελειώνει η επινόηση και πού αρχίζει η αλήθεια.
Μια ωδή στην παράδοση των ιστοριών τρόμου με αναφορές σε βιβλία όπως "Στρίψιμο της βίδας" (Χένρι Τζέιμς), "Η γυναίκα με τα λευκά" (Γουίλκι Κόλινς), "Ρεμπέκα" (Δάφνη Ντι Μοριέ).

Η Τζίλιαν Φλιν ήταν επί χρόνια τηλεκριτικός στο αμερικάνικο περιοδικό Entertainment Weekly μέχρι που αφοσιώθηκε στη συγγραφή. Σήμερα ζει στο Σικάγο. Το πρώτο της βιβλίο "Αιχμηρά αντικείμενα" δημιούργησε τεράστια αίσθηση διεθνώς, αγαπήθηκε από εκατομμύρια αναγνώστες, ενώ χάρισε στη συγγραφέα του τα βραβεία CWA Ian Fleming Steel Dagger και CWA New Blood Fiction Dagger. Το δεύτερο μυθιστόρημά της "Σκοτεινός τόπος", το οποίο γνώρισε τεράστια επιτυχία, την καθιέρωσε ως μια από τις σημαντικότερες νέες συγγραφείς ψυχολογικών θρίλερ, ενώ μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, με πρωταγωνίστρια τη βραβευμένη με Όσκαρ Σαρλίζ Θερόν. Το 2012 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της "Το κορίτσι που εξαφανίστηκε", που εκτόξευσε τη φήμη της. Ένα από τα πλέον επιτυχημένα βιβλία της τελευταίας δεκαετίας παγκοσμίως, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο σε σενάριο της ίδιας της συγγραφέα και σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Φίντσερ. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν εκδοθεί σε περισσότερες από 25 χώρες.

Σελίδες Νοσταλγίας: Μια πολύ έξυπνη ιστορία, ένα μικρό θρίλερ αγωνίας γραμμένο με δεξιοτεχνικό τρόπο. Μια νεαρή γυναίκα που προσφέρει σεξουαλικές υπηρεσίες, αναγκάζεται λόγω προβλήματος στο χέρι της να αλλάξει πόστο. Γίνεται μέντιουμ -ή μάλλον, υποκρίνεται το μέντιουμ σε αφελής πελάτες- για να βγάζει χρήματα. Όταν την επισκέπτεται μια πλούσια κυρία ζητώντας από εκείνη να καθαρίσει το βικτοριανό σπίτι της από την αρνητική ενέργεια, νομίζει ότι έπιασε την καλή. Στις πρώτες της επισκέψεις όλα πηγαίνουν καλά, μέχρι που γνωρίζει τον πρόγονο της πελάτισσας...
Η νουβέλα αυτή δημοσιεύθηκε αρχικά ως σύντομη ιστορία στην ανθολογία "Rogues" του 2014, που εκδόθηκε με την επιμέλεια των George R. R. Martin και Gardner Dozois, με τίτλο "What Do You Do?" (στα ελληνικά μεταφράστηκε ως "Επαγγελματικές ανησυχίες", στην ανθολογία "Καθάρματα" που κυκλοφόρησε το 2017 από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος"). Η ιστορία κέρδισε ένα βραβείο Edgar το 2015 για την καλύτερη ιστορία.
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✰✮✮ 8/10

Τίτλος πρωτοτύπου: Grownup
Συγγραφέας: Gillian Flynn
Μετάφραση: Γωγώ Αρβανίτη
ISBN: 978-618-03-0305-6
Σελίδες: 104
Διαστάσεις: 14x20,5
Εξώφυλλο: Μαλακό
Ημερομηνία έκδοσης: 16/11/2015
Εκδότης: Μεταίχμιο
Αρχική τιμή: 9,90 ευρώ

🔎3152

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...