Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Λογοτεχνικές Προτάσεις 518 / Βιβλιοκριτική: Σάλεμς Λοτ (Μυθιστόρημα τρόμου)


ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 150 ΣΕΛΙΔΕΣ
ΣΠΑΝΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

Του Παναγιώτη Πλαφουτζή

Ο Μπεν Μίαρς, επιτυχημένος συγγραφέας, επιστρέφει στο Σάλεμς Λοτ για να γράψει ένα μυθιστόρημα που θα βασίζεται στα χρόνια που έζησε εκεί ως παιδί, σε μια προσπάθεια να ξορκίσει τους φόβους που τον στοιχειώνουν απ’ την παιδική του ηλικία. Ήταν μάρτυρας ενός συμβάντος στο παλιό σπίτι στον λόφο, εκεί όπου τώρα μένει ένας άντρας που του προκαλεί μια ανεξήγητη ανησυχία. Την ίδια ώρα, περίεργα γεγονότα συμβαίνουν στην πόλη –ένα παιδί εξαφανίζεται, ένας σκύλος θανατώνεται με βάναυσο τρόπο– και η λίστα ολοένα και μεγαλώνει… Σύντομα, την ανησυχία θα διαδεχθεί ο τρόμος…

Το εμβληματικό μυθιστόρημα τρόμου σε μια μοναδική έκδοση με σπάνιο υλικό:
- εισαγωγή από τον Stephen King
- φωτογραφίες του Jerry Uelsmann
- κομμένες σκηνές από την αρχική έκδοση
- και δύο διηγήματα που αποτελούν πρίκουελ και σίκουελ του Σάλεμς Λοτ.

«…Ακόμα κι αν το συγγραφικό του έργο περιοριζόταν μόνο σε αυτό το μυθιστόρημα, ο King θα έπρεπε να συγκαταλέγεται στους κορυφαίους μυθιστοριογράφους τρόμου.»
–The Guardian

Σελίδες Νοσταλγίας: Μια πανέμορφη νέα έκδοση (η τρίτη στα ελληνικά) ενός από τα πρώτα αλλά και σημαντικότερα βιβλία του Stephen King -ταυτόχρονα, ενός εκ των καλυτέρων ιστοριών τρόμου που έχουν γραφτεί ποτέ. Η παρούσα είναι μακράν η ποιοτικότερη ελληνική έκδοση του έργου, από άποψη μετάφρασης αλλά και εκτύπωσης.
Ένας άνδρας κι ένα αγόρι ταξιδεύουν μαζί, παραμένοντας για μικρά χρονικά διαστήματα σε διάφορα μέρη, προσπαθώντας πάντα να περνούν απαρατήρητοι. Είναι φανερό ότι προσπαθούν να αποφύγουν κάτι, ταυτόχρονα, όμως, ο άντρας παρακολουθεί κάθε είδηση που προέρχεται από μια συγκεκριμένη περιοχή: την μικρή πόλη του Σάλεμς Λοτ.
Λίγο καιρό πριν, ο Μπεν Μίαρς, ένας πετυχημένος συγγραφέας, είχε γυρίσει στο Σάλεμς Λοτ με σκοπό να γράψει ένα μυθιστόρημα που θα εξελισσόταν στην πόλη και θα βασιζόταν στα γεγονότα που είχε βιώσει εκείνος τα χρόνια που έζησε σ' αυτή όταν ήταν παιδί. Στόχος του ίδιου ήταν να ξορκίσει τους φόβους που συνέχιζαν να τον στοιχειώνουν ακόμη και τόσα χρόνια αργότερα, καθώς είχε γίνει μάρτυρας ενός τρομακτικού συμβάντος στο παλιό σπίτι των Μάρστεν, που δεσπόζει στον λόφο πάνω από την πόλη. Στο ίδιο σπίτι που πλέον κατοικούσε ένας παράξενος άνθρωπος, ο Μπάρλοου, η παρουσία και μόνο του οποίου, προκαλούσε ρίγη ανατριχίλας.
Ο Μπεν γνώρισε τυχαία την Σούζαν, μια όμορφη κοπέλα που είχε διαβάσει τα βιβλία του και τον θαύμαζε. Ένα δυνατό αίσθημα άρχισε να δημιουργείται ανάμεσά τους και γρήγορα ένιωσαν ερωτευμένοι ο ένας με τον άλλο.
Όταν άρχισαν να συμβαίνουν περίεργα γεγονότα στην πόλη, όπως εξαφανίσεις παιδιών και θανατώσεις ζώων, οι τοπικοί αντιπρόσωποι του Νόμου άρχισαν να τα συνδέουν με την ταυτόχρονη άφιξη στο Σάλεμς Λοτ του Μπεν Μίαρς και του Μπάρλοου. Ποιος θα μπορούσε να είναι υπεύθυνος για όλα αυτά; Δυστυχώς για εκείνους -και για ολόκληρη την πόλη- τα πράγματα εξελίχθηκαν με άσχημο τρόπο τόσο γρήγορα που αναγκάστηκαν να παραμείνουν θεατές των γεγονότων.
Καθώς την ανησυχία την διαδέχθηκε σταδιακά ο τρόμος -και λίγο πριν το Σάλεμς Λοτ βυθιστεί πραγματικά στο σκοτάδι- έγινε φανερό πως η σωτηρία της πόλης βρισκόταν στα χέρια μιας χούφτας ανθρώπων: του Μπεν, της Σούζαν, του καθηγητή Ματ, του πάτερ Κάλαχαν και του Μαρκ, ενός μικρού αγοριού που είδε ξαφνικά τους εφιάλτες του να παίρνουν σάρκα και οστά...
Εξαντλημένο από χρόνια, το "Σάλεμς Λοτ" ήταν από τα βιβλία που αναζητούσαν οι Έλληνες αναγνώστες του Stephen King, ιδιαίτερα οι νεότεροι που είχαν διαβάσει πολλά γι' αυτό αλλά όχι το ίδιο το βιβλίο. Τώρα, έχουν την ευκαιρία να το αποκτήσουν σε μια πολυτελή έκδοση με πρόσθετο υλικό που κεντρίζει επιπλέον το ενδιαφέρον κάθε αναγνώστη: εισαγωγή από τον ίδιο τον συγγραφέα, αποσπάσματα κειμένου που είχαν αφαιρεθεί από την πρωτότυπη έκδοση, καθώς και δύο εξαιρετικά διηγήματα που ουσιαστικά αποτελούν πρίκουελ και σίκουελ του μυθιστορήματος.
Στο πρώτο, με τον τίτλο "Ένα για τον δρόμο", η ιστορία εξελίσσεται μετά από εκείνη του μυθιστορήματος.
Ο Χερμπ και ο Μπουθ είναι μόνοι τους στο μπαρ εκείνη την χιονισμένη νύχτα, όταν ένας άντρας με ακριβό πανωφόρι μπαίνει ορμητικά μέσα. Είναι παγωμένος, τρομαγμένος και σωριάζεται κάτω λιπόθυμος. Αφού καταφέρνουν να τον συνεφέρουν, τους λέει ότι περπάτησε έξι ολόκληρα μίλια μέσα στη χιονοθύελλα, προσπαθώντας να βρει κάποιον. Ήταν ταξιδιώτες και είχε αφήσει την γυναίκα του και την κόρη του στο αυτοκίνητο, το οποίο είχε βγει από τον δρόμο και δεν μπορούσε να μετακινηθεί. Οι δύο φίλοι αποφασίζουν να βοηθήσουν τον άνθρωπο αυτό και επιβιβάζονται όλοι μαζί στο 4x4 του Χερμπ για να εντοπίσουν το αυτοκίνητο. Όμως, υπάρχει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα από την χιονοθύελλα: το αυτοκίνητο του ξένου έχει ακινητοποιηθεί στον δρόμο μετά την διασταύρωση που οδηγεί στο Σάλεμς Λοτ. Και οι δύο φίλοι γνωρίζουν καλά ότι σ' εκείνη την περιοχή παραμονεύουν παράξενα πλάσματα...
Στο δεύτερο, με τον τίτλο "Τζερούσαλεμς Λοτ", η ιστορία εξελίσσεται πολύ πριν από εκείνη του μυθιστορήματος -και συγκεκριμένα το 1850.
Όταν ο Τσαρλς Μπουν κληρονομεί μια παλιά κατοικία, δεν μπορεί να φανταστεί την φρίκη που τον περιμένει. Το σπίτι κρύβει θανάσιμα μυστικά, τα οποία φαίνεται να σχετίζονται με ένα μικρό ερειπωμένο χωριό που βρίσκεται εκεί κοντά: το Τζερούσαλεμς Λοτ!
Ο King γράφει εδώ μια ιστορία, η πλοκή της οποίας βασίζεται σε επιστολές του πρωταγωνιστή. Εμπνεόμενος από τα παλιά επιστολικά μυθιστορήματα και με ένα στυλ γραφής που θυμίζει τα κλασσικά έργα των Μπραμ Στόουκερ, Χ. Φ. Λάβκραφτ και Άρθουρ Μάχεν, μας οδηγεί στο παρελθόν για να γνωρίσουμε καλύτερα το Κακό που κατοικεί στην περιοχή του Σάλεμς Λοτ...
Όταν διάβασα πριν από περίπου είκοσι χρόνια το "Σάλεμς Λοτ", με είχε εντυπωσιάσει με τη δράση, την αγωνία και τις τρομακτικές σκηνές του. Δεν ντρέπομαι να πω ότι με είχε τρομάξει κιόλας -το μοναδικό βιβλίο που με έκανε να νιώσω έτσι. Το ξαναδιάβασα φυσικά τώρα, προσεγγίζοντάς το με διαφορετική ματιά -αναγκαστικά, μετά από τόσα χρόνια και δεκάδες αναγνώσεις παρόμοιων βιβλίων- και μπορώ να καταθέσω ότι με συνεπήρε το ίδιο, προξενώντας μου εξίσου δυνατά συναισθήματα.
Σφιχτοδεμένη πλοκή, γρήγοροι ρυθμοί και έντονη δράση, συνεχής ένταση και αγωνία, σκοτεινή και μυστηριώδης ατμόσφαιρα, ανατροπές.
Από τα αγαπημένα μου βιβλία του Βασιλιά, δεν διστάζω να το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους -ακόμα και σ' εκείνους που δεν έχουν ξαναδιαβάσει King. Αφεθείτε στην μαγεία και την σκοτεινιά του "Σάλεμς Λοτ" και πού ξέρετε... Ίσως μετά να βλέπετε με διαφορετικό μάτι τους ανθρώπους γύρω σας...
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✰✰✰ 10/10

Ο Stephen King είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της εποχής μας. Έχει γράψει πάνω από 50 μυθιστορήματα, 200 διηγήματα και δοκίμια, με πωλήσεις άνω των 350.000.000 αντιτύπων. Στα έργα του, πολλά από τα οποία έγιναν ταινίες ή σειρές, συγκαταλέγονται τα Κάρι, Το Αυτό, Το σκοτεινό μισό, Το Κοράκι, το έπος του Μαύρου Πύργου, Η Λάμψη, Το Πράσινο Μίλι, Μίζερι, Στάσου πλάι μου, Καρδιές στην Ατλαντίδα, Ο Θόλος. Έχει τιμηθεί με τα βραβεία Bram Stoker και Locus, από τη Βρετανική, Αμερικανική και Διεθνή Ένωση Συγγραφέων Τρόμου, με το Μετάλλιο Διακεκριμένης Συνεισφοράς στα Αμερικανικά Γράμματα και με το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών των ΗΠΑ, ενώ τo 2016 τιμήθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου για το Σύνολο του Έργου του. Το 2018 του απονεμήθηκε το σπουδαίο λογοτεχνικό βραβείο PEN.

Ξενόγλωσσος τίτλος: Salem's Lot
Συγγραφέας: Stephen King
Μετάφραση: Μιχάλης Μακρόπουλος
Σελίδες: 768
ISBN: 978-960-461-832-3
Διαστάσεις: 14 x 20,5 εκ.
Χρώμα: Μονόχρωμο
Εξώφυλλο: Μαλακό
Ημερομηνία κυκλοφορίας: Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018
Τιμή: 17,70€
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος

Η παρουσίαση προέρχεται από το blog "STEPHEN KING IN GREECE"



🔎3150

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...