Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016

Ελληνικά Comic Books 220: Θανάσης Βάγιας, ο βρυκόλακας (2016)


«Πες μου τι στέκεσαι Θανάση, ορθός, βουβός σα λείψανο, στα μάτια μπρος; Γιατί Θανάση μου, βγαίνεις το βράδυ; Ύπνος για σένανε δεν είν' στον 'Αδη;»

Το κόμικ με τίτλο “Θανάσης Βάγιας, ο βρυκόλακας” αποτελεί την μεταφορά του ομώνυμου ποιήματος του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη σε σενάριο-σκηνοθεσία της Βέρας Καρτάλου και σχέδιο του Νίκου Παπαμιχαήλ.
Ο Θανάσης Βάγιας είναι μία αμφιλεγόμενη ιστορική προσωπικότητα, δεξί χέρι του Αλή Πασά, που κατηγορήθηκε ως προδότης του ελληνισμού, ύστερα από την εμπλοκή του στην σφαγή 800 ανθρώπων στο χωριό Γαρδίκι της Ηπείρου. Μετά την επανάσταση φυλακίστηκε στην Κωνσταντινούπολη, όμως στην συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος και ανέλαβε επιστάτης στα κτήματα του Καποδίστρια. Το 1834 τον βρήκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, όπου πέθανε και ετάφη.
Ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης μαθαίνοντας τα νέα του θανάτου του και την τραγική μοίρα της χήρας του, εμπνέεται το εν λόγω ποίημα αποδίδοντας δικαιοσύνη, έστω και μετά θάνατον, στους Γαρδικιώτες. Ένα διαμάντι της ελληνικής λογοτεχνίας και χαρακτηριστικό παράδειγμα της επτανησιακής σχολής, “Ο βρυκόλακας Θανάσης Βάγιας” μας προσφέρει μία σειρά από διδάγματα για την εκδίκηση και τις τύψεις που βαραίνουν την ψυχή των ανθρώπων.
Με σεβασμό προς τον Έλληνα εθνικό ποιητή μεταφέρθηκε για πρώτη σε φορά σε κόμικ αυτό το σκοτεινό, ατμοσφαιρικό και επιβλητικό ποίημα, που ακροβατεί περίτεχνα μεταξύ ζωής και θανάτου, τιμωρίας και συγχώρεσης.


Εκτύπωση: Α/Μ
Πρώτη κυκλοφορία: 3 & 4 Δεκεμβρίου στο AthensCon 2016

👬1845

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...