Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Σειρές βιβλίων κόμικς 14 / Βιβλιοκριτική: Ο Μικρός Κθούλου (3 τόμοι)


Ο μικρός Κθούλου δεν έχει φίλους, όλοι τον σιχαίνονται και τον κοροϊδεύουν, μαζί και η οικογένειά του, με αποτέλεσμα να πάσχει από κατάθλιψη και να βρίσκει καταφύγιο μόνο στη metal μουσική.

Ο Μικρός Κθούλου είναι σειρά τριών άλμπουμ κόμικς του Γιώργου Τσούκη (γνωστού και ως Trashman).
Ο κεντρικός ήρωας είναι ένα μικρό τέρας, με πλοκάμια στο κεφάλι και φτερά δαίμονα. Αν και δανείζεται το όνομα του θεού Κθούλου, δημιουργήματος του Χ. Λάβκραφτ, οι προβληματισμοί του μικρού Κθούλου, που είναι μαθητής Δημοτικού στη Θεσσαλονίκη, είναι διαφορετικοί. Κύρια έγνοια του, και βασικό θέμα του κόμικ, είναι η απόρριψη και καταπίεση που δέχεται λόγω της αποκρουστικής μορφής του από τους συνομήλικούς του στο σχολείο, αλλά και τους θετούς γονείς του, και οι -πάντα αποτυχημένες- προσπάθειές του να γίνει αποδεκτός. Βασικό ρόλο στην ιστορία παίζει και η αγάπη του για τη metal μουσική, ενώ δεν λείπει και το κοινωνικό σχόλιο.
Το κόμικ είναι ασπρόμαυρο και αποτελείται από στριπάκια των τριών καρέ, με μερικές ενδιάμεσες ολοσέλιδες ιστορίες. Άρχισε να εκδίδεται το 1998 στο περιοδικό Metal Invader, ενώ κατόπιν εκδόθηκε σε τρία άλμπουμ από τις εκδόσεις O2H, το τελευταίο από τα οποία κυκλοφόρησε το 2002. Το 2004 ανατυπώθηκε το πρώτο, εξαντλημένο άλμπουμ.


Πάνος Τουρλής: Άρχισε να εκδίδεται το 1998 στο περιοδικό Metal Invader, ενώ κατόπιν εκδόθηκε σε τρία άλμπουμ (56, 56, 48 σελίδες αντίστοιχα και μικρό μέγεθος) από τις εκδόσεις O2H, το τελευταίο από τα οποία κυκλοφόρησε το 2002. Το 2004 ανατυπώθηκε το πρώτο, εξαντλημένο άλμπουμ, αυτήν την φορά ως αυτοέκδοση από τον ίδιο τον Τσούκη. Χάρη στο bookcrossing διάβασα όλα τα τεύχη κι έμεινα πολύ ευχαριστημένος.
Είναι κάτι ανάμεσα σε Γκάρφιλντ και Μαφάλντα. Έξυπνα αστεία, σταθεροί χαρακτήρες (τη μισώ την Κικίτσα που παίζει με τον ευαίσθητο Κθούλου), ένα περιβάλλον που επιτίθεται κατά του διαφορετικού -κι όμως τόσο συγκινητικό. Προσπερνώ τα αστεία γύρω από το death-metal που δεν είμαι ωτακουστής, κατά τα άλλα πέρασα πολύ καλά. Με τρόμαξε η κατά βάθος σκληρή στάση των γονιών (ειδικά ο μπαμπάς που το γύρναγε συνέχεια στην μπίρα και στο γκαζόν, όλα τα λεφτά). Ένα παιδάκι που θα ήθελα να γλυτώσω από την κακούργα κοινωνία.
Ευφυές, εξαιρετικό και ελληνικότατο.


Σενάριο-Σχέδιο: Γιώργος Τσούκης
Βιβλιοδεσία: Ράχη με μαλακό εξώφυλλο
Εκτύπωση: Ασπρόμαυρο
Hμερομηνία έκδοσης: 05/2001
Εκδότης: O2Η Books

Σημείωση: Η κριτική του Πάνου Τουρλή είχε δημοσιευτεί αρχικά στο GreekComics.gr και είχε αναδημοσιευτεί στην παρουσίαση της έκδοσης, στο τεύχος #5 του περιοδικού "Club Φίλων Μικρός Σερίφης Magazine", το οποίο κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2009.

🔎4027


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...