Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Αξέχαστες Ιστορίες 67: Εκείνοι που πέρασαν πρώτοι


Επιστρέφουμε στις παρουσιάσεις των "Αξέχαστων Ιστοριών" για να θυμηθούμε μια όμορφη περιπέτεια των θρυλικών παιδιών του νόμου, η οποία είχε αρκετά μεγάλες δόσεις αγωνίας. Η περιπέτεια αυτή γράφτηκε το 1973, από τον Κώστα Φωτεινό (ψευδώνυμο του Πότη Στρατίκη) και δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο τεύχος 517 του περιοδικού "Μικρός Σερίφης". Έπειτα, αναδημοσιεύθηκε άλλες δύο φορές, στα τεύχη 954 και 1400 του ίδιου περιοδικού. Παραθέτουμε τα εξώφυλλα και των τριών εκδόσεων, στα οποία παρατηρούμε πως χρησιμοποιήθηκε η ίδια εικόνα (συνηθισμένη τακτική του περιοδικού), με μικρές διαφορές στο στήσιμο, στην γραμματοσειρά και στα χρώματα.

Υπόθεση: Ένα μικρό καραβάνι διασχίζει τα βουνά κατευθυνόμενο προς μια όμορφη κοιλάδα, όταν δέχεται την επίθεση Ινδιάνων. Χάρις στα πέντε παιδιά του νόμου (εδώ συμμετέχει και η Παλόμα), οι άνθρωποι του καραβανιού καταφέρνουν να γλιτώσουν προσωρινά, όμως φαίνεται πως οι ερυθρόδερμοι δεν θα τους αφήσουν να μπουν στην κοιλάδα. Τα παιδιά θα μείνουν μαζί τους και ο Τζιμ θα συνεργαστεί με τον Σβάνσον, τον αρχηγό του καραβανιού, για να οργανώσουν την άμυνα και τις επόμενες κινήσεις τους. Το Ελληνόπουλο θ' αρχίσει να υποψιάζεται πως κάτι παράξενο συμβαίνει. Γιατί δεν τους αφήνουν οι Ινδιάνοι να μπουν στην κοιλάδα; Το θρυλικό παιδί αποφασίζει να στείλει τον Τσιπιρίπο να ρίξει μια ματιά πίσω από τις γραμμές των Ινδιάνων. Το μικρό παιδί περνάει τη νύχτα απαρατήρητο από τους ερυθρόδερμους και μπαίνει στην κοιλάδα, η οποία -όπως διαπιστώνει- κατοικείται από άλλους λευκούς! Δυστυχώς, το Ινδιανάκι θα πέσει στα χέρια αυτών των ανθρώπων πριν προλάβει να απομακρυνθεί. Θα καταλάβει ότι εκείνοι έχουν βάλει τους Ινδιάνους να φυλάνε την είσοδο της κοιλάδας, δίνοντάς τους για αντάλλαγμα τροφή και όπλα, αδιαφορώντας για τους αθώους ανθρώπους που θα σκοτωθούν. Όταν θα μάθουν από τον Τσιπιρίπο πως αρχηγός του καραβανιού είναι ο Σβάνσον, θα χαρούν ιδιαίτερα καθώς ένας από αυτούς, ο Σκωτ, τον γνωρίζει. Η τύχη χαμογελά στους κακούργους και αυτοί δεν πρόκειται να αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Αποφασίζουν να παρασύρει ο Σκωτ σε παγίδα τους ανθρώπους του καραβανιού, εκμεταλλευόμενος την γνωριμία του με τον Σβάνσον. Ο Τσιπιρίπο ακούει τα σχέδιά τους, όμως δεν έχει κανέναν τρόπο να ειδοποιήσει τους φίλους του, καθώς βρίσκεται φρουρούμενος σε μια αποθήκη. Και ο Σκωτ ξεκινά...


Την αξέχαστη αυτή ιστορία την διάβασα για πρώτη φορά στο τεύχος 954 του Μικρού Σερίφη, το 1986 και θυμάμαι ακόμα τις μέρες εκείνες με νοσταλγία...
Κριτική: 3/5


Επόμενη "Αξέχαστη Ιστορία":
"Η Αρχή του Θρύλου"
Αναζητήστε την στα τεύχη 397-404, 678-685 και 877-884 του περιοδικού "Μικρός Κάου-μπόυ", καθώς και στα τεύχη 201-220 και 525-544 του περιοδικού "Μικρός Αρχηγός". Διαβάστε την και στείλτε μας τα κείμενά σας στο e-mail του blog (selidesnostalgias@gmail.com), το συντομότερο δυνατόν. Μην ξεχάσετε να αναφέρετε την κριτική σας για την περιπέτεια και σε ποιο τεύχος την διαβάσατε!

Σημείωση: Τα εξώφυλλα και οι εσωτερικές εικόνες των περιοδικών που παρουσιάζονται καλύπτονται από τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. Παρακαλούμε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιπτώσεις αντιγραφής.
Επιμέλεια κειμένων και παρουσίασης: Πλαφουτζής Παναγιώτης
Για το http://selidesnostalgias.blogspot.gr/ - 2019


🔎3507

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...