Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Λογοτεχνικές Προτάσεις 503 / Βιβλιοκριτική: Μέγας Αλέξανδρος - Τα πέρατα του κόσμου (Ιστορικό μυθιστόρημα)


Του Παναγιώτη Πλαφουτζή

Η μακεδονική στρατιά κινείται προς τα βάθη της Ασίας, διαβαίνει τον Ευφράτη και τον Τίγρη και φτάνει στη Βαβυλώνα, για να καταφέρει το θανάσιμο χτύπημα στα ανάκτορα των Αχαιμενιδών στην Περσέπολη. Τα πιο όμορφα ανάκτορα του κόσμου με τα θαύματά τους, παραδίνονται στις φλόγες. Κλείνει έτσι ο κύκλος μιας αρχαίας αυτοκρατορίας και αρχίζει μια νέα εποχή... Κι έπειτα οι στέπες της Σκυθίας, τα παγωμένα βουνά της Βακτριανής, χρόνια ολόκληρα γεμάτα πορείες και σκληρές μάχες.
Ο Αλέξανδρος οραματίζεται το πιο φιλόδοξο σχέδιο, έναν κόσμο χωρίς Έλληνες ούτε βαρβάρους, μία μόνο πατρίδα για ένα μόνο λαό. Λίγοι καταλαβαίνουν, κάποιοι επαναστατούν, εξυφαίνουν συνωμοσίες και ο βασιλιάς παρασύρεται σε μια δίνη βίας και αίματος. Μόνο η αγάπη μπορεί να τον βοηθήσει, μόνο η αγάπη μπορεί να πολεμήσει το φόβο της μοναξιάς μπροστά στο υπεράνθρωπο εγχείρημα. Θα είναι η Ρωξάνη αυτή που θα τον περιμένει σ’ ένα κάστρο φωλιασμένο μέσα στους πύργους των Ιμαλαΐων: η πιο όμορφη, η πιο σαγηνευτική, η βασίλισσα...
Η Ρωξάνη θα δώσει στον Αλέξανδρο το θάρρος να προχωρήσει προς τη μυστηριώδη Ινδία, προς το ακρότατο όριο, και μετά θα του προσφέρει τη δύναμη να απαρνηθεί το όνειρο, να αναζητήσει, με τρομακτικούς κόπους και στερήσεις, το δρόμο της επιστροφής...

Ο Βαλέριο Μάσιμο Μανφρέντι, σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και ειδικεύτηκε στην τοπογραφία του αρχαίου κόσμου. Έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια της Ιταλίας και του εξωτερικού, όπως το Ecole Pratique des Hautes Edudes της Σορβόνης, και είναι καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Luigi Bocconi στο Μιλάνο. Μελετητής του αρχαίου κόσμου, έχει διδάξει σε ιταλικά και ξένα πανεπιστήμια και έχει διεξαγάγει και διευθύνει επιστημονικές έρευνες και ανασκαφές σε διάφορα σημεία της Μεσογείου. Συνεργάζεται με τα περιοδικά "Panorama" και "Messaggero". Έχει γράψει δεκαέξι μυθιστορήματα, που έχουν τιμηθεί με σημαντικά βραβεία και έχουν πουλήσει περισσότερα από 12 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Επίσης, έχει γράψει σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, καθώς και ντοκιμαντέρ για σημαντικούς παραγωγούς. Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα του είναι: "Ξενοφώντος ανάβασις" (1980), "Η κάθοδος των Μυρίων" (1986), "Τα καλότυχα νησιά" (1990), "Οι Ετρούσκοι στην κοιλάδα του Πάδου" (1991) -σε συνεργασία με τον Λουίτζι Μαλνάτι-, "Θάλασσα της Ελλάδας" (1992), "Οι Έλληνες της Δύσης" (1996) -σε συνεργασία με τον Λορέντζο Μπρατσέζι-, "Οι Κέλτες της Ιταλίας" (1999) -σε συνεργασία με τον Βενσεσλάς Κρούτα, η μυθιστορηματική τριλογία "Μέγας Αλέξανδρος" (1998), που μεταφράστηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, και τα βιβλία του "Ακρόπολη", "Η μεγάλη εποποιία της Αθήνας", "Ο Φαραώ της άμμου", "Η επιστροφή από την Τροία", "Χίμαιρα", "Παλλάδιο", "Η τελευταία λεγεώνα", "Η ασπίδα της Σπάρτης", "Ο τύραννος των Συρακουσών", "Ζευς", κ.ά.

Σελίδες Νοσταλγίας: Ο τρίτος τόμος της επικής τριλογίας που αγάπησαν όλοι οι λάτρεις του ιστορικού μυθιστορήματος.
Εδώ, ο συγγραφέας εξιστορεί τα κατορθώματα του Αλέξανδρου, του νεαρού βασιλιά της Μακεδονίας, που πλέον βρίσκεται στο απόγειο της δόξας του. Παρακολουθούμε τις σκέψεις και τα κατορθώματά του, τις πολεμικές αρετές του στα πεδία των μαχών, μα και τα πάθη και τα ελαττώματά του. Διαβάζουμε για κάποιες από τις μεγαλύτερες μάχες στην ιστορία του αρχαίου κόσμου και αισθανόμαστε δέος παρακολουθώντας τα ιστορικά γεγονότα να διαδέχονται το ένα το άλλο. Η καταστροφή της Περσέπολης έρχεται για να επιβεβαιώσει την κυριαρχία του νεαρού βασιλιά και να γεμίσει τρόμο τους αντιπάλους του. Εξιστορείται η διάβαση του Τίγρη και του Ευφράτη, μέχρι το πέρασμα στην Ινδία.
Κι ενώ ο Αλέξανδρος δείχνει έτοιμος να υπερβεί κάθε όριο και να συνεχίσει να αναζητά την άκρη του κόσμου, οι στρατιώτες του αρχίζουν να έχουν αντιρρήσεις... Όμως, ακόμα και τότε, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πόσο κοντά είναι το πραγματικό τέλος...
Με απλή, ανάλαφρη γραφή ο Manfredi καταφέρνει να αποδώσει αριστοτεχνικά με λεπτομέρειες και πειστικότητα το κλίμα της εποχής. Έχοντας την εμπειρία του αρχαιολόγου, χρησιμοποιεί τις γνώσεις του και δεν αφήνει την φαντασία του να οργιάσει διαστρεβλώνοντας το χαρακτήρα του Αλέξανδρου και των υπολοίπων προσώπων. Η ιστορική ακρίβεια μπορεί ορισμένες φορές να λειτουργεί εις βάρος του συναισθηματικού δεσμού του ήρωα με τον αναγνώστη, όμως αυτό εξισορροπείται με την καταιγιστική δράση και τους γρήγορους ρυθμούς.
Από τα πιο εμβληματικά έργα του Manfredi, η τριλογία του Μ. Αλεξάνδρου δημοσιεύθηκε σε τριάντα έξι γλώσσες, σε πενήντα πέντε χώρες.
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✰✮✮

Τίτλος πρωτοτύπου: Aléxandros: Il confine del mondo
Συγγραφέας: Valerio-Massimo Manfredi
Μεταφραστής: Ευάγγελος Κεφαλλονίτης
ISBN: 960-14-0177-6
Γλώσσα πρωτοτύπου: Ιταλικά
Ημερομηνία έκδοσης: 2000
Εξώφυλλο: Μαλακό
Διαστάσεις: 23x15cm
Σελίδες: 516
Εκδότης: Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

🔎3071

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...