Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Προτάσεις παιδικών βιβλίων 61: Η γέφυρα για την Τεραμπίθια


Του Παναγιώτη Πλαφουτζή

Ένα εξαιρετικό εφηβικό ανάγνωσμα, γεμάτο ζωντάνια, περιπέτεια, φαντασία και συγκίνηση.
Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ένα μικρό αγόρι, ο Τζες. Δεν είναι παρά ένα μοναχικό παιδί που νιώθει αδικημένο μέσα σε μια οικογένεια με τέσσερις αδερφές. Κάνει εκείνος όλες τις βαριές εργασίες του σπιτιού, καθώς ο πατέρας του λείπει όλη μέρα στη δουλειά και θεωρεί ότι οι γονείς του δεν τον αγαπούν όσο τα κορίτσια. Θα δει τη ζωή του ν' αλλάζει όταν πιάνει φιλίες με τη Λέσλι, την καινούρια του γειτόνισσα, η οποία είναι ταυτόχρονα και το πιο περίεργο κορίτσι στην τάξη του. Ανάμεσα στον Τζες και τη Λέσλι αναπτύσσεται μια ζεστή φιλία. Οι δυο φίλοι θα δημιουργήσουν με την φαντασία τους έναν μαγικό κόσμο που λέγεται Τεραμπίθια, ένα μυθικό βασίλειο όπου κατοικούν γίγαντες, μάγισσες και διάφορα φανταστικά όντα. Όταν τα δυο παιδιά βρίσκονται στο βασίλειο της Τεραμπίθια, αποκτούν απεριόριστη δύναμη, γίνονται βασιλιάδες και η ζωή τους μετατρέπεται σε περιπέτεια! Ώσπου ένα τραγικό γεγονός έρχεται να τα ανατρέψει όλα...

Ζωντανοί διάλογοι, φυσικοί χαρακτήρες, κείμενο με σωστή δομή και οικονομία λόγου, χωρίς περιττή χρήση της γλώσσας. Ένα ρεαλιστικό και συγκινητικό ανάγνωσμα, ιδανικό για παιδιά ηλικίας από 11 ετών και πάνω αλλά και για όσους ενήλικες δεν έχουν πάψει να αισθάνονται παιδιά.
Η συγγραφέας διεισδύει με επιτυχία στην παιδική ψυχοσύνθεση, καθώς χρησιμοποιεί πραγματικά στοιχεία της καθημερινότητας των ηρώων της. Ο ανταγωνισμός και οι φιλίες που αναπτύσσουν μεταξύ τους τα παιδιά, τα παιχνίδια που επινοούν, η επιθετικότητα που εκδηλώνουν αλλά και το αίσθημα της αδικίας που νιώθουν συχνά, είναι απόλυτα αναγνωρίσιμα από τους νεαρούς αναγνώστες. Η Τεραμπίθια είναι ο μυστικός κόσμος του Τζες και της Λέσλι. Ένας μυστικός κόσμος που, με κάποιες παραλλαγές, μπορεί να ονειρεύεται κάθε παιδί που διαθέτει στοιχειώδη φαντασία.
Γεμάτο αγνά συναισθήματα και συγκίνηση, το βιβλίο αυτό μιλά για την δύναμη της φιλίας, τα όρια του φόβου και τον πόνο της απώλειας. Και το επιτυγχάνει με λίγα και απλά λόγια.
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✰✮✮

«Ξέρεις τι χρειαζόμαστε;» του φώναξε η Λέσλι.
Εκείνος, μαγεμένος τώρα από τον ουρανό, ένιωθε ότι δεν είχε πια καμιά άλλη ανάγκη.
«Χρειαζόμαστε ένα μέρος», του είπε, «μόνο για μας. Θα είναι μυστικό και δεν θα πούμε κουβέντα σε κανέναν γι' αυτό».
Ο Τζες σταμάτησε την κούνια. Η φωνή της Λέσλι χαμήλωσε και έγινε σαν ψίθυρος:
«Θα είναι η μυστική μας χώρα», συνέχισε εκείνη, «που θα την κυβερνάμε εμείς»...

Το βιβλίο "Η γέφυρα για την Τεραμπίθια" είναι ένα από τα πιο μοντέρνα μυθιστορήματα της αμερικανικής λογοτεχνίας στα τέλη του 20ού αιώνα. Προσελκύοντας αναγνώστες σε όλο τον κόσμο για πάνω από δύο γενιές, έχει πουλήσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως! Το μυθιστόρημα της Κάθριν Πάτερσον έχει αποσπάσει το μετάλλιο John Newbery (1978) «για την πιο διακεκριμένη συνεισφορά στην Αμερικανική Λογοτεχνία για νέους». Το 2007 μεταφέρθηκε με επιτυχία και στον κινηματογράφο.
Στην Ελλάδα είχε κυκλοφορήσει αρχικά με τον τίτλο "Η γέφυρα των αγγέλων".

Η Αμερικανίδα συγγραφέας Κάθριν Πάτερσον (γεν. 1932), έχει βραβευτεί, μεταξύ άλλων, στη χώρα της δύο φορές με το National Book Award (το 1977 για το "The Master Puppeteer" και το 1979 για το "H τρομερή Γκίλυ..."/"The Great Gilly Hopkins"), και δύο φορές με το Μετάλλιο Newbery (το 1978 για το "H γέφυρα για την Τεραμπίθια" και το 1981 για το "Jacob Have I Loved"). Οι ιστορίες της για παιδιά και νέους διακρίνονται για το εξαιρετικό πνεύμα, τη συμπόνια, την αγάπη και το χιούμορ τους. Το 1998 διακρίθηκε με το διεθνές βραβείο Άντερσεν και το 2006 με το βραβείο Άστριντ Λίντγκρεν.

Τίτλος πρωτοτύπου: Bridge to Terabithia
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
Συγγραφέας: Katherine Paterson
Μετάφραση: Αλεξάνδρα Μάντη
Σειρά βιβλίου: Σύγχρονη Εφηβική Λογοτεχνία
ISBN: 9789604225408
Ημερομηνία έκδοσης: 05/2007
Εξώφυλλο: Μαλακό
Σελίδες: 184
Προτεινόμενη ηλικία: Από 11 ετών
Διαστάσεις βιβλίου: 20x13 cm
Εκδότης: Άγκυρα

🔎3068

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...