Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Η… βιβλιογραφία των κόμικς 19: Ήρωες του Στέλιου Ανεμοδουρά


Η αλήθεια είναι πως όταν πιάνεις αυτό το βιβλίο στα χέρια σου και το ξεφυλλίζεις, σε κερδίζει, εντυπωσιάζεσαι και θέλεις να το διαβάσεις πιο αναλυτικά. Αυτή την αίσθηση σου την δημιουργεί το ίδιο το βιβλίο, ένα πραγματικό κομψοτέχνημα, το οποίο αποδεικνύει πως δεν αρκεί μόνο να είναι καλό το περιεχόμενο αλλά να ξέρεις και πως να το παρουσιάσεις. Κι αυτό, γίνεται εδώ με τον καλύτερο τρόπο.
Είχα σκοπό να αναφερθώ αναλυτικά στο συγκεκριμένο πόνημα, όμως όταν έλαβα προς δημοσίευση το κείμενο του φίλου Χρήστου Νάστου για το βιβλίο, διαπίστωσα ότι αυτά που έγραφε με κάλυπταν απόλυτα. Εγώ, το μόνο που έχω να επισημάνω είναι πως, το "Ήρωες του Στέλιου Ανεμοδουρά", είναι ένα βιβλίο κόσμημα για την βιβλιοθήκη όχι μόνο όσων αγαπούν τα κόμικς αλλά όλων μας. Μην το χάσετε για κανέναν λόγο!
Πλαφουτζής Παναγιώτης


Όταν ένα περίπου χρόνο πριν, είχα πληροφορηθεί από έναν εκλεκτό φίλο τα σχέδια για τη δημιουργία του συγκεκριμένου βιβλίου, τίποτε δε με προϊδέαζε γι' αυτό που θα ένιωθα όταν θα το έπιανα στα χέρια μου το απόγευμα της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου, στο στήσιμο του αξέχαστου διημέρου του Athens Con. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πραγματικό εκδοτικό κομψοτέχνημα που τιμά στο έπακρο τόσο τους δημιουργούς του όσο και τον εκδότη του, μα κυρίως τιμά το έργο και τη τεράστια προσφορά του αείμνηστου Στέλιου Ανεμοδουρά.
Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο αφορά τη περίοδο 1946-1968 και αναφέρεται σε εμβληματικούς τίτλους -αφηγηματικής μορφής- όπως οι θρυλικοί Υπεράνθρωπος, Μικρός Ήρωας, Γκρέκο μα και σε δεκάδες λιγότερο γνωστά -μα εξίσου αξιόλογα και με ιστορική αξία περιοδικά- όπως ο Μικρός Ζορρό, Μικρός Μπουρλοτιέρης (έξοχο ανάγνωσμα!), Πλανητάνθρωπος, Καλ, Τάργκα και πολλά-πολλά ακόμη. Την ευθύνη της συγγραφής αυτού ανέλαβε ο Γιώργος Βλάχος, ως ο σημαντικότερος γνώστης του χώρου -πέρα κάθε αμφιβολίας. Εξαιρετική πένα, υπέροχα δοσμένα κείμενα, χάρτινα ανάγλυφα μιας ολόκληρης εποχής.
Η σκυτάλη περνά στον διακεκριμένο συγγραφέα Γιώργο Πολ. Παπαδάκη και στη χρυσή -για τα κόμικς των εκδόσεων Ανεμοδουρά- εποχή, 1969-1979. Μπλεκ, Ζαγκόρ, έχουν την αναμφισβήτητη πρωτοκαθεδρία, με τα Τζάγκουαρ, Πινόκιο, Μπόζο, Σινεάκ, Τζόννυ Λόγκαν και Κοκομπίλ να ξεχωρίζουν μεταξύ πολλών άλλων την εποχή της εκδοτικής έκρηξης των εικονογραφημένων στην Ελλάδα. Άφθονο πληροφοριακό υλικό, σωστά δομημένο, από έναν αρκετά έμπειρο ερευνητή του χώρου.


Το τρίτο μέρος ανήκει στην εξίσου πλούσια και ενδιαφέρουσα περίοδο 1980-2000 (το έτος αυτό πεθαίνει δυστυχώς ο Στέλιος Ανεμοδουράς) και συνεχίζει ως και σήμερα στο δυναμικό εκδοτικό παρόν του Λεωκράτη Ανεμοδουρά. Το κομμάτι αυτό ανήκει στη πένα του Νίκου Νικολαίδη, ακούραστου δημιουργού, συγγραφέα, συλλέκτη και ερευνητή των κόμικς -καθώς και αγαπημένου φίλου φυσικά! Υπάρχει όμως και "τέταρτο" μέρος. Και αυτό δεν είναι άλλο από μία ιστορία σε μορφή αφηγήματος του Μικρού Ήρωα σε κείμενο του Γιώργου Βλάχου, καθώς και δύο κόμικ ιστορίες του Μπλεκ (Το τίμημα της προδοσίας, Η επιστροφή της μάγισσας Νέκμεκ), σε σενάριο των Νικολαίδη και Παπαδάκη αντίστοιχα. Και οι τρεις ιστορίες χαίρουν της εξαιρετικής (δίχως ίχνος υπερβολής!) εικονογράφησης του Κώστα Φραγκιαδάκη.


Το ¨Ήρωες του Στέλιου Ανεμοδουρά¨ εστιάζει σε κάθε τίτλο ξεχωριστά, προσφέροντας πλήρη και αναλυτικά στοιχεία (συγγραφείς, σελίδες, εκδοθέντα τεύχη, τίτλοι αυτών, σελίδες, διαστάσεις, συχνότητα κυκλοφορίας), καθώς και πληθώρα έγχρωμων εξωφύλλων και εσωτερικών εικόνων. Έχει γίνει θαυμάσια δουλειά στο γραφιστικό κομμάτι καθώς και στη συνολική εικόνα του (έξοχη ποιότητα χαρτιού -velvet 150gr, εκτύπωσης, χρωματισμού), που έχει ως αποτέλεσμα να κρατάμε στα χέρια μας το καλύτερο βιβλίο του είδους του τα 10 τελευταία χρόνια τουλάχιστον, και σίγουρα ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα που έχουν γραφεί ποτέ και αφορούν την εκδοτική έρευνα-καταγραφή μιας συγκεκριμένης εποχής.
Εντάξει, και επειδή πρέπει να βρω και κάτι αρνητικό θα το κάνω! Θεωρώ πως τίτλοι όπως ο Μικρός Ιππότης και το Ροντέο -με 224 και 118 τεύχη αντίστοιχα- άξιζαν παραπάνω από μία περιληπτική σελίδα παρουσίασης. Αυτό φυσικά δεν αναιρεί/αφαιρεί τίποτε από τη συνολική αξία αυτού του εκπληκτικού, όσο και χορταστικού από κάθε άποψη, ερευνητικού πονήματος.
Το βιβλίο αυτό δημιουργήθηκε από μία ομάδα ανθρώπων με αστείρευτο μεράκι, πάθος και πραγματική αγάπη για το αντικείμενο με το οποίο καταπιάστηκαν. Και ο εκδότης του το μεταμόρφωσε ιδανικά σε ένα πραγματικό εκδοτικό κόσμημα -μα και έναν αχώριστο σύντροφο για τον γράφοντα, πλέον. Κώστα, Γιώργο, Νίκο, Γιώργο, Λεωκράτη σας ευχαριστώ… που δημιουργήσατε κάτι τόσο όμορφο σε μία τόσο αντιαισθητική εποχή.
Χρήστος Νάστος


Στους "ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ" για πρώτη φορά καταγράφεται ολόκληρο το συγγραφικό και εκδοτικό έργο του Στέλιου Ανεμοδουρά από τρεις διακεκριμένους συγγραφείς και έναν εικονογράφο, που έζησαν τις εκδόσεις του τόσο ως πιστοί αναγνώστες όσο και ως ιστορικοί ερευνητές στον χώρο του κόμικ και γενικότερα του παιδικού λαϊκού εντύπου.
Ξεκινώντας από το 1946, η δραστηριότητα του συγγραφέα-εκδότη, χωρίζεται σε 3 χρονικές περιόδους, κάθε μια από τις οποίες χαρακτηρίζεται από το δικό της ιστορικό πλαίσιο.
Από το συγγραφικό ξεκίνημά του στον χώρο, το 1946, και τη συνεχή συγγραφική και εκδοτική δραστηριότητά του έως και το 1968, έτος κατά το οποίο έγινε η διακοπή του "Μικρού Ήρωα" σε αφηγηματική μορφή, οριοθετείται η πρώτη περίοδος. Την επιμελείται ο Γιώργος Βλάχος. Μέσα σε αυτή την περίοδο, μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται τίτλοι εμβληματικών περιοδικών της "Χρυσής Περιόδου" του λαϊκού αναγνώσματος, όπως η "Μάσκα", "Ο Υπεράνθρωπος", ο "Γκρέκο" και πάνω από όλα "Ο Μικρός Ήρως", ανακαλώντας στη μνήμη των παλαιοτέρων ευτυχισμένες παιδικές στιγμές συντροφιάς μαζί τους.
Η περίοδος 1969-1979, η οποία σηματοδοτείται από την καθιέρωση χαρακτηριστικών τίτλων όπως "Μπλεκ", "Ζαγκόρ", "Όμπραξ" και "Κατερίνα", αναλύεται ιστορικά από τον Γιώργο Πολ. Παπαδάκη. Ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης αναλύει το εκδοτικό έργο του Στέλιου Ανεμοδουρά από το 1980 μέχρι και το τέλος της ζωής του, το 2000, καθώς και τη συνέχιση της εκδοτικής δραστηριότητας που παρέδωσε μέχρι και σήμερα.
Σαν προσάρτημα μια ακόμα ενότητα: οι τρεις συγγραφείς του βιβλίου αποτίουν φόρο τιμής στο δημιουργό Στέλιο Ανεμοδουρά, ο οποίος με τα περιοδικά του γέμιζε ευχάριστα τις ώρες της παιδικής τους σχόλης, γράφοντας ο καθένας τους μια δική του ιστορία με τον ήρωα που περισσότερο τον είχε σημαδέψει. Ο Γιώργος Βλάχος, μια περιπέτεια του Παιδιού-Φάντασμα σε μορφή αφηγήματος, όπως τα παλιά καλά χρόνια, ενώ οι Γιώργος Πολ. Παπαδάκης και Νίκος Δημ. Νικολαΐδης από μια ιστορία του Μπλεκ σε μορφή κόμικ. Ο εικονογράφος Κώστας Φραγκιαδάκης σε ρόλο... Βύρωνα Απτόσογλου στην πρώτη ιστορία και σε ρόλο των... EsseGesse στις δύο άλλες, τις ντύνει με την εικονογράφησή του.
Οι καινούργιες αυτές ιστορίες θα φέρουν στον αναγνώστη μνήμες ενός όμορφου παρελθόντος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το αξεπέραστο κληροδότημα του Στέλιου Ανεμοδουρά θα μας συντροφεύει για πολλά χρόνια ακόμα...
Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου

Εκδόσεις: C&C Publications LP
Σελίδες: 340
Τιμή: 19,90€
Το βιβλίο κυκλοφορεί σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία από τα μέσα Νοεμβρίου. Επίσης, είναι δυνατή η online παραγγελία του στο ccpublic.gr ή, μέσω τηλεφώνου, στο 2108983824.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...