Γύρω-γύρω όλοι και στη μέση ο... πράκτωρ της μπάλας Θου-Βου, έχει ντριμπλάρει ξαπλώνοντας στο χορτάρι αντίπαλο και εφορμά για να σκοράρει στο περίφημο φιλικό του 1978 μεταξύ Ηθοποιών - Δημοσιογράφων.
Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του ο Θανάσης Βέγγος είχε δηλώσει φίλος του Παναθηναϊκού, τη φανέλα του οποίου είχε φορέσει για τις ανάγκες της ταινίας «Ο Τρελάρας» του 1963, όπου είχε τον ρόλο του «άρρωστου» οπαδού του Τριφυλλιού, ο οποίος ερωτεύεται την κόρη ενός φανατικού οπαδού του Ολυμπιακού.
Έναν χρόνο αφότου συμπλήρωσε μισό αιώνα ζωής, το 1978, ο σταρ του κινηματογράφου και του θεάτρου Θανάσης Βέγγος πρωτοστάτησε στη διαμάχη των ηθοποιών με την κρατική τηλεόραση που δεν τους αναγνώριζε τα πνευματικά δικαιώματα. Στην κορύφωση της απεργίας των καλλιτεχνών διοργανώθηκε φιλική ποδοσφαιρική αναμέτρηση μεταξύ ομάδας Ηθοποιών και Δημοσιογράφων στο γήπεδο της «Νέας Φιλαδέλφειας» (δείτε τα στιγμιότυπα στο ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ).
Όπως ανέφερε ο Τύπος της εποχής, το φιλικό παιχνίδι, όπου πρωταγωνίστησε ο Θανάσης Βέγγος παρακολούθησαν περισσότεροι από 40.000 θεατές(!), ενώ παρατηρήθηκαν ακόμη και φαινόμενα... μαύρης αγοράς με τα εισιτήρια των 80 δραχμών να φτάνουν μέχρι και τις 120 δραχμές!
Ο μεγάλος πρωταγωνιστής του κινηματογράφου και του θεάτρου, έκλεψε την παράσταση και στο χόρτο, μολονότι η ομάδα των Ηθοποιών ηττήθηκε (3-5). Ο Βέγγος αγωνίστηκε ως σέντερ φορ στο β’ ημίχρονο πετυχαίνοντας μάλιστα δύο γκολ, όπως είχε «απειλήσει» τους δημοσιογράφους μερικές ημέρες πριν το… καυτό ντέρμπι!
Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Ζλατάνος, ο οποίος όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ «δεν μπορούσε ούτε να σφυρίξει από τα γέλια». Αλλωστε, οι ηθοποιοί ήταν καλά προετοιμασμένοι για να τον αντιμετωπίσουν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Σωτήρη Μουστάκα, ο οποίος αναζητούσε μια κόκκινη κάρτα πριν την έναρξη του αγώνα «για να τη δείξω στον διαιτητή σε περίπτωση που κάνει το λάθος να σφυρίξει τίποτα εις βάρος μας».
Όταν πάντως, ο διαιτητής έδειξε κίτρινη κάρτα στον Βέγγο, τα άκουσε από την εξέδρα! Την ίδια στιγμή ο μεγάλος κωμικός δέχτηκε με κάθε επισημότητα την παρατήρηση και όπως περιγράφει για λογαριασμό της «Αθλητικής Ηχούς» ο Γιάννης Αργυρίου «υποκλίνεται, κάνει δύο βήματα πίσω και σηκώνει ψηλά τα χέρια. Τελικά στο 80’ θα δουν οι φίλαθλοι και μια ξανθιά παίκτρια να ετοιμάζεται για αλλαγή. Είναι η Δέσποινα Στυλιανοπούλου που παίρνει τη θέση του Βέγγου. Το παιχνίδι όμως δεν γίνεται να συνεχισθεί. Δεν είναι δυνατόν να συνεχισθεί. Γύρω από τον αγωνιστικό χώρο βρίσκονται 5.000 θεατές που σε κάθε διακοπή προσπαθούν να μπουν μέσα. Αυτό κάνουν και τώρα που ο Βέγγος αποχωρεί χαιρετώντας τα πλήθη σαν τον μεγάλο μπαλαδόρο που αναγκαστικά εγκαταλείπει. Ο Ζλατάνος αναγκάζεται να σφυρίξει τη λήξη του αγώνος δίνοντας έτσι τέλος και στο ασταμάτητο γέλιο».
Το τέλος του αγώνα βρίσκει τον Βέγγο στα αποδυτήρια των δημοσιογράφων, όπου σύμφωνα με το ρεπορτάζ τους επανέλαβε την ατάκα με το χαρακτηριστικό σταυρωτό κούνημα του κεφαλιού και την τρεμάμενη φωνή που τον έκανε διάσημο: «Καλοί μου άνθρωποι συγνώμη αν σας κούρασα» είπε, ενώ ακολούθως συνέχισε την παράστασή του αποκαλύπτωντας στους εκπροσώπους του Τύπου ότι «είμαι σε τρομερή φόρμα και σκέφτομαι εφέτος να κάνω καμιά μεταγραφή. Εχω προτάσεις απ’ το εξωτερικό, ωστόσο θα προτιμήσω ελληνική ομάδα διότι εδώ έχει καλό κλίμα, ωραία θάλασσα και άλλα».
Για την ιστορία με την ομάδα των Ηθοποιών (ενισχυμένη και από κάποιους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές και προπονητές) αγωνίστηκαν οι:
Α' ΗΜΙΧΡΟΝΟ: Μεταξόπουλος, Καραγιώργης, Μαντάς, Πέτροβιτς, Τσαϊκόφσκι, Σαββαΐδης, Αντωνίου, Στέκος, Νεστορίδης, Βέγγος, Μητρούσης, Καρράς, Μουστάκας.
Β' ΗΜΙΧΡΟΝΟ: Σεραφείδης (Ευαγγελίδης), Στεφανάκος, Φούντας, Γιαννάτος, Βλάχος, Βέγγος, Αντωνίου (Μαργαρίτης), Μαλκότσης, Σαββαΐδης, Σίσκος, Κοτανίδης.
Με τους Δημοσιογράφους έπαιξαν οι: Κατσαρός (Μπακανάκης), Στανωτάς (Σταματόπουλος), Γεωργαλάς (Ν. Γερακάρης), Τσώχος, Χαλιβελάκης, Χαραλαμπίδης, Θωμόπουλος (Παϊπέτης), Δημαράς, Λιάνης, Πρίφτης (Ν. Γαβαλάς), Βουτσέλης (Παπάζογλου). Αγωνίστηκαν και οι Τ. Παπαδόπουλος, Καπράνος, Κοντογιαννίδης, Τσελεμέντες.
Το κείμενο αναδημοσιεύεται από το Βήμα, ενώ οι φωτογραφίες (εκτός της πρώτης) προέρχονται από το περιοδικό Μπλεκ και δημοσιοποιήθηκαν στο διαδίκτυο αρχικά στο site http://mycomicsgr.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου