Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Αξέχαστες Ιστορίες 68: Η Αρχή του Θρύλου


Μια σειρά τευχών που έμελλε να γίνει σημείο αναφοράς για τους πιστούς φίλους της Θρυλικής Τετράδας, αφού επαναπροσδιόρισε με τον καλύτερο τρόπο τον μύθο του Τζιμ Άνταμς και της παρέας του!

Όταν οι εκδόσεις "Αιγόκερως" αντικαταστάθηκαν από τις δύο νέες εταιρείες ("Αφοί Στρατίκη" και "Μονόκερως"), οι Ανδρεόπουλος και Ραμπατζής, που είχαν αναλάβει τα ηνία του Μικρού Κάου-μπόυ, εμπιστεύθηκαν τη συγγραφή των ιστοριών σε ένα άλλο μεγάλο όνομα της εποχής, τον επίσης πολυγραφότατο Γιώργο Μαρμαρίδη. Ήταν η καλύτερη επιλογή που μπορούσαν να κάνουν, αφού πλέον ο Πότης Στρατίκης θα συνέχιζε να γράφει αποκλειστικά στον Μικρό Σερίφη. Σε σύντομο χρονικό διάστημα διαφάνηκε πως ο Μικρός Κάου-μπόυ θα αποτελούσε ξεκάθαρα μία διαφορετική επιλογή για τους αναγνώστες. Τότε ήταν που οι υπεύθυνοι του περιοδικού αποφάσισαν να επαναπροσδιορίσουν κάπως τα πράγματα και να δώσουν το δικό τους στίγμα στο φαινόμενο της Θρυλικής Τετράδας. Ήδη είχαν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ξεκίνησε ο Μικρός Σερίφης τις ιστορίες και έτσι οι νέοι αναγνώστες ζητούσαν να μάθουν τον τρόπο συνάντησης των παιδιών, τον οποίο γνώριζαν μόνο μέσα από τις απαντήσεις της αλληλογραφίας και από κάποιες αναφορές στις περιπέτειες που δημοσιεύονταν.


Αντιλαμβανόμενοι αυτή την αδυναμία οι Θέμος Ανδρεόπουλος και Κωνσταντίνος Ραμπατζής, ανέθεσαν στο Γιώργο Μαρμαρίδη να γράψει από την αρχή την ιστορία ένωσης της Θρυλικής Τετράδας. Έτσι, το 1973, κυκλοφορεί μία σειρά οχτώ τευχών με το γενικό τίτλο «Η Αρχή Του Θρύλου», στην οποία παρουσιάζονται οι ήρωές μας σταδιακά μέσα από διάφορες περιπέτειες, με αποκορύφωμα το τελευταίο τεύχος της σειράς, με τον τίτλο «Η Θρυλική Τετράδα», στο οποίο για πρώτη φορά οι τέσσερις φίλοι ταξιδεύουν μαζί.
Το όλο θέμα μοιάζει πολύ με κάποιο από τα revamp που κάνουν οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες κόμικς. Την αναδιοργάνωση δηλαδή που γίνεται σε έναν τίτλο, προκειμένου να διορθωθούν τα όποια λάθη ή ασάφειες που έχουν προκύψει από τη μέχρι τότε κυκλοφορία του.


Είναι αλήθεια ότι το κοινό διχάστηκε μετά από αυτή την έκδοση. Υπήρχαν οι φανατικοί υποστηρικτές της, οι οποίοι θεωρούσαν πολύ καλό το δέσιμο της ιστορίας –και αυτοί ήταν οι πιο νέοι αναγνώστες– και υπήρχαν και οι παλαιότεροι που αντέδρασαν αρνητικά, γιατί πίστευαν πως η αρχική ιστορία δεν έπρεπε να αλλάξει.
Έπειτα από τόσα χρόνια, είναι πια πολύ δύσκολο να θυμάται κανείς τις διαφορές στις δύο ιστορίες, ενώ πολλοί, μη τακτικοί αναγνώστες, δεν κατάλαβαν και τότε τίποτε.
Προσπαθώντας να εντοπίσουμε διαφορές και ομοιότητες στις δύο ιστορίες, θα διαπιστώσουμε πως ο Γιώργος Μαρμαρίδης σεβάστηκε το αρχικό “story” του Στρατίκη (που έγραφε ως Κώστας Φωτεινός) και δεν θέλησε να αλλάξει τίποτε από τη βασική δομή της υπόθεσης.


Ο πατέρας του Τζιμ, στην πρώτη εκδοχή, δολοφονείται από τη συμμορία του Λύκου, ενώ στη δεύτερη αυτός που σκοτώνει τον Έλληνα σερίφη, είναι κάποιος που τον βοηθούσε στο κυνηγητό ενός κακούργου. Ο άνθρωπος αυτός λεγόταν Πατ Ήγκαν και ήταν άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης του Άνταμς. Και στις δύο περιπτώσεις ο Τζιμ εκδικείται τον θάνατο του πατέρα του, όχι όμως σκοτώνοντας τους κακούργους, γιατί το θέλημα του Τζωρτζ Άνταμς ήταν να τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη.
Και στις δύο ιστορίες ο Τζιμ διορίζεται σερίφης του Έλτζιν, γίνεται γνωστός και τον καλεί κοντά του ο κάπταιν Κούπερ. Στη δεύτερη περίπτωση, ο αρχηγός των σερίφηδων γνωρίζει από πρώτο χέρι το τι σημαίνει Τζιμ Άνταμς, όταν βλέπει εν δράσει το θρυλικό Ελληνόπουλο, πριν πάρει ακόμα την απόφαση να τον καλέσει στο γραφείο του…


Επειδή, όπως προαναφέρθηκε, η ιστορία της συνάντησης της Θρυλικής Τετράδας, στην περίπτωση του Γ. Μαρμαρίδη, συνοψίζεται σε μόλις οχτώ τεύχη, είναι φυσικό να συναντιούνται τα παιδιά σε σύντομο, σχετικά, χρονικό διάστημα. Αντίθετα με τα πρωτότυπα τεύχη του Μικρού Σερίφη, που μεσολάβησαν πολλές περιπέτειες μέχρι να συναντήσουν τα υπόλοιπα παιδιά τον Τσιπιρίπο, στον Μικρό Κάου-μπόυ τον συναντούν πολύ νωρίς, ενώ και η Ντιάνα δεν κάθεται καθόλου στο Ώστιν, στο γραφείο του κάπταιν Κούπερ.
Μία ακόμη από τις διαφορές είναι ότι η Ντιάνα προλαβαίνει, στη δεύτερη εκδοχή, να δει ζωντανό τον πατέρα της, από τον οποίο μάλιστα κληρονομεί και ένα μεγάλο μέρος από το χρυσάφι που είχε βρει. Μαζί κληρονομεί και τον Μπικ, τον εκπαιδευμένο σκύλο του πατέρα της, ο οποίος όμως στον Μικρό Σερίφη ανήκει στον Πεπίτο!


Αν προσπαθήσουμε να δούμε πιο αναλυτικά τη Θρυλική Τετράδα ως ένα σύνολο και αναζητήσουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που την έκαναν μια αχτύπητη ομάδα, θα διαπιστώσουμε πως τίποτα σχεδόν δεν ήταν απρόβλεπτο σε αυτά που διαβάζαμε στις περιπέτειές της.
Σε πολλά εικονογραφημένα το στοιχείο της υπερβολής ήταν εμφανέστατο στη δράση του εκάστοτε ήρωα. Ο τρόπος που εξολόθρευε τους αντιπάλους του ή το πώς κατόρθωνε να ξεφεύγει από τους διώκτες του, τρέχοντας ανάμεσα σε δεκάδες σφαίρες που σφύριζαν τριγύρω του, ήταν από αυτά τα πράγματα που απογοήτευαν τους πιο ώριμους αναγνώστες!
Με τη Θρυλική Τετράδα, εξαιρώντας ίσως τα πρώτα τεύχη του Μικρού Σερίφη, δεν συνέβαινε αυτό. Υπήρξε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, στο οποίο οι περιπέτειες που έγραφε ο Πότης Στρατίκης ήταν μικρά αριστουργήματα! Το δρόμο αυτό ακολούθησε και ο φίλος του, Γιώργος Μαρμαρίδης, όταν ανέλαβε τα ηνία στον Μικρό Κάου-μπόυ, καθώς είχε απέναντί του έναν συγγραφέα που έγραφε πιο ώριμα από ποτέ. Σε αυτήν, τη συγκεκριμένη φάση των εκδόσεων, μας χάρισαν και οι δυο τους σίγουρα τις καλύτερες περιπέτειες της Θρυλικής Τετράδας.


Η «Αρχή Του Θρύλου» δημοσιεύθηκε αρχικά στα τεύχη 397-404 του περιοδικού Μικρός Κάου-μπόυ και αναδημοσιεύθηκε άλλες δύο φορές στο ίδιο περιοδικό, στα τεύχη 678-685 και 877-884. Επίσης, εμφανίστηκε ως ένθετο στα τεύχη 201-220 και 525-544 του περιοδικού Μικρός Αρχηγός. Στην παρουσίασή μας παραθέτουμε εξώφυλλα και εσωτερική εικονογράφηση από όλες τις εκδόσεις.
Ας δούμε λίγο αναλυτικότερα τα οχτώ επεισόδια της σειράς...

Στην εκτέλεση του καθήκοντος (Ι)
Υπόθεση: Σε μια άγρια, βραχώδη περιοχή, ο σερίφης του Έλτζιν, Τζωρτζ Άνταμς, βρίσκεται αντιμέτωπος με τους ληστές που πριν λίγη ώρα άρπαξαν τα χρήματα από την τράπεζα της κωμόπολης. Η αριθμητική υπεροχή των αντιπάλων του δεν φοβίζει τον ατρόμητο Έλληνα και φαίνεται να τους νικάει κατά κράτος, πριν έρθει μια προδοτική σφαίρα να του κόψει το νήμα της ζωής. Ο νεαρός γιος του, Τζιμ, δεν προλαβαίνει να κάνει τίποτε άλλο, παρά μόνο να ακούσει τα τελευταία λόγια του ετοιμοθάνατου πατέρα…
Κριτική: 5/5


Ο νέος σερίφης (ΙΙ)
Υπόθεση: Μετά την κηδεία του Έλληνα σερίφη, ο Τζιμ αποφασίζει να φύγει από το Έλτζιν. Όμως, η μοίρα έχει αποφασίσει άλλα γι’ αυτόν. Μια σειρά από γεγονότα οδηγούν το έξυπνο παιδί στην ανακάλυψη του ανθρώπου που δολοφόνησε άνανδρα τον πατέρα του! Οι πολίτες του Έλτζιν του προτείνουν να γίνει ο νέος σερίφης τους… κι εκείνος δέχεται!...
Κριτική: 5/5

Ώστιν (ΙΙΙ)
Υπόθεση: Έχει περάσει ένας χρόνος από τη μέρα που ο Τζιμ Άνταμς έγινε σερίφης του Έλτζιν. Μια βόλτα μέχρι την κοντινή πρωτεύουσα γίνεται αφορμή για να γνωρίσουν, αυτός και ο Πεπίτο, τον αρχηγό των σερίφηδων του Τέξας. Ο κάπταιν Κούπερ γίνεται ο ίδιος μάρτυρας των τρομερών ικανοτήτων του νεαρού Ελληνόπουλου και τον καλεί να περάσει από το γραφείο του την επόμενη μέρα…
Κριτική: 5/5


Γκονζάλες… Ο τρόμος των παρανόμων (IV)
Υπόθεση: Ο Τζιμ, μαζί με τον Πεπίτο, πηγαίνουν στο γραφείο του κάπταιν Κούπερ. Εκεί –κι ενώ πρώτα το κωμικό Μεξικανόπουλο συλλαμβάνει έναν τρομερό κακούργο, στο όνειρό του– ο Τζιμ ορκίζεται σερίφης του Τέξας! Με μοναδικό όρο να έχει για βοηθό του τον Πεπίτο, αναλαμβάνει αμέσως και την πρώτη του αποστολή: πρέπει να εντοπίσουν και να σώσουν ένα χαμένο κορίτσι…
Κριτική: 5/5


Ένα κορίτσι που το έλεγαν Ντιάνα (V)
Υπόθεση: Τα δύο παιδιά, ακολουθούν τα ίχνη ενός απαχθέντος κοριτσιού. Στο δρόμο τους συναντούν πολλές δυσκολίες, πράγμα που τους κάνει να συνειδητοποιήσουν πόσο ξεχωριστό και καταπληκτικό πρέπει να είναι αυτό το κορίτσι! Όταν, μάλιστα, καταλαβαίνουν πως έπεσε στα χέρια των Απάτσι, δεν θα διστάσουν να επιχειρήσουν να την πάρουν από αυτούς…
Κριτική: 5/5


Η τιμή του χρυσού (VI)
Υπόθεση: Επάνω στα βουνά του Σαν Χουάν, στο Κολοράντο, κατοικεί σε μια σπηλιά ένας παράξενος ερημίτης. Πρόκειται για έναν χρυσοθήρα που ζει πολύ καιρό απομονωμένος, με μοναδική συντροφιά του ένα πανέξυπνο λυκόσκυλο. Ο άνθρωπος αυτός ονομάζεται Λη Μόρισον και δεν είναι άλλος από τον πατέρα της Ντιάνας. Είναι αυτός που απεγνωσμένα ψάχνουν να τον βρουν κάποιοι για να του πάρουν το χρυσάφι του… Ο Τζιμ και ο Πεπίτο, μαζί με το ατρόμητο κορίτσι, θα προσπαθήσουν να φτάσουν στον ερημίτη πριν από εκείνους…
Κριτική: 5/5


Ο μικρός Κομάντσι (VΙI)
Υπόθεση: Ο ληστής Τέρενς Χάκον αντιλαμβάνεται ότι ο ετοιμοθάνατος χρυσοθήρας τον ξεγέλασε! Οι σάκοι που του πήρε δεν περιείχαν μέσα χρυσάφι αλλά άμμο! Την ίδια ώρα ο Μόρισον αποκαλύπτει στη Ντιάνα που βρίσκεται στην πραγματικότητα το χρυσάφι του. Ένας θάνατος, ένας σκύλος και ένας μικρός Ινδιάνος θα σημαδέψουν για πάντα την αρχή μιας ιστορίας που έγινε θρύλος…
Κριτική: 5/5

Η Θρυλική Τετράδα (VΙII)
Υπόθεση: Μια φλογερή περιπέτεια κάτω από τον καυτό ήλιο του Τέξας δημιουργεί μια μεγάλη φιλία. Ο Τζιμ, μαζί με τον Πεπίτο και τη Ντιάνα, βοηθούν τον Τσιπιρίπο και τον πατέρα του ενάντια στους αποστάτες της φυλής τους. Στο τέλος, η Θρυλική Τετράδα συμπληρώνεται και οι Κομάντσι χάνουν τον μελλοντικό αρχηγό τους. Προσωρινά ή για πάντα; Αυτό μόνον ο Θεός μπορεί να το ξέρει…
Κριτική: 5/5


Τα οχτώ αυτά επεισόδια αποτελούν το χρυσό δισκοπότηρο για πολλούς από τους φαν της Θρυλικής Τετράδας, περισσότερο για εκείνους που τα είχαν στην κατοχή τους τότε που κυκλοφόρησαν αλλά τα έχασαν στην πορεία της ζωής. Σήμερα πιο πιθανό είναι να καταφέρει κανείς να βρει τα τεύχη της τρίτης έκδοσης του Μικρού Κάου-μπόυ (τεύχη 877-884) και της δεύτερης έκδοσης του Μικρού Αρχηγού (τεύχη 525-544), αν θέλει να διαβάσει ολοκληρωμένη την ιστορία...

Επόμενη "Αξέχαστη Ιστορία":
«Το φάντασμα του αλόγου».
Αναζητήστε την στα τεύχη 522, 659 και 1405 του περιοδικού "Μικρός Σερίφης", διαβάστε την και στείλτε μας τα κείμενά σας στο e-mail του blog (selidesnostalgias@gmail.com), το συντομότερο δυνατόν. Μην ξεχάσετε να αναφέρετε την κριτική σας για την περιπέτεια και σε ποιο τεύχος την διαβάσατε!

Σημείωση: Τα εξώφυλλα και οι εσωτερικές εικόνες των περιοδικών που παρουσιάζονται καλύπτονται από τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. Παρακαλούμε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιπτώσεις αντιγραφής.
Επιμέλεια κειμένων και παρουσίασης: Πλαφουτζής Παναγιώτης
Για το http://selidesnostalgias.blogspot.gr/ - 2019

🔎3549

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...