Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2015

Λογοτεχνικές Προτάσεις 39: Το κορίτσι που εξαφανίστηκε (Αστυνομικό μυθιστόρημα)


Τι σκέφτεσαι, Έιμι; Αυτή είναι η ερώτηση που έκανα πιο συχνά κατά τη διάρκεια του γάμου μας, έστω κι αν την έκανα από μέσα μου και όχι στο πρόσωπο που θα μπορούσε να μου απαντήσει. Φαντάζομαι πως αυτές οι ερωτήσεις μαζεύονται σαν σύννεφα που προμηνύουν καταιγίδα πάνω από όλους τους γάμους: Τι σκέφτεσαι; Τι νιώθεις; Ποιος είσαι; Τι κάναμε ο ένας στον άλλον; Τι θα κάνουμε ο ένας στον άλλον;

Πόσο καλά πιστεύεις πως γνωρίζεις αυτόν που αγαπάς; Αυτό πρέπει να αναρωτήθηκε ο Νικ Νταν το πρωινό της πέμπτης επετείου του γάμου του διαπιστώνοντας ότι η σύζυγός του Έιμι έχει εξαφανιστεί. Η αστυνομία αμέσως υποψιάζεται τον Νικ. Οι φίλοι της αποκαλύπτουν ότι η Έιμι φοβόταν τον Νικ και ότι του κρατούσε μυστικά. Αυτός παίρνει όρκο πως τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Ωστόσο, η έρευνα στον υπολογιστή του δείχνει ότι ο Νικ αναζητούσε περίεργες πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με θανάτους από ασφυξία ή πνιγμό, με απομακρυσμένες δασώδεις περιοχές, ή με το πού μπορεί κανείς να προμηθευτεί αρσενικό. Παρά τα ενοχοποιητικά αυτά στοιχεία, ο Νικ επιμένει στην αθωότητά του, μολονότι υπάρχουν και κάποιες επίμονες κλήσεις στο κινητό του που περιπλέκουν τα πράγματα. Τι έχει λοιπόν συμβεί στην όμορφη σύζυγο του Νικ;

Ένα δυνατό μυθιστόρημα με αμείωτο ενδιαφέρον που δύσκολα το αφήνεις από το χέρι! Το βιβλίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Αμερικανό σκηνοθέτη Ντέιβιντ Φίντσερ με πρωταγωνιστή τον βραβευμένο με Όσκαρ Μπεν Άφλεκ. Το σενάριο της ταινίας υπογράφει η ίδια η συγγραφέας του βιβλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΡΙΝ ΠΑΝΤΡΕΥΤΕΙΤΕ!
Financial Times

Η Φλιν, εξαιρετική πραγματικά συγγραφέας, χειρίζεται τους αναγνώστες της με την επιδεξιότητα και τη λεπτότητα του γητευτή. Χρησιμοποιεί τους αφηγητές της –ποιοι είναι στην πραγματικότητα;– με εκπληκτικό τρόπο, δημιουργώντας τέτοιες αμφιβολίες, ανησυχίες, υποψίες, που είναι απολύτως σίγουρο ότι με το που θα το ολοκληρώσεις θα ξαναρχίσεις να το διαβάζεις. Αυτό είναι το καλύτερο βιβλίο της. Υποψήφιο από τώρα για θρίλερ της χρονιάς και το απόλυτο must του καλοκαιριού.
Observer, Το θρίλερ του μήνα (Ιούνιος 2012)

Εξαιρετικό. Οι φωνές των ηρώων της είναι τόσο αυθεντικές που ο αναγνώστης γίνεται πραγματικά κοινωνός ενός δυσλειτουργικού γάμου σε όλο του το μεγαλείο.
Guardian

Γραφή που τρέχει με χίλια, απρόβλεπτη πλοκή που κλιμακώνεται από σελίδα σε σελίδα, η βασανιστική αίσθηση ότι τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Σατανικά καλό.
Marie Claire

Το μυθιστόρημα της Φλιν τα έχει όλα. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στην ανασκόπηση του 2012 αυτό θα είναι το αγαπημένο μου βιβλίο της χρονιάς. Εξαιρετικό.
Κέιτ Άτκινσον, συγγραφέας

Συγκλονιστικό πορτρέτο ενός γάμου και ταυτόχρονα καίρια ιστορία-προειδοποίηση για μια εποχή όπου όλα τα όνειρα μοιάζουν να συμπιέζονται βίαια.
Λόρα Λίπμαν, συγγραφέας

Χιτσκοκικό. Αριστοτεχνικά φτιαγμένη παγίδα γεμάτη απολύτως ρεαλιστικούς και αναγνωρίσιμους χαρακτήρες. Ένα λαβ στόρι με το περιτύλιγμα του μυστηρίου που θέτει το αιώνιο ερώτημα όλων των αποτυχημένων σχέσεων: Πώς φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο.
Άνταμ Ρος, συγγραφέας

Πρέπει να το διαβάσουν όλοι όσοι αγαπούν τα κακά κορίτσια και το καλό γράψιμο. Καθηλωτικό. Αξέχαστο.
Publishers Weekly

Με αυτό το βιβλίο η Φλιν εδραιώνει τη θέση της στην ελίτ των συγγραφέων θρίλερ.
Library Journal

Καθηλωτικό θρίλερ και καυτό πορτρέτο ενός γάμου. Το καλύτερο μυθιστόρημα της Φλιν. Η ιστορία της έχει τόσες ανατροπές που η κατάληξη είναι κυριολεκτικά απίθανο να προβλεφθεί.
Booklist

Μοναδικό θρίλερ. Οι αποκαλύψεις του ενισχύουν το σασπένς αντί να διαλύουν το μυστήριο.
Kirkus Reviews

Σελίδες Νοσταλγίας/Παναγιώτης Πλαφουτζής: Ένα αριστοτεχνικά στημένο ψυχολογικό θρίλερ, με υπέροχη γραφή. Μια πραγματικά απολαυστική αναγνωστική εμπειρία.
Ο Νικ και η Έιμι είναι ένα παντρεμένο ζευγάρι που γνωρίζει πολύ καλά ο ένας τον άλλο. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν, μέχρι τη μέρα που ανακαλύπτουν πως πολλά από αυτά που πίστευαν για τον άνθρωπό τους, δεν ισχύουν. Όταν ένα πρωί η Έιμι εξαφανίζεται από το σπίτι, ο Νικ βρίσκεται από τη μια στιγμή στην άλλη να παρακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς να μπορεί να ελέγξει ούτε την ίδια του τη ζωή. Αργά και σταθερά, ξετυλίγουμε το κουβάρι του παρελθόντος τους και μαθαίνουμε για τις συγκρούσεις και τα προβλήματα του γάμου τους. Διαπιστώνουμε πως και οι δύο... έχουν το δίκιο με το μέρος τους. Φυσικά, επειδή δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό, υποθέτουμε πως κάπου υπάρχει κάποια "παγίδα"... Στο κείμενο παρακολουθούμε εναλλάξ τις αφηγήσεις τους, μια κοινή ιστορία από διαφορετικές οπτικές, ενώ είναι σοκαριστικά τα στοιχεία που αναδύονται μέσα από το ημερολόγιό της Έιμι. Ουσιαστικά περιγράφονται οι δύο όψεις ενός γάμου που κατάντησε απόλυτα τοξικός, ενώ η παράλληλη αφήγηση των δύο ηρώων κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
Με υπόβαθρο μια κοινωνία που μαστίζεται από την οικονομική κρίση -και με όσα αυτή συνεπάγεται- η συγγραφέας μας παρουσιάζει την ταυτόχρονη ηθική και συναισθηματική κρίση που βιώνουν πολλά σύγχρονα ζευγάρια. Οι δύο βασικοί χαρακτήρες είναι σωστά δομημένοι και ολοκληρωμένοι, δίνοντας μια ακόμα πιο τραγική χροιά στο αποτέλεσμα του γάμου τους. Ο αναγνώστης ταλαντεύεται συνεχώς, χωρίς να είναι βέβαιος με τίνος το μέρος να πάει, καθώς η ζυγαριά γέρνει επικίνδυνα πότε προς τη μεριά της Έιμι και πότε προς τη μεριά του Νικ. Σελίδα με τη σελίδα, προκύπτουν συνεχώς νέα στοιχεία, αλλάζοντας όλα όσα ο αναγνώστης πίστευε ότι είχε καταλάβει μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Μετά τα "Σκοτεινός Τόπος" και "Αιχμηρά Αντικείμενα" η Gillian Flynn υπογράφει ένα ακόμη εκπληκτικό μυθιστόρημα, εδραιώνοντας τη θέση της ανάμεσα στους κορυφαίους συγγραφείς θρίλερ.
Το "Κορίτσι που εξαφανίστηκε" διαβάζεται απνευστί, παρά τις περίπου εξακόσιες σελίδες του και ακόμα κι αν διαφωνεί κάποιος με το τέλος που δίνει η συγγραφέας, πρέπει να της αναγνωρίσει ότι με την πραγματικά εντυπωσιακή δομή που έχει στήσει την ιστορία, είχε μια τεράστια γκάμα επιλογών για το κλείσιμο της αυλαίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που το βιβλίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, αν και οπωσδήποτε έχει χάσει πολλά από την ένταση και το στρες του πρωτοτύπου!
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✰✰✮

Ξενόγλωσσος τίτλος: Gone girl
Συγγραφέας: Gillian Flynn
Μετάφραση: Βάσια Τζανακάρη
ISBN: 978-960-501-708-8
Σελίδες: 576
Ημερομηνία έκδοσης: 23/05/2012
Τιμή: €17,70
Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...