Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Λογοτεχνικές Προτάσεις 716 / Βιβλιοκριτική: Δόλωμα (Μυθιστόρημα)

Ένα νησί, έξι άνθρωποι,
ένας ωκεανός τρόμου!


Κανείς δε θα έρθει να σας βοηθήσει...
Αυτό το έχουμε εξασφαλίσει...

Έξι άγνωστοι μεταξύ τους ξυπνούν σ' ένα απομακρυσμένο ερημονήσι στα Φλόριντα Κηζ, χωρίς κανείς τους να θυμάται πώς βρέθηκε εκεί. Σύντομα ανακαλύπτουν τι τους συνδέει: είναι όλοι εθισμένοι στην ηρωίνη. Καθώς αρχίζουν να νιώθουν τα πρώτα επώδυνα συμπτώματα της στέρησης, βλέπουν ένα γιοτ να έχει αγκυροβολήσει στα ανοιχτά. Τέσσερις άντρες πάνω στο κατάστρωμα τους παρατηρούν ατάραχοι, ενώ στα νερά γύρω από το σκάφος τριγυρίζουν πεινασμένοι καρχαρίες.
Έτσι αρχίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι.
Οι έξι πρέπει να επιχειρήσουν το αδύνατο: να κολυμπήσουν μέχρι το αντικρινό νησί, όπου τους περιμένει μια ποσότητα ηρωίνης -ή να πεθάνουν προσπαθώντας. Όταν σχηματίζονται συμμαχίες, έρχεται αναπόφευκτα και η προδοσία. Όσο εντείνεται η μάχη για επιβίωση, τόσο πληθαίνουν τρομακτικά αυτά που διακυβεύονται -και τα κίνητρα εκείνων που τους έχουν αιχμαλωτίσει αρχίζουν τελικά να διαφαίνονται...

Ο Τζ. Κεντ Μέσαμ είναι συγγραφέας, μουσικός, και πάντα στοιχηματίζει στο αουτσάιντερ. Ζει στο Τορόντο με τη γυναίκα του, ένα σκυλί και τρεις γάτες. Το "Δόλωμα" ήταν το πρώτο του μυθιστόρημα και έχει εκδοθεί σε πολλές χώρες.

Σελίδες Νοσταλγίας / Παναγιώτης Πλαφουτζής: Από την περίληψη και μόνο του οπισθοφύλλου, είναι αλήθεια ότι σου δημιουργούνται προσδοκίες ότι θα διαβάσεις κάτι δυνατό. Και πράγματι έτσι είναι. Πρόκειται για ένα σκληρό βιβλίο, μια συνταρακτική αναγνωστική εμπειρία, ειδικά για εκείνους που δεν έχουν ξαναδιαβάσει μυθιστόρημα με πρωταγωνιστές χρήστες ναρκωτικών. Η διαρκής δράση και η κινηματογραφική απεικόνιση των σκηνών εξυπηρετούν την πλοκή της υπόθεσης, καθηλώνουν τον αναγνώστη, αν και σε πολλά σημεία το κείμενο γίνεται κυνικό και φρικιαστικό.
Δεν είμαι σίγουρος αν η ωμότητα στην περιγραφή των σκηνών είναι πραγματικά τόσο παρατραβηγμένη και διαστροφική ή εσύ αισθάνεσαι έτσι επειδή ο συγγραφέας κατάφερε να σε κάνει να συμπαθήσεις τους ενδιαφέροντες χαρακτήρες των πρωταγωνιστών. Το σίγουρο είναι ότι στο βιβλίο κυριαρχεί ο φόβος. Από την μια είναι ο φόβος της στέρησης από την επόμενη δόση κι από την άλλη ο φόβος του θανάτου που κινητοποιεί τους ήρωες, οδηγώντας τους όμως σε έναν πιθανό αφανισμό. Το κείμενο είναι γραμμένο με αιχμηρό πνεύμα, ενώ σίγουρα έχει και αλληγορικό χαρακτήρα. Πόσο ελεύθεροι είμαστε τελικά; Πόσο άπληστοι είμαστε, πόσο επικίνδυνες μπορεί να είναι οι κάθε είδους εξαρτήσεις μας και τι θα επιλέγαμε μπροστά σε ένα τόσο μεγάλο δίλημμα που θα απειλούσε τόσο άμεσα τη ζωή και την ύπαρξή μας; Το μάλλον απροσδόκητο τέλος σε ξαφνιάζει, όμως πρέπει να θυμάσαι πάντα ότι ο συγγραφέας είναι αυτός που αποφασίζει εντέλει.
Ο Μέσαμ κάνει εδώ ένα τολμηρό και καθηλωτικό ντεμπούτο, όμως γίνεται αντιληπτό ότι σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στον τρόπο γραφής του.
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✮✮✮ 7/10

Τίτλος πρωτοτύπου: Bait
Συγγραφέας: J. Kent Messum
Μετάφραση: Έφη Τσιρώνη
ΙSBN: 9789605070533
Σελίδες: 272
Σειρά: Bell Best Seller No 1053
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 24/01/2014
Αρχική τιμή: €6,50
Εκδότης: Bell / Χαρλένικ Ελλάς

📚4182


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...